Putin: Imamo dogovor o Ukrajini

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Francois Hollande postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku.

-Obustava vatre na istoku Ukrajine stupa na snagu u ponoć 15. februara - rekao je Vladimir Putin.

Sporazum obuhvata i povlačenje teškog naoružanja. Putin je rekao da Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Francois Hollande je izjavio da je postignut globalni dogovor o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi.

Kako navodi RT na ruskom u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.

Mediji su u 8.00 sati objavili da je sastanak završen, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon petnaestak minuta izjavila da je bila u pitanju kratka pauza i pregovarači su se vratili u salu. Tokom pauze, ukrajiniski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da još nema dobrih vijesti.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata.

U dokumentu, u koji je imao uvid Reutersov reporter, navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. februara, u šta je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone. Reuters ističe da taj dokument možda nije zvanična verzija sporazuma.

Međutim, agencija Tas objavila je da su predstavnici pobunjenika očigledno odbili da potpišu nacrt sporazuma o prekidu vatre, prenijela je Russia Today.

Pobunjenici su zahtijevali da se ukrajinska vojska povuče iz Debaljceva, javlja Reuters.

Denis Pušilin, zvaničnik DNR-a, izjavio je da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pogrešno informiran o situaciji u Debaljcevu, koja je mnogo gora nego što mu je rečeno, prenosi B92.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.