Leitner: Svake nedjelje masovno vraćanje Kosovara odbijenih za azil

Ministarka unutarnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner razgovarat će danas s kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem o svojoj ideji da se ubuduće svake dvije nedjelje organizira avionski grupni transport građana Kosova kojima je odbijena molba za azil u Austriji. 


Ministarstvo je saopćilo da će to biti jedna od tema susreta Mikl-Leitner s Hisenijem u Beču, pošto je već nedjeljama Austrija izložena velikom talasu izbjeglica s Kosova. 

U saopćenju se navodi da je Mikl-Leitner podvukla da Austrija Kosovo smatra "sigurnom zemljom porijekla", tako da građani Kosova gotovo da nemaju šanse da dobiju azil. 

Samo u januaru ove godine je 1.029 osoba s Kosova podnijelo zahtjev za dobijanje azila. 

Poređenja radi, tokom čitave prošle godine 1.901 osoba s Kosova podnijela je molbu za dobijanje azila u Austriji, prenosi Tanjug. 

-Posjeta mog kolege s Kosova pokazuje da imamo zajednički interes da zaustavimo masovno iseljavanje - rekla je austrijska ministarka, a navodi u saopćenju. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.