A.A.

A.A.

Općina Zavidovići je vlasnik 14 stanova koji su trebali biti dodijeljeni socijalno ugroženim porodicama, ali su javnim pozivom stavljeni na raspolaganje potencijalnim kupcima.   

Velika bura se ovih dana digla u Zavidovićima nakon što je Općina raspisala javni poziv za prodaju stanova u zgradi, koja je napravljena prije dvije godine, a čija je prvobitna namjena bila zbrinjavanje socijalno ugroženih građana. U pitanju je bio program „Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima“, vrijedan oko 400.000 maraka.  

Ova stambeno-poslovna zgrada u ul. Radnička izgrađena je sa suinvestitorom koji u prizemlju ima privatnu polikliniku. Ugovorom je bilo dogovoreno da suinvestitor gradi podrumske prostorije i poslovni dio zgrade, nakon čega je Općina nastavila izgradnju tri sprata.

Međutim, na prijedlog općinskog načelnika Hašima Mujanovića, na 32. sjednici Općinskog vijeća, donesena je odluka o promjeni namjene ove stambeno-poslovne zgrade, da bi u julu ove godine, također na prijedlog načelnika, isto OV donijelo i odluku o prodaji navedene nekretnine. Sredstva bi, prema obrazloženju, trebala biti namijenjena za izgradnju druge zgrade za socijalno ugrožene.

Ako se izuzme činjenica da je u pitanju atraktivna lokacija te da je u prizemlju moderna medicinska ustanova, prvi dojam je nepoznanica zašto se prodaju ovi stanovi da bi se gradila nova zgrada za socijalno ugrožene.

Međutim, kako će se, prema javnom pozivu, prodaja svih stanova vršiti u cjelini, putem javnog nadmetanja, nema mjesta nepoznanici. Početna prodajna cijena stambenog prostora odnosno svih 14 stanova je 557.931 KM plus PDV.

Uskoro će se potvrditi ili demantirati špekulacije da bi kupac kompletnog stambenog dijela zgrade mogao biti vlasnik poslovnog prostora, a da bi eventualno proširio djelatnost.

(avaz.ba)

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području općine Hadžići zbog kolektivne dženaze 12 identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Lokvice-Igman, ekshumiranih početkom juna ove godine.

– Dženaza će se klanjati u petak u 13.30 sati na lokalnom mezarju Donji Hadžići. Ti civili strijeljani su u ljeto 1992. godine od vojske RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima – navode iz Općine Hadžići.

Dženaza će bit klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom ‘nestali’, starosti od 19 do 70 godina.

– Dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, a prisustvo su najavili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović te mnogi drugi zvaničnici javnog i političkog života BiH – navodi se.

U saopćenju se ističe da će sutra biti spuštene zastave na pola koplja na zgradi Općine Hadžići, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina.

– Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima – saopćio je Press Općine Hadžići.

(fokus.ba)

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za nekoliko regija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) navodi se kako je upozorenje izdato zbog jačih udara vjetra. Alarm je izdat za područja na riječke i splitske regije, te Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

Udari vjetra u Dalmaciji mogli bi doseći i brzinu od 75 kilometara na sat.

Međutim, za sutra je izdato crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra i to za područja Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

(AA)

“Posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno je na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra 2019. godine do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove”, kazala je stručna saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u Silma Muminović.

Istakla je da se pod zimskom opremom podrazumijevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra ili pneumatici sa ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone točkove u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse, dodala je, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

“Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima”, kazala je.

Muminović je pojasnila da u zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

“Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila”, kazala je.

Stoga je, dodala je, neophodno adekvatno pripremiti i sebe i vozilo za nadolazeću zimu.

“Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom”, kazala je te dodala da su odgovarajuće gume prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju.

Gume, naglasila je, trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Također, promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime te je promjena rashladne tekućine najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

“Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja rezervoara ili električne pumpe”, upozorila je.

Govoreći o motornom ulju, Muminović je kazala da se treba mijenjati svakih 10.000 do 20.000 kilometara.

“Zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja”, kazala je.

Ističe da su ispravne kočnice jedan od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uslovima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

“Zato provjerite i kočnice i po potrebi ih servisirajte”, poručila je Muminović.

Naglasila je da na ledu zaustavni put može biti i do deset puta duži nego na suhoj cesti.

“Smanjite brzinu vožnje, odstojanje između vozila neka bude dovoljno dugo da vam ostavi prostora za usporavanje i zaustavljanje u nepredviđenim uslovima vožnje”, kazala je Muminović te upozorila da policija može kazniti vozača sa 40 KM zbog neposjedovanje zimske opreme za privatna vozila, a za službena od 100 do 500 KM.

(N1)

Hrvatski dio Jadrana pogodila je u utorak jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koji je duvao u Splitu najjači je u ovom vijeku, od jutros je vetar u slabljenju, ali se očekuju oilne padavine, prenijeli su hrvatski mediji.

Portal Index piše da je posebno u Dalmaciji jak jugo nosio sve pred sobom, čupao stabla i bacao ih po automobilima i putevima.

Mnogi putevi su blokirani, a materijalna šteta je velika.

Predio Istre jugo sa veoma jakim, orkanskim udarima pogodio je sinoć.

Od jutros jugo je u slabljenju i mijenja pravac u jugozapadni i zapadni vjetar.

Prema pisanju Indexa, udari vetra koji su juče na dubrovačkom području prelazili 140 km/h, a u Splitu je na zvaničnoj DHMZ stanici na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134,28 km/h.

Treća je to, kažu, najveća brzina juga u Splitu zvanično zabilježena u posljednjih 60 godina.

Jači udar juga zabeležen je 24. novembra 1987. godine, kada je duvao 138,60 km/h i 1. februara 1986., kada je izmjereno 149,04 km/h.

More je poplavilo kompletne niže dijelove obale, a u nekim dijelovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Koliko je situacija bila alarmantna, pokazuje i to što su iz Grada Kaštela dijelili građanima džakove s pjeskom.

(nezavisne.com)

Poslovodstvo „Prvog partizana“ u Užicu nije se juče oglašavalo povodom prave špijunske afere koja je otvorena hapšenjem inženjera u toj fabrici, koji su osumnjičeni da su vlasniku kompanije „Ars grupa“ iz Skoplja prodavali dokumentaciju o tehničkoj opremi za proizvodnju municije u toj državnoj fabrici.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici MUP Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnobezbjednosne agencije (VBA), u ponedjeljak su uhapsili B. G. iz Užica, penzionisanog inženjera i konstruktora u Pogonu za alate i mašine u „Prvom partizanu“, kao i inženjere u tom preduzeću – N. I. iz Požege, konstruktora alata, i M. M. iz Užica, projektanta mašina.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

Uhapšen je Š. D. za koga je navedeno da je državljanin Severne Makedonije i vlasnik kompanije „Ars grupa“ u Skoplju, kome su, kako se sumnja, njih trojica prodavali tehničku dokumentaciju o mašinama na kojima se u užičkoj vojnoj fabrici proizvodi municija, a koju je on, navodno, namjeravao da proda konkurentskim firmama u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Kataru.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, trebalo bi da su privedeni nadležnom tužiocu.

Prema nezvaničnim saznanjima, penzionisani inženjer B.G, uhvaćen je u ponedjeljak u jednom beogradskom hotelu u trenutku kada je vlasniku skopske firme, za oko 30.000 eura, što je polovina ugovorene sume, pokušao da preda dio dokumenata iz „Prvog partizana“, a ostatak novca trebalo je da dobije po dostavljanju kompetentne dokumentacije.

Danas nezvanično saznaje da su pripadnici MUP, BIA i VBA obavili u ponedjeljak pretres radnih mjesta u „Prvom partizanu“ na kojima su radili uhapšeni inženjeri – N. I. i M. M., ali i pretres stana M. M. u Užicu, u kome su pronašli određena dokumenta.

Također, isti izvor navodi da je „M. M. prije mjesec ili dva uhvaćen kako kopira dokumenta iz projekta na kom nije bio angažovan, zbog čega je direktor Dobrosav Andrić protiv njega podnio krivičnu prijavu“.

– Pretpostavka je da je i drugi uhapšeni inženjer N. I. takođe kopirao dokumenta i da ih je zajedno sa M. M. dostavljao penzionisanom inženjeru B. G, koji ih je, valjda, za nekoliko desetina hiljada eura predavao tom Makedoncu, svjedoči Danasov izvor i ocjenjuje da je to „izgleda bila dobro organizovana grupa i da je bila posebno zainteresovana za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara koja je, već godinama, dio proizvodnog programa užičke fabrike.

– Taj Makedonac dovodi se u vezu sa izgradnjom fabrike oružja i municije u Makedonskom Brodu, a slične fabrike grade se ili bi trebalo da se grade u Kataru, ali i u Bosni i ta dokumentacija im je izgleda bila dragocjena, ali sve su to pretpostavke, dodaje drugi Danasov izvor.

Povezujući navedene lokacije tih fabrika, on navodi da je sumnjivo to što „u posljednje vrijeme, radnici iz užičke vojne fabrike odlaze upravo u Makedonski Brod i Katar, ali i u Bratunac“.

– Ljudi pričaju da se iza tog posla krije jedan od bivših direktora „Prvog partizana“ koji je, zbog pronevjera, morao da ode iz fabrike, a koji vrbuje radnike da je napuste kako bi se angažovali u montaži opreme u tim fabrikama, ali to su neprovjerene informacije i nije ih moguće potvrditi, kaže taj izvor i ocjenjuje da „ne vejruje u to da je afera nastala kako bi se zamijenilo aktuelno rukovodstvo užičkog preduzeća.

Među uhapšenima bivši uzbunjivač

Jedan od dvojice uhapšenih aktivnih inženjera je pre dvije godine štrajkovao glađu zbog, kako je rekao, premještaja na drugo radno mjesto i mobinga poslovodstva, pošto je kao uzbunjivač, 2014. godine, prijavio fabrički sindikat za finansijske nepravilnosti. Nakon toga je dobio otkaz, ali je na posao vraćen odlukom Ministarstva rada.

(danas.rs)

Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited" za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko, koja je podnesena 9. jula ove godine.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz marta prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.

"Nakon sveobuhvatne finansijske, pravne i tehničke analize utvrđeno je da je ponuda nepovoljna te je Vlada RS na 40. sjednici (održana 3. oktobra) donijela odluku o odbijanju ponude za pokretanje postupka dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko", rekli su "Nezavisnim" u ovom ministarstvu, uz napomenu da odluka ne znači da u narednom periodu razgovori s ovom kompanijom ne mogu biti nastavljeni ukoliko bude spremnosti kineskog partnera da se ponuda popravi i koriguje.

"Potrebno je napomenuti da je 'Sinochem Capital Co', koji je prvobitno potpisao navedene dokumente, prenio svoja prava po ovim dokumentima kompaniji 'Sinochem Capital Investment Managements', koja je podnijela ponudu. Takođe, 'Sinochem Capital Investment Managements' je u ponudi naglasio da je ona validna ukoliko Vlada RS prihvati ovu izmjenu", pojasnili su oni.

Podsjećanja radi, "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limiteds" je Vladi RS podnio ponudu za pokretanje procedure dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko. Tome je prethodilo više dokumenata koje su Vlada RS i Javno preduzeće "Autoputevi RS" potpisali s kineskim ponuđačem. Potpisan je Memorandum o razumijevanju za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje s kompanijama "Sinochem" i njihovim partnerom "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Potpisan je i Sporazum o saradnji za autoput Vukosavlje - Brčko između Vlade, "Autoputeva" te kompanije "Sinochem" i njenog partnera "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Vlada je 2016. ovlastila "Autoputeve RS" da sa Kinezima razgovaraju o ovom projektu, ali se tada spominjala puno uglednija "China Road & Bridge Corporation".

Trasa autoputa Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica s Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio budući autoput od Rače ka Beogradu s postojeći autoput Banjaluka - Doboj sa zapadne strane, te s koridorom 5c kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i ka Slavonskom Brodu se spaja s autoputem Zagreb - Beograd u Hrvatskoj.

(akta.ba)

Općina Tešanj se ponosi na program nagrade za poslovne ideje mladih koji provodi lokalna administracija, kazao je za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

Za ovu namjenu na godišnjem nivou se prema njegovim riječima izdvoji iznos od 80.000 KM, a sam instrument podrške postoji već nekoliko godina, tako da su osim novih firmi pozdržane i firme osnovane od mladih ljudi u zadnje tri godine koje su već ranije bile učesnice navedenog programa.

„Ovo je dobra praksa koju treba nastaviti“, smatra Alagić, napominjući kako je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj ponudila usluge mentoringa za nove firme početnike osnovane od strane mladih preduzetnika.

Sve navedeno svakako ide u prilog zadržavanja mladih i kvalitetnih kadrova u Tešnju.

Alagić kaže kako i u Tešnju postoji pozitivan trend odlaska mladih. Prema zvaničnim podacima sa područja općine Tešanj je u periodu 2013-2019. godina otišlo 521 lice ili 152 porodice.

„Prema posljednjim podacima na području općine je 726 lica zaposleno koji nemaju prebivalište na području naše lokalne zajednice. Ovo nas dovodi do zaključka da su trendovi ipak pozitivni, posebno imajući da prirodni priraštaj u Tešnju iznad prosjeka u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kroz svoj rad i usluge koje pruža TRA Agencija potičemo inovativne, konkurentne i biznise utemeljene na korištenju digitalnih tehnologija i izvozno orijentisane kroz usluge mentoringa koje pružamo od strane četiri naša uposlenika koji su prošli obuku za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima kroz program koji je osmišljen od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju“, rekao je Alagić, te naglasio kako je  Centar za pružanje usluga poslovne izvrsnosti koji djeluje u okviru TRA Agencije strateški resurs koji mladim preduzetnicima nudi pristup modernim tehnologijama i specijalizovanim programima obuke.

„Podrška smo i u namjerama da se sagleda opravdanost uspostave Tehnološkog centra u Tešnju koji bi bio dodatni zamajac daljem ekonomskom razvoju lokalne zajednice, pa i šire“, zaključio je Alagić.

Ukoliko sljedeće sedmice resorna ministarstva na nivou BiH i entiteta ne riješe problem izvoza junećeg mesa i tovne junadi iz BiH, farmeri iz oba entiteta blokiraće granice BiH i obustaviti uvoz junećeg mesa u BiH.

Ovo su juče "Nezavisnim" potvrdili predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja te uzgajivača iz RS.

Sljedeće sedmice zakazan je sastanak predstavnika poljoprivrednih entitetskih udruženja, uzgajivača i resornih ministara u Bijeljini kako bi se iznašle mogućnosti da se riješi problem izvoza, odnosno otkupa tovne junadi i junećeg mesa.

Prema podacima koje imaju udruženja, u RS u ovom momentu ima 8.000-9.000 grla tovne junadi koja su bila uzgajana za izvoz u Tursku, ali zbog nefunkcionisanja sporazuma sa tom zemljom, ta grla su prerasla i to predstavlja ogromne gubitke za farmere.

Iako Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, pozdravlja odluku o interventnom otkupu junadi koju je donijela Vlada RS, on ipak ističe da je to samo djelomično gašenje požara, koje neće riješiti problem i spasiti farmere od gubitaka.

"To je mjera - daj šta daš", ističe Marinković za "Nezavisne".

Dodaje da, s obzirom na otvorenost granica u BiH i nekontrolisan uvoz, farmeri već imaju hronični problem sa pojavom tržišnih viškova kada su u pitanju tovna junad i tovne svinje. Sve to, kako ističe, ponavlja se iz godine u godinu, te su poljoprivrednici apelovali na nadležne u BiH da uvedu zaštitne mjere, za šta, podvlači, postoji opravdanje na terenu.

"Situacija je alarmantna. Oko 8.000-9.000 grla junadi za isporuku bilo je spremno prije dva-tri mjeseca, te su sada u fazi da su farmeri svakako na gubitku", kaže Marinković i dodaje da ukupne procjene govore da trenutno ima oko 20.000 bikova spremnih za isporuku.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za "Nezavisne" kaže da očekuje da se u prvoj polovini novembra riješi problem sa izvozom u Tursku.

"Mi smo sa svoje strane sve uradili. Čekamo tursku stranu, koja treba da riješi neke tehničke detalje. Vjerujem da će to biti okončano ubrzo", kazao je Šarović.

Sa druge strane, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da ministar Šarović zaobilazi istinu.

"Sporazum sa Turskom jeste potpisan, ali samo o interventnom izvozu od 3.000 tona, a prvobitni sporazum s početka godine je bio 15.000 tona. I to se nije realizovalo, jer nema vlasti, parlament ne zasjeda i nema ko da ratifikuje sporazum. Došli smo u situaciju da se mora interventno djelovati, a ni to nije donijelo ništa, jer je veći dio bikova prerastao. To više nisu bikovi, nego volovi", ističe Bićo i pojašnjava da je u FBiH dosta bolja situacija, jer većina mesa ode na domaće tržište.

"U RS su ljudi uložili ogromna sredstva. Bik koji stoji svaki dan gubi na vrijednosti, a ogromne troškove pravi proizvođaču", ističe Bićo.

Najavljujući sastanak u Bijeljini kaže: "Ako ovaj problem ne riješi vlast, riješićemo mi, izaći ćemo na granice i zaustaviti uvoz."

Savo Bakajlić, predsjednik Saveza uzgajivača RS, za "Nezavisne" objašnjava da na području Semberije ima 6.000-7.000 grla tovne junadi, od kojih je već pola prestarilo, a pola je već stiglo na tržište.

"Što se tiče izvoza u Tursku, ponavljamo isto od maja i Šarović to veoma dobro zna. Samo su nam obećanja ostala. Sve koči i neformiranje Savjeta ministara, oni prebacuju loptu jedni na druge, a mi smo u velikom problemu. Bez obzira na tehnički mandat, Savjet ministara može na tri mjeseca da obustavi uvoz junećeg mesa u BiH iz okruženja, tako da pokušamo učiniti da se potroši ovo što je domaće proizvodnje", ističe Bakajlić, koji takođe najavljuje mogućnost radikalnih mjera.

"Ukoliko se ovo ne riješi iduće sedmice, mi ćemo najvjerovatnije na ulicu i na granice kako bismo obustavili uvoz", poručio je Bakajlić.

Na 34. međunarodnoj naučnoj olimpijadi projekata “MOSTRATEC” koja je održana u Brazilu, predstavljeno je 700 projekata iz cijelog svijeta. Lamija Balić, studentica Burch univerziteta, bila je jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine.

Lamija Balić, nekada učenica Richmond Park koledža, danas studentica prve godine Odsjeka za arhitekturu Internacionalnog Burch univerziteta, otputovala je u Brazil i predstavila svoj projekat zaštite okoliša sa temom ,, Biolution for Pollutionˮ na 34. međunarodnoj naučnoj olimpijadi projekata “MOSTRATEC”.

Ideja, na kojoj je intenzivno radila četiri godine, odnosi se na pravljenje bioplastike koja je po svom sastavu znatno drugačija od prave plastike. Naime, bioplastika koju je Lamija napravila izrađena je od prirodnih materijala koji se brže razgrađuju u zemlji, te ovu plastiku čine manje štetnom za prirodu, biljke i životinje. Da bi postigla čvrstoću i fleksibilnost ovog proizvoda, Lamija je koristila biljni glicerin, krompirov škrob uz dodatak prirodnih aditiva.

Nakon osvojenog zlata na BOSEPO takmičenju, Lamija je ovom jedinstvenom idejom osvojila dvije nagrade na olimpijadi u Brazilu, bronzanu medalju za ideju zaštite okoliše i medalju za najbolje osmišljen projekat na nivou svih projekata.

Na pitanje kako doživljava ovaj uspjeh i koji je njen krajnji cilj, Lamija vrlo skromno, ali ponosno odgovara:

„Vrlo sam sretna što je moja ideja zapažena  i na međunarodnom nivou. Smatram da trebamo svojim stavom i idejama promijeniti svijest ljudi i zaštititi našu okolinu. Posebno me raduje činjenica što sam imala priliku da, kao jedina predstavnica iz BiH, predstavim prije svega svoju zemlju i pokažem da mladi ljudi u našoj zemlji imaju mnogo potencijala. Posebno sam zahvalna svojoj mentorici prof. Azri Ahmić koja je pomno pratila moj rad kao i sponzorima koji su mi omogućili odlazak u ovu egzotičnu zemlju.ˮ, kaže Lamija.

Veliko je zadovoljstvo imati mlade, nadarene i uporne ljude u akademskoj zajednici IBU-a koji žele aktivno učestvovati  sa ciljem doprinosa u izgradnji boljeg i zdravijeg društva, saopšteno je iz Burch univerziteta.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.