A.A.

A.A.

Članovi Ekološko-sportsko-ribolovnog društva Drijenča jučer (četvrtak, 16.2.) su primjetili novo trovanje ribe u rijeci Spreči.

– Prvo smo osjetili dobro poznati miris benzola a nakon toga standardna slika. Velike količine ošamućene ribe je plutalo Sprečom dok je ostatak tražio spas na ušćima manjih pritoka gdje je bila dostupna veća količina kisika – kazao nam je sekretar udruženja Drijenča, Osman Hodžić.

Trovanje je primjećeno od strane ribara sa područja općina Gračanica i Doboj Istok.

Ovo trovanje je stiglo tačno mjesec dana nakon prvog ovogodišnjeg trovanja koje se desilo 16. januara.

(Radio Gračanica)

Položaj penzionerske populacije u Republici Srpskoj, tema je današnje sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS-a u Tesliću.

Razgovorima o inicijativi za povećanje penzija i zdravstvenoj zaštiti penzionera prisustuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović te ministar finansija Zoran Tegeltija.

Penzionerima je nedavno iz Vlade rečeno da povećanja penzija u RS-u neće biti do polovine godine.

Zahtjev predstvanika najstarije populacije u RS-u jeste da se penzije povećaju za pet posto, što na godišnjem nivou iznosi oko 50 miliona KM, ali je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prošle sedmice rekao da taj iznos nije realan.

Realno je, tvrdi, da penzije budu povećane tri posto, što je najniži procent kojim je Narodna skupština RS-a obavezala Vladu RS-a da iznađe mogućnost za vanredno povećanje penzija.

Savanović je tada naglasio da je na sastanku razgovarano o različitim modalitetima pomoći ovoj populaciji, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a koji će biti predstavljen danas na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera u Tesliću.

Iz entitetske Vlade svaki mjesec za penzije se izdvaja dodatnih više od 20 miliona KM, s obzirom na to da nije dovoljan priliv sredstava u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja RS-a.

Prosječna penzija za januar 2017. iznosila je 341 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u RS-u.

(FENA) M.B.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak kako vjeruje da će trebati duže od dvije godine za postizanje dogovora o svim pitanja vezanim uz izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

"Mislim da nećemo uspjeti u roku od 24 mjeseca postići sve dogovore kako bi Britanija uspostavila cjelovit odnos s evropskim kontinentom", rekao je Juncker na marginama međunarodne konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Britanska premijerka Theresa May najavila je kako će u martu aktivirati član 50. Lisabonskog ugovora te tako pokrenuti pregovore o Brexitu, koji bi mogli potrajati i do dvije godine.

Juncker je rekao kako bi Velika Britanija trebala promijeniti najmanje 20.000 zakona prije no što bude mogla napustiti EU.

(FENA) B.D.

Marijanska brazda u sjevernom Pacifiku najdublji je dio svjetskih oceana, mjesto toliko nepristupačno da bi svatko pomislio da je nedirnuto i imuno na ljudske aktivnosti. Ali Marijanska brazda je onečišćena.

 Marijanska brazda jedno je od najdubljih i najtamnijih mjesta na Zemlji, znanstvenicima manje poznata nego površina Mjeseca.

Na dnu, na dubini od 11 kilometara, temperatura vode je blizu ledišta, a tlak je toliki da bi čovjeka zdrobio kao kukca.

Znanstvenici su je tek nedavno istražili. "Mislili smo da se radi o izoliranom 'kraljevstvu', sigurnom od ljudskog utjecaja. Nažalost, to ne može biti dalje od istine", napisao je vodeći autor studije o onečišćenju Marijanske brazde Alan Jamieson sa sveučilišta u Newcastleu.

Marijanska brazda je za četvrtinu dublja nego što je Mount Everest visok.

Onečišćivači su do tih dubina vjerojatno stigli u obliku plastičnog otpada i mrtvih životinja koje su potonule na dno, napisali su znanstvenici u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Oni su na dno Marijanske brazde spustili posebnu podmornicu opremljenu mamcima za hvatanja amfipoda, sićušnih stvorenja nalik račićima.

Amfipodi su među rijetkim bićima koja mogu preživjeti u tako negostoljubivom okruženju ekstremnog tlaka. Znastvenici su ih testirali na prisustvo kemikalija.

Rezultati su pokazali visoku razinu kontaminiranosti onečišćivačima, uključujući poliklorirani bifenil (PCB), koji je zabranjen prije gotovo 40 godina zbog kancerogenosti i štetog utjecaja na hormone.

Razina kontaminacije PCB-om pronađena kod amfipoda u Marijanskoj brazdi čak je 50 puta viša nego ona detektirana među račićima u rijeci Liaohe, jednoj od najzagađenijih u Kini.

"Činjenica da smo pronašli visoku razinu tih onečišćivača u jednom od najizoliranijih i nejnepristupačnijih mjesta na Zemlji pokazuje koliko je dugoročan i razoran učinak čovječanstva na ovaj planet", kazao je Jamieson.

Vjeruje se da je 1,3 milijuna tona PCB-a, koji u ekosustavu ostaju desetljećima, proizvedeno između 30-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Taj se klorid koristio u rashladnim tekućinama električnih aparata i u indigo papiru, primjerice.

Znanstvenici su na amfipodima pronašli i tragove još jednog dugovječnog onečišćivača, polibromiranog difenil etera.

"Svi uzorci su ih imali, svi", rekao je Jamieson.

Kako su onečišćivači tamo dospijeli? "Jednom kad potonu, tonu dublje, dublje i dublje, nemaju kamo drugamo jer nema mehanizma kojih bi ih ponovo vratio na površinu", objasnio je Jamieson.

"Još ne znamo što to znači za širi ekosustav", rekao je Jamieson, jer su amfipodi na dnu hranidbenog lanca.

To što onečišćenje ne vidimo, ne znači da je beznačajno, upozorio je. "Moramo zapamtiti da je planet Zemlja uglavnom duboko more".

(FENA) I.B.

Kosovo, najmlađa europska država, u petak slavi deveti rođendan, ali 24-godišnji Nazim Ahmeti nije u slavljeničkom raspoloženju.

 Kao i mnogi drugi, on satima prkosi hladnoći ispred tržnice u Prištini nadajući da će mu netko ponuditi nekakav jednodnevni posao i da će zaraditi bijednu nadnicu od 15 eura.

Kosovo je 17. veljače 2008. jednostrano proglasilo neovisnost i od tada steklo međunarodno priznanje 110 zemalja, iako se tome Beograd žestoko protivio.

Unatoč tom diplomatskom uspjehu, Kosovo izjeda siromaštvo i korupcija.

Po službenim podacima, nezaposlenost je prošle godine pala na 26 posto, ali stanovnici misle da je to 'frizirana' brojka. Podaci Svjetske banke govore da je nezaposlenost u posljednje četiri godine u prosjeku bila 42,6 posto, prenosi Hina. 

Trećina od kosovskih 1,8 milijuna stanovnika živi ispod granice siromaštva, a prosječna plaća iznosi 360 eura. Prije devet godina Kosovo je imalo 300.000 stanovnika više.

Više od 300 kosovskih Albanaca pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku, ali analitičari misle da tome nije uzrok samo radikalna islamizacija nego i siromaštvo. Isti razlog koji mlade Albance potiče na iseljavanje u zapadnu Europu, češće ilegalno nego legalno.

"Pogledajte im lica. Nijednog osmijeha", kaže politički analitičar Ramush Tahiri pokazujući na skupinu mladih na glavnom gradskom trgu Majke Terezije. "Nijedan njihov san nije se ostvario".

"Kosovo mora osigurati perspektivu svojim građanima kako bi ostali u zemlji, sprječiti socijalne i druge krize koje ih prisiljavaju da rješenja traže drugdje", rekao je premijer Isa Mustafa. Tvrdi da njegova vlada čini sve što može da privuče strana ulaganja.

Vodeći list u zemlji Koha Ditore piše, međutim, da vlada nije došla ni blizu toga da ispuni očekivanja mladih.

Normalizacija odnosa sa Srbijom u tome je očito nužan korak. Razgovori Beograda i Prištine traju od 2011. i polako napreduju iako se tenzije bude s vremena na vrijeme.

Iako odnosi znaju biti napeti, Kosovo i Srbija nikada nisu prestali trgovati.

Ne računajući unosno krijumčarenje, Srbija je prošle godine na Kosovo izvezla robe u vrijednosti 400 milijuna dolara, uglavnom hrane. Kosovski izvoz u Srbiju istodobno je iznosio 40 milijuna eura, što je za četiri milijuna više nego izvoz "velikoj sestri" Albaniji.

Drugi problem razvoju je endemska korupcija koja seže i do vlasti. Kosovo je na listi percepcije korupcije Transparency Internationala rangirano na 95. mjestu od 176 zemalja.

Ekonomist Mehmet Gjata kaže da Kosovo ne može postati funkcionalna zemlja dok ne razvije gospodarstvo sposobno za rješavanje problema visoke nezaposlenosti i siromaštva. "A činjenica da imamo nenormalno bogatu elitu pokazuje da vladi ekonomski razvoj nije prioritet", naglasio je.

Ahmeti ne skriva razočarenje. "Nisam očekivao da će neovisno Kosovo postati Amerika. Ali nisam niti očekivao da ću morati brinuti o tome kako da prehranim obitelj".

(FENA) I.B.

Nakon uspješno održanih foruma na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja u sedam bh. gradova, pod nazivom "Naše oranice bez granice", Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) nastavlja s aktivnostima u sklopu svog projekta o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede i mogućnostima koje pruža proces EU integracija.

Forum će danas biti održan u Doboju, a otvorit će ga uvodnim obraćanjem zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.

Učesnicima će se nakon toga obratiti domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji će također biti na raspolaganju za sva konkretna pitanja poljoprivrednika i dati savjete o unapređenju njihove proizvodnje.

(FENA) J.Č.

Turska je samo iz Sirije primila 2,8 miliona izbjeglica, a doda li se tome i 291.000 izbjeglica iz Iraka, Afganistana, Irana i Somalije, broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje brojku od 3,1 milion.

Svijet se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata, a među zemljama koje su zbrinule najveći broj izbjeglica je Turska u kojoj danas živi više izbjeglica nego što u 61 zemlji svijeta ima stanovnika.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) iz 2015. godine u svijetu se nalazi ukupno 21,3 miliona izbjeglica, a više od tri miliona tih ljudi koji su svoje zemlje napustili zbog rata ili drugih kriza je utočište pronašlo u Turskoj.

Turska je samo iz Sirije primila 2,8 miliona izbjeglica, a doda li se tome i 291.000 izbjeglica iz Iraka, Afganistana, Irana i Somalije, broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje brojku od 3,1 milion. 

U Turskoj danas živi više izbjeglica nego što u 61 članici Ujedinjenih nacija ima stanovnika. Ne samo to, više izbjeglica živi u pojedinim izbjegličkim kampovima u Turskoj od ukupne populacije nekih država. 
U kampovima u Sanliurfi zbrinuto je 114.000, u Gaziantepu 39.000, u Kilisu skoro 37.000,

Kahramanmarasu 23.709, u Hatayu 19.960, u Malatji 10.236, a u Osmaniji 7.250 izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Te brojke su znatno veće od ukupne populacije u međunarodno priznatim članicama UN-a poput Tuvalua, Naurua, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Maralovih otoka, Andore, Dominike, Antigue i Barbuda, Mikronezije, Tonga ili Grenade.

Ukupan broj zbrinutih izbjeglica u Turskoj premašuje broj populacije ukupno 61 zemlje svijeta, a među tim zemljama su i Litvanija, Slovenija, Latvija, Estonija, Luksemburg, Malta i druge, navodi TRT.

(FENA) B.D.

Predstavnici samaritanskih i kršćanskih zajednica u Palestini su podržali muslimane i oštro kritikovali izraelsku inicijativu za zabranu ezana na razglasima džamija tokom noći, odnosno za sabah-namaz.

Zakonodavna komisija izraelskog Knesseta odobrila je Nacrt zakona o zabrani ezana na razglasu od 23 do 7 sati, što je naišlo na oštre reakcije muslimanske zajednice, ali i drugih etnoreligijskih grupa u toj regiji.

Samaritanski rabin Vasif al-Samiri koji živi u Nablusu na Zapadnoj obali je za Anadoliju kazao kako je razočaran izraelskim potezom da ograniči ezane kao pozive muslimana na molitvu.

“Sloboda vjeroispovijesti je Bogom data čovjeku i niko nema pravo da to pravo uskraćuje. Pored toga, ezan sadržajem veliča Boga i šalje poruku mira i spasa. Ušutkivanje zvuka ezana je besmisleno. Samarićanska zajednica je apsolutno protiv zabrane ezana“, kazao je al-Samiri.

Ističući kako se protive ograničavanju vjerskih rituala muslimanima i kršćanima, baš kao i svojim, al-Samiri je kazao kako se ni pripadnici samaritanske zajednice ne može osjećati sigurnima tamo gdje se zabrani zvuk ezana.

Poglavar Grčke ortodoksne patrijaršije u Sebastiji na Zapadnoj obali Theodosios je kazao da je i njegova zajednica protiv izraelskog pokušaja ušutkivanja ezana.

“Ezan je posve religijska tema. Niti jedan parlament, niti zakonodavno vijeće nemaju pravo raspravljati i zabranjivati ezane u Jerusalemu ili bilo kojem drugom mjestu na svijetu“, kazao je Theodosios.

Ističući kako prijetnja ograničavanja vjerskih sloboda predstavlja opasnost i za kršćansko stanovništvo, Theodosios je kazao kako je to grubo kršenje ljudskih prava i kako je to još jedan jasan pokazatelj “izraelskog rasizma“.

“Jerusalem je grad palestinskih muslimana i kršćana i niko nema pravo mijenjati njegov identitet. Okupatorski Izrael mora shvatiti da mi kršćani nikada nećemo napustiti svoju braću muslimane u borbi protiv rasizma i fašizma“, poručio je Theodosios.

Članica Upravnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije i čelnica palestinskog Komiteta za vjerska pitanja Hanna Amireh je kazala kako je izraelski pokušaj zabrane ezana grubo kršenje vjerskih prava i kako pokazuje pravo lice izraelske okupatorske politike.

Amireh je pozvala međunarodnu zajednicu da intervenira i izvrši pritisak na Izrael kako bi počeo poštivati ljudska prava i slobode.

Pod izgovorom da se građani žale na buku, izraelske vlasti su ranije pripremile nacrt zakona kojim je planirana zabrana glasnih vjerskih rituala s ciljem zabrane ezana, ali shvativši da bi to mogao biti problem i za neke jevrejske rituale, izraelski političari su izvršili reviziju i preinačili prijedlog zabrane puštanja ezana na razglasu od 23 do 7 sati ujutro.

Nacrt je u parlamentarnoj proceduri, a u posljednjoj verziji predviđa zabranu ezana za vrijeme sabah-namaza. Implementacijom tog nacrta bi džamijama prijetila novčana kazna od 1.200 dolara, ne budu li poštivale zabranu, prenosi TRT.

(FENA) B.D.

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava tekućeg transfera namijenjenog Željeznicama FBiH za 2017. godinu, čija je svrha provođenje Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa.

Po ovom zakonu, Federacija BiH financira održavanje željezničke infrastrukture, sufinancira željeznički putnički i kombinirani promet, kao i rad Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu FBiH i RS-a o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije.

Od ukupno 22.000.000 maraka, JP ŽFBiH je namijenjeno 21.240.000 maraka, od čega za financiranje održavanja željezničke infrastrukture 19.240.000, sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog prometa  2.000.000 i sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog kombiniranog prometa 100.000 maraka.

Bosanskohercegovačkoj željezničkoj javnoj korporaciji kao učešće Federacije BiH u njenom financiranju raspoređeno je 660.000 maraka.

Ova sredstva korisnicima će biti prebacivana u jednakim mjesečnim iznosima.

(FENA) I.B.

Švedski sud u četvrtak je osudio Sirijca na doživotnu robiju zbog učešća u masovnom pogubljenju sedam vladinih vojnika u Siriji u 2012.

Oblasni sud u Stockholmu presudio je da se 46-godišnji tražilac azila  Haisam Omar Sakhanh pridružio oružanoj grupi Suleimanova četa u maju 2012., i ubio je jednu osobu iz puške.

U današnjoj presudi sud navodi da je Sakhanh izjavio kako mu je bilo naređeno da postupi tako, što su suci odbacili.

Sudac Tomas Zander izjavio je da je žrtva, koja je bila skupa sa šest ostalih, ubijena "na posebno okrutan način". 

Sakhanh je zatražio azil u Švedskoj u 2013. i nalazi se u pritvoru prije suđenja od marta prošle godine, prenosi Associated Press.

(FENA) B.D.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.