A.A.

A.A.

Građani Bosne i Hercegovine ne mogu više uvoziti automobile koji ne zadovoljavaju euro 6 standarde za nove automobile i euro 5 za polovne. Odluka je to koja je donijeta prije dva mjeseca, što je period koji je ostavljen građanima da se prilagode njenim okolnostima, a koja danas stupa na snagu.

"Svako tržište ima pravo da zaštiti sebe na neki način, a mi smo uputili zahtjev da se ograniči norma uvoza automobila kako bismo imali ekološki prihvatljiva vozila, kako bismo na našim cestama imali tehnički ispravnija vozila i smatramo da odluka dolazi u pravo vrijeme", kazao nam je Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila.

Dodao je kako će to značiti da će se sačuvati zdravlje građana, te da će biti manje smrtnih slučajeva na cestama zbog tehnički neispravnih vozila.

"Preko 80 posto vozila u BiH je starije od 10 godina, prosječna starost je 17 godina, a 70 posto vozila je ispod euro 4 norme, ispod svakog prosjeka, tako da je ovo najbolji momenat za ovu odluku. Ono što je jako važno i što bi pospješilo ekološku kategoriju vozila je malo strožiji kriterij prilikom tehničkog pregleda, da ekotest koji se radi, koji u ovom momentu ne služi nikakvoj svrsi izuzev da oporezuje građane dodatno, ukoliko bi bio eliminatoran, ukoliko bi se određeni budžet kroz neke ekotakse slivao u neki ekološki budžet iz kojeg bi se mogle stimulisati nabavke ekološki prihvatljivijih vozila, to bi onda imalo pravi smisao. Nažalost, tako je kako je sada", kazao je Muratović.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, kazao je kako je više razloga za donošenje ove odluke, a jedan od najbitnijih je što se u posljednje vrijeme povećala prosječna starost automobila u BiH.

"Mi smo ovom odlukom intervenisali s ciljem smanjenja prosječne starosti auta. Druga stvar, uvozom novih vozila koja su tehnološki kvalitetnija, ispravnija, sa motorima koji manje troše, bit će sigurnost prometa mnogo bolja. Treći važan razlog je smanjenje zagađenja okoliša u BiH, jer vozila spadaju u veće zagađivače okoline i okoliša, što je trenutno globalni problem u svijetu i na svim ozbiljnim transportnim forumima u svijetu se raspravlja o tome. Naš cilj je da se tom mjerom smanji zagađenje okoliša u BiH i da time utičemo na smanjenje negativnog uticaja vozila na klimu. BiH je i članica UN-a i u obavezi je da se pridržava Konvencije UN-a o zaštiti klime, a i da nismo, u obavezi smo sami prema sebi da stvorimo čistiju i ljepšu klimu za življenje", kazao je Dalipagić, koji je podsjetio da smo prije tri godine imali euro 3 standard, pa onda euro 4, a sada 5, što znači da se približavamo svjetskim standardima.

Građani mogu pomisliti kako će ova mjera značiti da će plaćati skuplja vozila, međutim, Dalipagić kaže kako će to biti samo u prvi mah, te kako će oni plaćati kvalitetnija i novija vozila koja mnogo manje troše.

"U dugoročnom razdoblju oni će uštedjeti na gorivu, a da ne govorim o servisima, nabavkama skupih dijelova i popravkama, a i država će imati neke benefite, jer će naplaćivati veće takse za ta vozila. Očekujemo da će to dobro proći, kao i dosada. Treba podsjetiti da je uvoz polovnih auta rapidno rastao, te da smo 2015. prije standarda euro 4 imali uvoz od 55 do 60 hiljada vozila, ali već 2018. smo imali uvoz oko 82.000 vozila, od toga 72.000 polovnih. Dakle, ta ranija mjera nije nimalo uticala na potražnju i nabavku vozila, tako da je i država ostvarila neke benefite od toga. Tako je BiH 2015. ostvarila oko 100 miliona prihoda, a 2018. oko 200 miliona KM benefita od uvođenja ovih mjera. Svakom građaninu je u interesu da vozi novi auto", poručio je Dalipagić, te dodao kako očekuje da se nastavi veliki uvoz, čime bi se smanjila starost voznog parka u BiH narednih nekoliko godina.

Ono što je važno za one građane koji su već naručili ovakve automobile, a nisu još uspjeli da ih uvezu, jeste da je Ministarstvo ostavilo grace period od tri mjeseca kada će se ta vozila moći uvesti. Naravno, trebaju dokazati kako su to vozilo ranije naručili i platili.

(akta.ba)

M:tel" a.d. Banjaluka  želi 100 % udio u dobojskoj kompaniji Elta-Kabel, saznaje Akta.ba poslovni portal.

Konkurencijsko vijeće je još u martu ove godine zaprimilo prijavu koncentracije podnesenu od strane gospodarskog subjekta "M:tel" a.d. Banjaluka, o namjeri sticanja kontrole u gospodarskom subjektu "Elta-Kabel" .

Predmetna koncentracija, prema podacima iz Prijave konceptracije, će imati efekat prvenstveno na mjerodavnim tržištima maloprodaje: fiksne telefonije, mobilne telefonije, tržištu pružanja usluga intemeta, te na tržištu pružanja usluga radio i TV programa, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Konkurencijsko vijeće poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte koji djeluju na mjerodavnom tržištu ili druge gospodarske subjekte koji djeluju na drugim tržištima, na kojima bi namjeravana koncentracija mogla imati efekat, te druge institucije ili udruženja koje imaju odgovarajuća saznanja o mjerodavnom tržištu da mogu dostaviti pisane primjedbe i mišljenja u vremenskom roku od sedam dana od dana objave obavijesti.

Vodostaj rijeke ‘Jala’ tokom jučerašnjeg dana ubrzano je rastao zbog oblinih kišnih padavina. Jedna od najkritičnijih tačaka korita rijeke ‘Jala’ je dio u blizini RK ‘Tuzlanka’ odnosno kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli gdje je tokom dana zabilježeno i izlijevanje rijeke. Nabujala voda prijetila je da odnese pješački most i sonovod u neposrednoj blizini.

Poplavljena su bila i dvorišta okolnih kuća, na sreću po prestanku padavina došlo je i do opadanja vodostaja. Zagađenje prirode u Bosni i Hercegovini i dalje je veliko, divlje deponije su posvuda, a otpad se baca ili odlaže bez bilo kakve odgovornosti ili savjesti. Zakona nema ili se ne provode, kazne ne stižu nikome, a rijeke ili druge vodene površine, gotovo bez izuzetka, zatrpane su smećem.

Tokom jučerašnjeg dana, u vodenoj bujici čiji je vodostaj rastao moglo se vidjeti mnogo otpada, koji je nažalost posljedica nesavjesnosti samih nas ali i neuređenog cjelokupnog sistema. Prilikom porasta vodostaja, obzirom na nižu postavku u odnosu na mostove, sonovod postane svojevrsna brana na kojoj se zaustavlja otpad i rastinje.

Nakon povlačenja vode, prizori svjedoče o snazi bujice, koja je nosila apsolutno sve. Da li i kolika oštećenja je sonovod pretprio znat će se u narednima danima.

(tuzlanski.ba)

U Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava nakon što je obilna kiša na ovom području uzrokovala izlijevanje bujičnih voda i aktiviranje klizišta, što je ugrozilo oko 50 objekata i pričinilo veliku materijalnu štetu.

Gradski štab Civilne zaštite je na vanrednoj sjednici konstatovao da je izlijevanje vodotoka uzrokovalo veliku materijalnu štetu pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni pojedini mostovi i putevi.

"Aktivirano je desetak klizišta, a zbog najave novih kišnih padavina u narednim danima realno je očekivati i druga klizišta", naveli su u Civilnoj zaštiti.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da se, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine očekuju još najmanje pet narednih dana, odnosno do petka, 7. juna, navedeno je na portalu grada Tuzla.

Jedan od zaključaka Gradskog štaba Civilne zaštite je da se odmah pristupi čišćenju vodotoka, popravci oštećenih mostova, puteva i druge infrastrukture, da se pristupi sanaciji odrona i klizišta, kao i da se nastavi sa svim drugim aktivnostima na otklanjanju posljedica.

Procjenu štete vršit će Komisija kojoj je zaključkom Gradskog štaba Civilne zaštite naloženo da formira dvije potkomisije koje će odmah krenuti da na terenu popisuju štetu.

Rijeka Jala izlila se jučer usljed obilnih padavina i napravila probleme u Tuzli i u Mjesnoj zajednici Simin Han, dok je velika kiša uzrokovala izlijevanje potoka na području naselja Lipnica.

(klix.ba)

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Kantonu prema kojoj se bira prvorangirani kandidat,  što je novost u odnosu na dosadašnju praksu.

Ovom Uredbom se regulira postupak zapošljavanja u zavodima, agencijama, direkcijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji ZDK, javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač ZDK, Grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima ZDK, Grad ili općine sudjeluju s više od 50 posto ukupnog kapitala.  Uredba se ne odnosi na postupak prijema radni odnos državnih službenika i namještenika u organima državne službe, kao i na postupak zapošljavanja u javno-obrazovnim ustanovama u državnoj svojini, koji su regulirani posebnim zakonima i podzakonskim propisima.

Uredba propisuje obavezu javnog oglašavanja prilikom prijema u radni odnos, pa i u slučaju prijema pripravnika, izuzev u slučaju otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, u slučaju prijema na određeno vrijeme po programima zapošljavanja putem Službe za zapošljavanje te u slučaju prijema u radni odnos na određeno vrijeme najduže do tri mjeseca. Javni oglas se obavezno objavljuje najmanje u jednom listu koji se distribuira na teritoriji cijele FBiH i putem internet stranice poslodavca, te se obavezno dostavlja Službi za zapošljavanje ZDK.

"Dosadašnja uredba je pretrpjela značajnu transformaciju. Ministarstvo je s ciljem osiguranja transparentnosti u pripremi propisa provelo konzultacije sa zainteresiranom javnošću tako da je prijedlog Uredbe dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH - Kantonalni odbor ZDK, Udruženju poslodavaca ZDK, Timu Vlade ZDK za borbu protiv korupcije i organizaciji Transparency International BiH. Veći broj primjedbi je ugrađen u konačnu verziju Uredbe", kaže Azra Šabanović, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

"Mi smo drugi kanton u Federaciji BiH koji je uredio ovu oblast na ovakav način. Kvalitetnim podzakonskim aktom želimo spriječiti mogućnost zloupotreba prilikom zapošljavanja, a istovremeno imati funkcionalnu Uredbu koja će omogućiti transparentnost i dati priliku najboljim'', kazao je premijer Mirza Ganić.

Općina Tešanj raspisuje Javni konkurs za odabir korisnika Grant sredstava Općine Tešanj po Projektu Podrška razvoju start up ideja mladih 2019. Sredstva grant sheme usmjerena su na  samozapošljavanje i zapošljavanje mladih, kao i unaprijeđenje kapaciteta pokrenutih biznisa kroz projekat „Poslovne ideje mladih“ u periodu 2015-2017. godine.

Prezentacija javnkog konkursa i obuka za sve zainteresirane kandidate planirana je 10. juni 2019. godine u 13:00 sati u zgradi Općine Tešanj.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 21. juni 2019. godine.

U prilogu obavljujemo:

Javni konkurs pogledati ovdje

Smjernice za podnosioce prijava pogledati ovdje

Sastavni dio ovog javnog konkursa i prijavnih paketa su:

Za nove start up ideje:

6.1. Obrazac prijave

6.1.1.Obrazac budžeta

6.2. Izjava da osoba nije koristila sredstva podrške od strane Općine Tešanj

6.3. Nacrt ugovora

6.4. Obrazac izvještaja

6.5. Obrazac prijave (primjer popunjene prijave bit će dostupan do održavanje obuke)

6.6. Izjava o nepostojanju sukoba interesa i nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Za postojeće start up:

6.7. Obrazac prijave

6.7.1 Obrazac budžeta

6.8. Nacrt ugovora

6.9. Obrazac izvještaja

6.10. Obrazac prijave (primjer popunjene prijave bit će dostupan do održavanje obuke)

6.11. Izjava o nepostojanju sukoba interesa i nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca  Podružnice “Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 31.05.2019.(srijeda) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

• PJD Tešanj
1.Trafo područje Jelah Mostarska br. T6759, od 09:00 do 10:00 sati
2.Trafo područje Ljetinić Asfalt br.1066, od 09:00 do 12:00 sati
3.Trafo područje Samkovac br.1160, od 10:30 do 12:30 sati
4.Trafo područje Rosulje Asfalt br.1065, od 13:00 do 14:30 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:   
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 02 01 32.

Fondacija “Duško Jovanović” dodijelila je nagrade za najbolje međunarodne istraživačke priče.

Međunarodna priznanja za istraživačko novinarstvo Fondacije “Duško Jovanović” dodijeljena su sinoć u Podgorici. Novinarima iz BiH uručene su prve dvije nagrade.

Azhar Kalamujić iz Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva dobitnik je prve nagrade za priču „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“ koja otkriva kako je grupa sudaca, advokata, sudskih službenika, općinskih funkcionera i privatnika, nezakonito prisvajala napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Priznanja za drugu nagradu uručena su novinarima Žurnala, Azri Omerović i Avdi Avdiću za “Aferu Diploma”. Novinari su otkrili način i mogućnost sticanja diplome srednje medicinske škole, za samo 17 dana.

Dobitnik treće nagrade je novinar crnogorskog dnevnog lista “Pobjeda”, Jovan Nikitović, za seriju tekstova o nestanku velikog broja eksponata iz Muzeja Crne Gore.

Nagrade za doprinos i razvoj u istraživačkom novinarstvu se dodijeljuju u znak sjećanja na pokretača i urednika dnevnog lista “Dan” iz Podgorice, Duška Jovanovića, koji je ubijen po izlasku iz redakcije, u maju 2004. godine. Ni 15 godina nakon njegovog ubistva nije otkriveno ko ga je ubio, a za saučesništvo je na 19 godina osuđena jedna osoba.

(media.ba)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona planira u 2019. godini realizirati kapitalna ulaganja u iznosu od 930.000 KM, od čega će 800.000 KM biti utrošeno za nabavku opreme, a 135.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje prostorija i zgrada organizacionih jedinica MUP-a.

Prema programu utroška sredstava, kojeg je Vlada ZDK usvojila na 6. sjednici, pored ostaloga, planirana je nabavka specijalnih kombi vozila i putničkih vozila, alkometara, mobilnih radara, opreme za krim-tehniku, računara i kancelarijske opreme te dogradnja video nadzora u PS Breza i PS Visoko.

MUP planira uložiti 140.000 KM u rekonstrukciju elektromreže u organizacionim jedinicama MUP-a, rekonstrukciju sistema ventilacije u prostorijama centralne arhive te rekonstrukciju lifta u sjedištu MUP-a u Zenici.

U okviru stavke “nabavka stalnih sredstava u obliku prava” planirano je 40.000 KM za nabavku licenci za vještačenje mobitela kao i nadogradnju, optimizaciju i administraciju softvera za automatsku obradu prekršaja sa radarskih sistema.

 
Press služba ZDK

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavnom. Intenzivnije padavine se očekuju u Krajini i u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 30.05.2019 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša se očekuju u južnim i zapadnim područjima. Tokom dana, kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim djelovima. Vjetar slab. U Bosni vjetar prije podne mijenja smjer sa juga na sjever i sjeverozapad, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer poslije podne. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stupanj.

PROGNOZA VREMENA ZA 31.05.2019 (Petak)., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima uglavnom bez padavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva. U centralnim i istočnim područjima najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16, a u ostatku zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 1.06.2019 (Subota)., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u Bosni, a u Hercegovini bez padavina. Tokom dana, u većem djelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljaivinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 15, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stupanj.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.