A.A.

A.A.

Nacionalni biro za istrage (NBI) u Sloveniji izvršio je 28 racija u vezi sa sumnjom u pranje više miliona eura.
Slovenačka agencija STA javlja, pozivajući se na nezvanične informacije, da se istraga odnosi na poreskog savjetnika Roka Snežiča i državljanku BiH Dijanu Đuđić.

Osim u Sloveniji, pretresi kuća izvršeni su i u Hrvatskoj i BiH jer se istražuje šema koja je navodno uključivala brojne građane BiH, a glavni mozak operacije bio je Slovenac Snežič, navela je STA.

“Pop” televizija objavila je nezvanične informacije da je Snežiču u pranju novca pomogla Đuđićeva, poznata po kontroverznom zajmu od 450.000 eura Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše 2017. godine.

Vlasti BiH sprovode paralelnu istragu o organizovanom kriminalu i pranju novca, u čijem su fokusu Đuđićeva i lica povezana s njom u BiH, navode slovenački mediji.

Snežič je osumnjičen da je organizovao grupu državljana BiH koji su u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorili bankovne račune na kojima su dobijali novac kao plaćanje za fiktivne usluge. Zatim bi novac iz banaka podizali u gotovini, a Snežič je osumnjičen da je Đuđićevu nekoliko puta lično vodio iz BiH u Sloveniju kako bi tamo podizala gotovinu.

Vršilac dužnosti direktora NBI Petra Grah Lazar rekla je novinarima da je Biro pokrenuo istragu 2018. godine na osnovu različitih informacija, te da su uključene i strane vlasti.

“Slovenački i strani državljani osumnjičeni su za nekoliko krivičnih djela između 2016. i 2018. godine, uključujući izdavanje neovlaštenih računa za razne usluge, za šta su dobili ukupno sedam miliona evra protivpravne dobiti”, navela je Lazareva, ne navodeći detalje.

U okviru istrage ukupno je osumnjičeno 19 osoba.

(Agencije)

Tuzlanski ugostitelji danas su održali sastanak s predstavnicima Vlade TK i Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojem je odlučeno da naredba o zabrani rada kafića i restorana poslije 20 sati i dalje ostaje na snazi.
Njeno revidiranje moguće je nakon 9. marta, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Kažimo da je grupa od okvirno 300 ugostiteljskih radnika danas održala protest u neposrednoj blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, kojom im je skraćeno radno vrijeme do 20 sati.

Tim povodom predstavnici Kantonalne vlade, kriznog štaba i ugostitelja su održali zajednički sastanak na kojem je dogovoreno da spomenuta naredba na snazi ostaje do 9. marta ove godine.

"S obzirom na to da dolazi do evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije, ne samo u porastu broja oboljelih na dnevnom nivou, već i kliničke slike kod pacijenata, ova mjera mora biti na snazi. Dogovoreno je da ona bude aktivna do 9. marta ove godine, nakon čega ćemo je ponovno razmatrati", poručio je resorni ministar Božo Jurić.

Prema njegovim riječima, izgovoreno ne znači da će ona biti ukinuta.

"U narednom periodu ne možemo prognozirati u kojem smjeru će ići epidemiološka situacija, zbog čega postoji mogućnost da će mjere biti i rigoroznije. O tome ne možemo sada govoriti", dodao je Jurić, istaknuvši da je na snazi i naredba o represivnijem djelovanju inspekcije i policije s ciljem nadzora provođenja ranije donesenih odluka o načinu boravka osoba na otvorenom te korištenju maske.

Ugostiteljski radnici u potpunosti nisu zadovoljni postignutim dogovorom, jer, kako su kazali, svaki sat radnog vremena njima je od velikog značaja, posebno uzimajući u obzir da se još uvijek nisu oporavili od ranije pretrpljene štete.

"Kad pravite kompromis, nijedna strana nije zadovoljna u potpunosti. Mi smo zadovoljni načinom razgovora s kriznim štabom, ukazivanje na propuste koje su načinili prilikom kreiranja ovakve odluke, gdje nisu mogli sagledati situaciju u kojoj se nalaze ugostitelji", kazala nam je Jasmina Numanović-Stjepanović, vlasnica jednog tuzlanskog ugostiteljskog objekta koja je bila prisutna na današnjem sastanku.

Prema njenim riječima, struku najviše brine proslava Osmog marta, zbog koje je, između ostalog, i donesena spomenuta mjera zabrane rada iza 20 sati.

"S te strane njima dajemo podršku, ali isto tako očekujemo da će pronaći mjere za subvenciju rada ugostitelja i za proteklu godinu", navela je ona.

Inače, ugostitelji su danas donijeli odluku i o formiranju zajedničkog udruženja, kako bi se za svoja prava u jedinstvu mogli boriti u narednom periodu.

(klix.ba)

Krenulo je s Uberom, a danas se sve više biznisa želi pretvoriti u platforme i stoga EU planira da uvede minimalnu platu na nivou Unije.

Zastupnici Europskog parlamenta traže da se za zaposlene raznorodnih onlajn platformi propišu minimalna plata i minimalni radni uslovi te da im se omogući da bolje balansiraju između poslovnog i privatnog života.

"Europska unija jedna je od najbogatijih regija u svijetu, no 95 miliona Evropljana živi na rubu siromaštva", rekla je Ozlem Demirel, zastupnica Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice.

 "Ne smijemo da dopustimo da ekonomski ciljevi nadjačaju socijalnu zaštitu", istakla je.

Europarlamentarci su pozdravili prijedlog Evropske komisije da se izda direktiva o primerenim minimalnim platama, opisavši ga kao važan korak na putu do toga da je svako adekvatno plaćen za svoj rad te da može da učestvuje u društvenoj zajednici, piše Jutarnji list.

Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plata mora biti iznad granice siromaštva te da poslodavci od minimalne plate ne bi smijeli da odbijaju troškove rada poput smještaja, poslom uslovljene uniforme, alat, ličnu zaštitu i drugu opremu.

Rečeno je i da se zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada mora primjenjivati na sve radnike, pa i na atipične djelatnike u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim uslovima. Ti radnici, drže europarlamentarci, moraju da budu pokriveni postojećim zakonima o radu i socijalnoj nezi, a mora im se dopustiti i kolektivno ostvarivanje prava.

Zastupnici drže da se ženama, s obzirom na to da im u većoj mjeri prijete siromaštvo i isključenje iz društva, mora osigurati pristup pristupačnim i kvalitetnim uslugama brige o djeci. Uz to, rečeno je i da se mora nastaviti s radom na eliminaciji razlika u finansijskoj kompenzaciji žena i muškaraca.

Prema definiciji Eurostata, kada pojedinac radi više od pola godine, a raspoloživ mu je dohodak manji od 60 posto srednjeg prihoda domaćinstva nakon socijalnih transfera (na primjer, novčana podrška za novorođeno djete, invalidnina i naknada za topli obrok), tada mu prijeti siromaštvo zaposlenih. Eurostatovi podaci pokazuju da se 9,4 posto stanovništva Unije u 2018. godini nalazilo na rubu siromaštva.

(N.N.)

Seizmološka služba Hrvatske zabilježila je rano jutros prilično jak potres s epicentrom kod Gline, javlja Anadolu Agency (AA).

Potres se osjetio na području Zagreba oko 5.37 sati, magnituda potresa iznosila je 4.2 stupnja prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (pet) stupnjeva EMS ljestvice.

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj da će Općina Tešanj u akademskoj 2020/21. godini finansijski podržati školovanje. Usvojene su potrebne odluke. Termin objave konkursa za finansijsku podršku školovanju, kao i rezultati konkursa, bit će prilagođen terminima i rokovima konkursa Ministarstva obrazovanja ZDK, zbog mogućnosti korištenja finansiranja studenata iz drugih izvora. Drugim riječima, kada Ministarstvo objavi konkurs, teda će i Općina Tešanj.

Na osnovu Odluke o finansijskoj podršci školovanju, koju je donijelo Općinsko vijeće Tešanj, pravo na konkurs imat ce svi redovni studenti do 25 godina života koji studiraju na trogodišnjem ili četverogodišnjem studiju, a do 27 godina života studenti koji studiraju na jedinstvenom studiju koji traje 5 ili 6 godina, a čija primanja po članu domaćinstva nisu viša od 350,00 KM.

Ukupan iznos i broj mjesečnih rata, kao finansijske podrške Općine Tešanj, zavisit će od ostvarenja prava studenata na stipendije Ministarstva obrazovanja ZDK i raspoloživih sredstava u Budžetu općine Tešanj predviđenih za ove namjene.

NAPOMENA:

Sugerišemo svim studentima da se prijave i na Konkurs za dodjelu stipendija putem Ministarstva obrazovanja što neće uticati na ostvarivanje prava na finansijsku podršku u školovanju od strane Općine Tešanj ukoliko se ispune uslovi iz Konkursa.


OPĆINSKI NAČELNIK

Mr.Sci. Suad Huskić

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.  

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: vedro i sunčano sa mrazom;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: -1ºC;           

-Relativna vlažnost: 87%;

-Relativni pritisak: 1034 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA-  U granicama normalnog. TEŠANJKA – Ispod normalnog i imaju tendenciju opadanja. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros je iznosio 74 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo i

-          5 prijava građana.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 35 intervencija, od toga 10 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 13 osoba.­­

 

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će povremeno bez električne energije biti trafo područja Jelah Katići, Mračaj i Potočani Novo naselje.

VODA-Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

/

 

 

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić primio je u nastupnu posjetu novog šefa Terenskog ureda OSCE-a u Travniku Igora Nedera.

Premijer Bašić upoznao je Nedera sa aktivnostima i mjerama Vlade na ublažavanju posljedica pandemije virusa Covid-19, navodeći da su sva raspoloživa sredstva usmjerena u sektore zdravstva, privrede i poljoprivrede. Naglasio je da će ove oblasti biti prioriteti i u budžetu za 2021. godinu, koji bi u Skupštini trebao biti usvojen do kraja ovog mjeseca.

Nedera se zahvalio Vladi ZDK-a na dosadašnjoj saradnji sa OSCE-om, ističući posebno značaj podrške projektima obnove infrastrukture u selu Donji Rakovac kod Maglaja, što je, kako je rekao, jedinstven primjer u državi. Također, pohvalio je i saradnju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i OSCE-a na projektu „Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu“.

Naglasio je da je posebno zadovoljan saradnjom Misije OSCE-a u BiH sa Timom Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i aktivnostima na prevenciji korupcije.

Šef Terenskog ureda OSCE-a u Travniku pohvalio je i socijalnu politiku Vlade ZDK-a, jer je planirala povećanje ovogodišnjeg budžeta Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice sa 28 na 30 miliona KM, kako bi ispoštovala obaveze iz Zakona o hraniteljstvu FBiH.

Sastanku su također prisustvovali šef Ureda premijera i predsjednik Tima Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić te službenik Terenskog ureda OSCE-a za podršku i razvoj lokalne samouprave Daut Bajramović.

Press služba ZDK

Na osnovu ukazane potrebe, Duga Ideal d.o.o. raspisuje

OGLAS

za prijem u radni odnos na sljedeće pozicije:

Trgovac
Radnik na odrzavanju higijene


Prijave dostaviti lično u upravu društva Duga Ideal d.o.o. Sarajevska 84, Mravići - Doboj Jug ili putem mail-a na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Oglas ostaje otvoren do popune radnog mjesta.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na razgovor za posao.

Na posebnim računima koje je otvorio Grad Doboj za potrebe borbe protiv korona virusa prikupljeno je skoro 600 hiljada KM ali gradske vlasti i dalje kriju podatke kako se novac trošio i ko je dobijao sredstva iz ovog fonda. Na upite Transparency International u BIH Gradska uprava odbija da dostavi odgovor zbog čega je podnesena tužba Okružnom sudu u Doboju.

Grad Doboj otvorio je 25.3.2020. godine transakcioni račun u svrhu nabavke opreme i pomoći zdravstvenim ustanovama Bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju i JZU „Dom zdravlja“ Doboj. Po posljednjim informacijama na ovaj račun je uplaćeno 594.230,76 KM a akciju su podržali mnoga privatna i javna preduzeća ali i istaknuti funkcioneri, političari, direktori javnih preduzeća te pojedine političke stranke.

Skupština Grada  usvojila je 9.6.2020.Informaciju o stanju računa donatorskih sredstava za period od 24. aprila do 1. juna“ u kojoj je vidljivo da je sa tog računa je Domu zdravlja u Doboju u dva navrata isplaćeno ukupno 74.856,00 KM za nabavku medicinske opreme dok je bolnici “Sveti apostol Luka” isplaćeno 90.000 KM 3. aprila prošle godine. To je ujedno i posljednja informacija koju je javnost dobila o ovom računu i novcu koji se na njemu nalazi.

Nakon toga javnost ostaje uskraćena za informacije o utrošku preostalih 429.000 KM, zbog čega je TI u BiH tražio od gradske administracije Grada Doboja da dostavi odgovore na sledeća pitanja:

  • Koliko je ukupno prikupljeno sredstava na ovom računu?
  • Da li su Bolnica „Sveti apostol Luka“ i „Dom zdravlja“ Doboj obavezni da podnesu izvještaj o načinu utroška sredstava koje su dobili?
  • Koliko je novca ostalo na računu i kako se on planira trošiti?

Iz kabineta gradonačelnika Borisa Jerinića dostavljen je odgovor koji u suštini ponavlja poznate činjenice: da je Skupština Grada usvojila pomenutu „Informaciju o stanju računa zaključno sa 9.6.2020.“, bez detalja o tome koliko je novca preostalo na računu, kako se planira trošiti u buduće niti da li je i na koji način vršena kontrola utroška doniranih sredstava. Na to sve nikakva dodatna informacija koja može da odgovori na ova pitanja se ne nalazi na zvaničnoj stranici Grada kao ni u službenim glasilima gradske uprave.

Kako se radi o informacijama od javnog značaja TI BiH je uputio žalbu na neadekvatan nepotpun odgovor gradonačelnika Doboja. Gradska administracija ni nakon žalbe nije dostavila tražene podatke zbog čega je TI BiH prinuđen da pred Okružnim sudom u Doboju pokrene postupak kojim traži objavljivanje informacija o stanju na računu i načinu trošenja doniranih sredstava.

U periodu dok je gradska uprava od građana prikupljala donatorska sredstva za pomoć, „Dom zdravlja“ Doboj sredinom aprila nabavio je medicinski informacioni sistem za 76.000,00 KM dok je bolnica 31.3.2020. sklopila ugovor sa turističkom agencijom „Travel for Fun o nabavci zaštitnih odijela i opreme čija je vrijednost nešto više od 110 hiljada konvertibilnih maraka.

Važno je napomenuti da je upravo zbog sumnjivih nabavki u koje je uključena turistička agencija „Travel for Fun“ Transparency International u BiH je podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS.

Dok gradske vlasti skrivaju informacije o načinu trošenja sredstava doniranih u fond za pomoć, javnosti se redovno predočavaju podaci o donacijama opreme koje je JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj dobijala u vrijeme borbe protiv pandemije COVID-19 preko drugih programa i projekata saradnje.

Imajući u vidu da je period pandemije bio obilježen netransparentnim i nerazjašnjenim nabavkama medicinske opreme, što je između ostalog dovelo do najlošijeg rezultata na istraživanju Indeksa percepcije korupcije (CPI), transparentnost prilikom trošenja donatorskih sredstava prikupljenih u te svrhe je od ključne važnosti.

Izvor: transparentno.ba

Na Sudu BiH danas počinje suđenje, odnosno glavni pretres u slučaju "Respiratori". Svi optuženi - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina - 29. januara su se izjasnili da nisu krivi.

Njima se sudi kao organiziranoj grupi koja je u najtežim trenucima pandemije potrošila 10,5 miliona KM za nabavku 100 kineskih respiratora.

Tokom pretresa u narednim mjesecima bit će predočeni svi detalji u vezi sa spornom nabavkom, odnosno svi dokazi, te će biti saslušani svi svjedoci.

Ono što je veoma važno jeste da će svi građani konačno dobiti uvid u te detalje, jer je suđenje otvoreno za javnost, odnosno saznat ćemo do kakvih su dokaza došli tužitelji.

Saznat ćemo i kakvi su bili odnosi učesnika afere i kakva je bila čija uloga u spornoj nabavci, te ko su bili nalogodavci. Tokom suđenja javnost će dobiti uvid i u prepiske učesnika u ovoj grupi.

Naročito će se s pažnjom pratiti kakva je bila uloga federalnog premijera Fadila Novalića, jer on obnaša najvažniju funkciju u ovom entitetu, ali i s obzirom na kontradiktorne izjave koje je ranije davao u vezi s ovim predmetom.

Također će se pratiti da li su u nabavku umiješane i druge osobe mimo onih koje su na optuženičkoj klupi te da li su učesnici eventualno imali i nalogodavce.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je ranije da se očito želi napraviti slučaj "Sanader" u našoj zemlji te kako se unaprijed stvorila predodžba o krivnji.

"Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban", kazala je tada Vidović.

Inače, respiratori "Srebrene maline" od ove sedmice se konačno mogu koristiti u medicinskim ustanovama u našoj zemlji.

Ovi respiratori ranije su podijeljeni zdravstvenim ustanovama širom Federacije, ali se nisu smjeli koristiti prije nego što budu verificirani. Ta prepreka konačno je uklonjena, jer je izvršena verifikacija.

No, i dalje je upitno koliko će ovi uređaji biti od koristi za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Naime, ovi respiratori nisu namijenjeni za korištenje na intenzivnoj njezi, a upravo takvi su potrebni oboljelima od bolesti Covid-19.

(Klix)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.