29.05. Dogodilo se na današnji dan

- 1272. Dubrovačka državnost dobila je temelje na kojima je počivala sve do kraja svog postojanja 1808. godine. Nakon odobrenja Malog i Velikog vijeća i prihvaćanja na javnome zboru dubrovačkog puka, počeo je vrijediti Statut grada Dubrovnika - "Liber statuorum civitatis Ragusi".

- 1453. Turska vojska sa sultanom Mehmedom II. na čelu zauzela je Konstantinopol, prijestolnicu moćnog Bizantskog carstva, čiji je zadnji car Konstantin XI. Paleolog i sam junački poginuo u zadnjem obrambenom jurišu. 

- 1875. U Mostaru je rođen je Svetozar Ćorović, bosanskohercegovački i srpski književnik i kulturni djelatnik. Pisao je mnogo: objavio je desetak knjiga pripovjedaka, skoro isto toliko romana i nekoliko drama. Njegova najpoznatija djela su "Ženidba Pere Karantana", "Majčina sultanija", "Stojan Mutikaša", "Kao vihor". Ćorović je umro u rodnom gradu 17. travnja 1919. godine. 

- 1903. U Beogradu je ubijen kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubojstvo posljednjeg vladara iz Dinastije Obrenović izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I. Karađorđević.

- 1917. Rođen je američki državnik John Fitzgerald Kennedy. On je bio prvi katolički predsjednik SAD-a, provodio je politiku sporazumijevanja sa Sovjetskim Savezom, odnosno kontrolom nuklearnog naoružanja. Postao je žrtvom atentata u Dallasu 22. studenoga 1963. godine.

- 1953. Sir Edmund Hillary novozelendsk alpinist i Tensing Norgay iz Nepala ostvarili su povijesni pothvat. Naime, popeli su se na najvišu kopnenu točku Zemlje, odnosno 'krov svijeta' Mount Everest, koji se nalazi na Velikoj Himalaji, planinarskome masivu u srednjoj Aziji, između Nepala i Tibeta.

- 1958. Rođena je američka glumica Annette Carol Bening. Nagrađena je Zlatnim globusom, BAFTA-om i nagradom Ceha filmskih glumaca.

- 1967. U Manchesteru je rođen glazbenik Noel Thomas David Gallagher. Noel je 1991. godine postao dijelom benda
The Rain kojeg je vodio njegov brat Liam. Kasnije se grupa preimenovala u planetarno popularni Oasis.

- 1982. U pariškom stanu pronađena je mrtva glumica Romy Schneider. Umrla je u 43. godini od srčarnog zastoja, a pretpostavljalo se da je počinila samoubojstvo uzevši smrtonosni koktel alkohola i tableta za spavanje. Obdukcija nikad nije izvršena.

- 1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, prije početka finala Kupa europskih prvaka u nogometu između talijanskog Juventusa i engleskog Liverpoola, došlo je do jedne od najvećih tragedija u povijesti nogometnih natjecanja, kada je u sukobu navijača poginulo 39 ljudi, a preko 600 je bilo ozlijeđeno.

- 2004. U Zagrebu je preminuo Ivica Šerfezi, poznati hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe. U 46 godina dugoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. Bio je iznimno uspješan pjevač koji je 60-ih godina i u SSSR-u izgradio zapaženu karijeru i zvjezdani status rasprodavši svojevremeno 150-ak koncerata. Njegove poznate pjesme su "Suze liju plave oči", "Ruže su crvene, "Ksimeroni".

 (Fena)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.