Spacex promovirao svoju novu svemirsku letjelicu

Kompanija SpaceX predstavila je u četvrtak uvečer svoj novi svemirski brod Dragon V2 koji bi trebalo za tri godine da počne da prevozi američke astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici i tako prekine zavisnost SAD-a od ruskih Sojuza.

To će biti prvi put od posljednjeg leta šatla u julu 2011 da Amerikanci kreću u svemir s američkog tla. Posljednjih trinaest godina SAD isključivo su zavisele od ruskih Sojuza da prevezu njihove astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu po cijeni od oko 70 miliona dolara po jednom mjestu.

Letilica Dragon V2 može da preveze sedam astronauta i predstavlja "zaista veliki tehnološki skok", rekao je direktor i osnivač kompanije SpaceX, milijarder Elon Musk, tokom prezentacije letjelice u sjedištu kompanije u kod Los Angelesa u Kaliforniji.

Jedna od razlika ove letjelice od prethodnih je što može da se upotrijebi više puta, ima novu tehnologiju koja može da uspori njen povratak u orbitu Zemlje i kontrolira spuštanje, rekao je Musk i dodao da će moći da se spusti bilo gdje kao helikopter, prenosi Beta.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.