28.05. Dogodilo se na današnji dan

- 1738. U Saintesu je rođen francuski liječnik Joseph-Ignace Guillotin, koji se osobno protivio smrtnoj kazni, ali je kao član Konstitutivnog vijeća na njegovom zasjedanju 1789. predložio da se osuđenike treba pogubiti 'brzo i bezbolno jednostavnim mehanizmom za dekapitaciju' zbog čega je giljotina, koju on sam nije izumio, ipak nazvana njegovim imenom.

- 1908. U Londonu je rođen engleski vojni obavještajac, pisac i novinar Ian Fleming, jedan od najuspješnijih autora svog vremena isključivo zahvaljujući najpoznatijem špijunu svijeta - Jamesu Bondu, 'boem' stalno s cigaretom u jednoj i čašicom u drugoj ruci koji je za sebe rekao kako nikada nije imao literarnih pretenzija, iako su mu knjige prodane u više od 40 milijuna primjeraka.

- 1972. Umro je vojvoda od Windsora u svojoj kući u bulonjskoj šumi u dobi od 77 godina. Kao kralj Edvard VIII., vojvoda je jedini britanski monarh koji je abdicirao vlastitom voljom i živio u samonametnutom izgnanstvu nakon što se 1936. godine odrekao prijestolja i oženio Amerikankom Wallis Simpson. Nakon abdikacije dobio je naslov vojvode od Windsora. Edvard VIII., engleski kralj, sin Georga V. i kraljice Mary, rodio se 23. lipnja 1894. u Richmondu.

- 1937. Umro je austrijski psiholog Alfred Adler. Isprva je bio pristaša Freudove psihoanalize, ali se 1912. odvaja od Freuda i stvara vlastitu školu individualne psihologije, psihoterapijskog smjera i teorije prema kojoj je osnovni motiv čovjekova djelovanje težnja za dominacijom nad okolinom, odnosno volja za moći. Ta je težnja, prema Adleru, urođena, a ako je čovjek ne može zadovoljiti postaje nezadovoljan samim sobom, te se javlja kompleks inferiornosti. Drugi središnji pojam te teorije je: da bi se neugoda i bespomoćnost uklonile, pojedinac razvija kompenzacijske postupke.

- 1937. Arthur Neville Chamberlain postao je britanskim premijerom. S njim na čelu britanska je vlada, u savezu s Francuskom, vodila politiku smirenja i pregovora u Europi, koja se u svojemu ishodu pokazala popustljivom te kapitulantskom prema sve agresivnijem Hitleru, što je bilo kobno za međunarodnu zajednicu. Jedan je od suučesnika, uz francuskog premijera Daladjea, sramotne predaje Čehoslovačke u ruke Hitleru.

- 1968. U Melbournu rođena australska glumica i pjevačica Kylie Minogue, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih pop pjevačica u svijetu, ikona glazbe i stila s više od 40 milijuna prodanih singlova i 25 milijuna prodanih albuma, autorica hitova The Loco-Motion, Je Ne Sais Pas Pourquoi, Especially For You, Shocked, Where The Wild Roses Grow, Did It Again, Spinning Around, Can't Get You Out Of My Head, Chocolate i brojnih drugih.

- 1995. Ministar inozemnih poslova BiH Irfan Ljubijankić poginuo je u padu helikoptera oborenog raketom blizu Bihaća. Osim šefa bh. diplomacije, poginuli su i zamjenik ministra pravde u Vladi RBiH Izet Muhamedagić, savjetnik u Veleposlanstvu RBiH u Hrvatskoj Mensur Šabulić, Ljubijankićev pratitelj Fadil Pekić, te još tri suputnika s dva člana posade.

- 2008. Nepalski parlament ukinuo monarhiju i proglasio republiku čime je okončana 239-ogodišnja vladavina najstarije Hindu monarhije na svijetu.  

(Fena)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.