Evropski parlament protiv daljnje atomizacije BiH

02 Feb 2017
1431 puta

Daljnja atomizacija i podjela Bosne i Hercegovine na etničkom principu nema podršku Evropskog parlamenta (EP), kazao je za "Avaz" Jasenko Selimović, švedski parlamentarac bh. porijekla, koji djeluje u Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu.

On je to kazao nakon što je EP na Vanjskopolitičkom odboru usvojio Nacrt izvještaja za BiH za 2016. koji je pripremio izvjestilac Cristian Dan Preda.

Selimović prekjučerašnje događaje u EP-u čak posmatra kao veliku pobjedu BiH i njenog evropskog puta. Dokument će se ponovo naći pred parlamentarcima za dvadesetak dana na plenarnom zasjedanju. EP, kaže Selimović, želi pomoći BiH da provede reforme koje treba da bi se priključila EU.

On objašnjava da je, što se tiče federalizacije, o čemu se dosta polemiziralo ovih dana, prošla samo jedan rečenica koja "nije važna", te da je manje-više izbačeno sve što se tiče koncepata koji ne posmatraju zemlju potpuno jedinstveno.

- Nema podrške cijepanju, atomizaciji, to jest etničkoj federalizaciji. Parlament očito to ne podržava i jako mi je drago da smo to uspjeli. Evropski parlament ne želi etničke podjele u BiH. Bilo je pokušaja da se, uključi federalizacija, da se ustvari traži treći entitet, i to na mala vrata. Nije se to tako zvalo, ali se pričalo u terminima federalizacije. Meni je drago da u EP-u nema podrške za to. To je važno - kazao je Selimović.

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.