A.A.

A.A.

KUPRES MILCH, sirana s Kupresa vas poziva da od 27.09. dođete na BIZNIS SAJAM TEŠANJ, 2023 g. probate i kupite najbolji punomasni sir na Balkanu.

KUPREŠKI SIR je od šest godina učešća na međunarodnom sajmu sira u Beogradu i Novom Sadu osvojio pet zlatnih medalja, ali i 4 g. za redom.

Sve to možete provjeriti na raznim društvenim mrežama i portalima.

Dođite. Tu smo zbog vas.

Na osnovu ukazane potrebe preduzeće HEMTECH d.o.o. Tešanj objavljuje oglas za prijem na slijedeće radno mjesto,

 
1. ZAVARIVAČ – više izvršioca,

2. MONTER NA MEHANIČKOJ MONTAŽI - više izvršioca

3. RADNIK NA PJESKARI – više izvršioca,


OPIS POSLA

1. ZAVARIVAČ
- Zavarivanje podsklopova i sklopova metalnih konstrukcija MIG metodom na osnovu propisane tehnologije.

2. MONTER
- Mehanička montaža sklopova i podsklopova mašina i vozila.

3. RADNIK NA PJESKARI
- priprema proizvode za pjeskarenje;
- pjeskarenje i metaliziranje proizvoda;
- pripremu površine za farbanje na osnovu propisane tehnologije.


USLOVI KOJE KANDIDAT TREBA ISPUNJAVATI

• KV/SSS za radna mjesta 1,2; NK za radno mjesto 3 ;
• Radno iskustvo nije obavezno ;
• Spremnost za sticanje novih znanja;
• visok nivo odgovornosti prema poslu.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Svi zainteresovani kandidati svoju prijavu mogu slati:
• na email Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom: “Prijava na konkurs za posao”;
• putem pošte na adresu: HEMTECH d.o.o. Tešanj, Kraševo bb, 74 266 Tešanjka ili
• lično na portirnici kompanije HEMTECH d.o.o. Tešanj popuniti Prijavu za konkurs.

Konkurs ostaje otvoren do popune radnih mjesta.
Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti svakim radnim danom na kontakt tel: 032/699-590.

Bivši radnici Industrijskog preduzeća Krivaja Zavidovići jutros su se okupili ispred kapije preduzeća kako bi skrenuli pažnju na probleme ljudi koji već sedam godina prolaze agoniju.

Od Vlade Federacije BiH traže hitan sastanak, raskid kupoprodajnog Ugovora sa tzv. Ortačkom grupom. Također traže uvezivanje radnog staža i penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju.

Zbog problema radnika Krivaje u ponedjeljak je zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za subotu 23. septembar zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

Širom zemlje se očekuju obilnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, poručili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

-Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – saopćeno je iz FHMZ-a.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće na hiljadu maraka, što poslodavci demantuju i upozoravaju da se minimalna plaća može povećati samo ako se smanje doprinosi.

Intezivno radimo na pripremi seta fiskalnih zakona uz potrebnu procjenu efekata implementacije. S obzirom na navedeno, kao i na proceduru usvajanja zakonskih rješenja, u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati detaljnije informacije, odgovorili su na naše pitanje iz Ministarstva finansija Vlade FBiH.

Ako bi se povećala minimalna plaća na 1.000 maraka, da li bi se drastično smanjili doprinosi na zdravstveno i penziono osiguranje, iz Ministarstva finansija poručuju:

– Visina plaća zaposlenih kao i visina najniže plaće reguliraju se posebnim propisima, a ne Zakonom o doprinosima. Smanjenjem zbirne stope doprinosa smanjit će se troškovi plaća poslodavca što ostavlja mogućnosti za povećanje plaća zaposlenicima. U novim zakonskim rješenjima kada su u pitanju propisi o doprinosima, pored rasterećenja poslodavaca, jedan od prioriteta je i održivost vanbudžetskih fondova.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, dematuje da Vlada FBiH razmatra povećanje plaća na hiljadu maraka.

– Vlada FBiH radi na utvrđivanju teksta zakona o minimalnoj plaći. Mi imamo informaciju da paralelno sa određivanjem minimalne plaće, radi se o zakonu o doprinosima i zakonu o porezu na dohodak. Ovo je prema stavu poslodavaca jedino rješenje da se ovi zakoni donesu u paketu – kaže Nenadić.

Ukoliko Vlada FBiH iz populističkih razloga požuri i donese samo zakon o minimalnoj plaći, poslovnu zajednicu će uvući u veliki rizik, upozorava Nenadić.

– Realni sektor imat će nerješive probleme. Zbog toga upozoravamo Federalnu vladu da bez smanjenja doprinosa i poreza na dohodak i bez usklađivanja zdravstvenog osiguranja, ukidanja dijela parafiskalnih nameta cijelu BiH vodit će u još veći problem. Doći će do zatvaranja radnih mjesta i ne vjerujem da bi se Vlada FBiH igrala sa takvim potezima – ističe Nenadić.

Kaže da će naredne sedmice poslodavci imati sastanak u Vladi FBiH, a priprema se i konferencija na koju je pozvan i premijer FBiH Nermin Nikšić.

– Nema razloga da se ovi zakoni na koje se čeka već osam godina lome “preko koljena”. Prethodno bi trebalo zasjedati Ekonomsko-socijalno vijeće, a to su predstavnici vlasti, poslodavci i sindikati. Na tom sastanku trebali bi zajedno utvrditi rješenja koja su izdržljiva i za poslodavce, sindikate i naravno za vlast. Država bi se trebala odreći dijela poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta. Ako se država odrekne većeg dijela ovih nameta, poslodavci mogu povećati plaće radnicima i to se ne odnosi samo na minimalne već i preostale plaće u skladu sa sistematizacijom u firmi – zaključuje Nenadić, prenosi Faktor.

Ured za borbu protiv korupcije u proteklih godinu dana izvršio je reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru kojom je utvrđeno da u Kantonalnoj bolnici Zenica radi 17 osoba sa nevalidnim diplomama.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prihvatila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period juni 2022. - juni 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Revizijom je utvrđeno 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu. Svi slučajevi su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici.

Tim povodom kontaktirali smog Kantonalnu bolnicu Zenica gdje nam je rečeno da je od 17 nevjerodostojnih diploma radnika u jednom predmetu donesena naredba nadležnog tužilaštva o neprovođenju istrage jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, jedan predmet je presuđen i izrečena je kazna zatvora od jedne godine i utvrđen prestanak radnog odnosa za radnika.

Preostali predmeti proslijeđeni su nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje u skladu sa zakonskom legislativom i smjernicama Ureda za borbu protiv korupcije.

“Podatak o nevjerodostojnosti diploma radnika odnosi se na NK radnika, KV/VK radnike i SSS radnike sa akcentom na nemedicinski kadar, do sada postoji indicija za sada samo dvije diplome SSS medicinskog kadra. U pogledu doktora (doktora medicine na specijalizaciji, specijalista i subspecijalista) nismo do sada dobili niti jedan podatak o nevjerodostojnosti diploma”, kazali su nam iz zeničke bolnice.

Kazali su i da je zaposlenje navedenih radnika datira od perioda 1989. godine pa u toku ratnog i poslijeratnog perioda te da više informacija zbog postupka kojeg provode nadležni organi ne mogu iznositi u javnost.

(klix.ba)

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

Broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se jutros odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: umjereno oblačno i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 22ºC; 

-Relativna vlažnost: 60%;

-Pritisak: 980,8 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: jugoistočni, 3 m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 0,9 lit/m2;

-Vodostaj rijeka:  BOSNA, USORA, TEŠANJKA – Ispod normalnog.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 narušavanje javnog reda i mira i

-          2 prijave građana.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 69 intervencija, od toga 13 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 13 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice Tešanj u protekla 24 sata nije rođena je 1 muška i 1 ženska beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima i vodom

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA: Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Bosna i Hercegovina je dodana na Listu praćenja ugrožavanja ljudskih prava istraživačke platforme CIVICUS Monitor zbog narušavanja ključnih elemenata Dejtonskog sporazuma.

Kako je saopćeno, CIVICUS Monitor je dodao BiH na spomenutu listu nakon što je zabilježen brzi pad građanskih sloboda, usljed donošenja zakona koji utiče na pravosuđe, kao i napada na aktiviste i civilno društvo.

Pojašnjava se da je Republika Srpska usvojila zakon kojim odbacuje nadležnost Ustavnog suda BiH, zatim da je kleveta ponovo kriminalizirana u atmosferi pogoršanja napada na novinare i aktiviste, te da je “Zakon o stranim agentima” kojim se kriminalizuje civilno društvo na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS.

-Postoje prijetnje miru, jer autoritarni lider Republike Srpske većinski srpskog entiteta u zemlji, nastavlja da podriva Dejtonski sporazum iz 1995. kojim je okončan rat u BiH. Narodna skupština RS je nedavno usvojila zakone kojima se odbacuju nadležnosti Ustavnog suda BiH i međunarodnog mirovnog izaslanika koji nadgleda sporazum. Predsjednik RS Milorad Dodik je ove poteze proglasio ‘čišćenjem Bosne i Hercegovine od stranog uticaja’. Pored ovih, proteklih mjeseci predloženo je ili usvojeno nekoliko zakona kojima se ograničavaju aktivnosti civilnog društva i medija, uključujući i zakon o ‘stranim agentima’ nalik ruskom, koji će biti razmatran na sjednici NS RS 26. septembra – navode iz CIVICUS Monitora.

Programska menadžerica Centra za promociju civilnog društva Dajana Cvjetković kaže da su zakonodavni napori u Republici Srpskoj kojima se podriva građanski prostor duboko zabrinjavajući i pokazuju da vlasti prave korak unazad na putu ka EU.

Istakla je da “Zakon o ‘stranim agentima’ ne ugrožava samo rad civilnog društva, nego je i napad na osnovne slobode svih građana, zajamčene međunarodnim pravom i Ustavom BiH. To je u suštini, podvlači, pravni alat za uništavanje svake kritike vlasti.

CIVICUS Monitor lista za praćenje, objavljena je kako bi se poklopila s 54. zasjedanjem Vijeća UN-a za ljudska prava (11. septembar – 13. oktobar), ističe pet zemalja u opasnosti od oštrog pada građanskih prava i sloboda. Lista je zasnovana na podacima koje je prikupio CIVICUS Monitor, koji prati stanje građanskih sloboda u 197 zemalja i teritorija koristeći podatke istraživačkih partnera širom svijeta. Pored BiH, najnovija lista uključuje Bangladeš, Ekvador, Senegal i Ujedinjene Arapske Emirate.

Bosna i Hercegovina je jedna od slobodnijih zemalja na najnovijoj listi za praćenje, dodaje se u saopćenju. CIVICUS Monitor trenutno ocjenjuje građanski prostor u BiH kao “sužen“, samo jedan korak ispod najviše rangiranog “otvorenog“.

-S obzirom na ovakvo targetiranje medija i civilnog društva, Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedna od restriktivnjih zemalja na zapadnom Balkanu – rekla je istraživačica CIVICUS-a za Evropu i Centralnu Aziju Tara Petrović, dodavši da još ima prostora da se preokrene negativni trend i utre put ka povoljnom okruženju za slobodu govora i udruživanja u zemlji.

Od marta, vlasti u Republici Srpskoj zalažu se za donošenje više represivnih zakona uprkos oštrim protestima međunarodne zajednice. U julu su u NSRS usvojeni amandmani kojima se ponovo kriminalizuje kleveta nakon 20 godina, što je pogoršalo ionako opasno okruženje za medije u zemlji. Nasilje i prijetnje novinarima uobičajene su u cijeloj BiH i bilježe značajan porast od 2022. godine.

Još jedan zabrinjavajući razvoj je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji bi krajem septembra trebalo da bude predmet rasprave u NS RS. Uvođenjem stroge zabrane “političkih aktivnosti“, njime bi civilnom društvu i neprofitnim medijima koji se finansiraju iz inostranstva bilo zabranjeno da diskutuju o pitanjima od javnog interesa pod prijetnjom gašenja ili krivičnog gonjenja. Pored ovih, uskoro bi moglo uslijediti još zakona usmjerenih protiv aktivista, budući da je Dodik najavio da su na dnevnom redu zakoni koji zabranjuju LGBTQI+ aktivistima pristup školama, kao i “zakon o neprijateljima Republike Srpske”.

-Pozivamo vlasti Republike Srpske da odustanu od predloženih zakona koji ograničavaju osnovne građanske slobode. Poštovanje svačijih ljudskih prava i podsticanje otvorene debate posebno su ključni u kontekstu krhke demokratije kao što je Bosna i Hercegovina – rekla je Petrović.

CIVICUS Monitor koristi podatke istraživačkih partnera širom svijeta sa kojima sarađuje. Ova istraživačka platforma pruža ocjene građanskog prostora za 197 zemalja i teritorija koje se zasnivaju na najnovijim informacijama o stanju sloboda udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja.

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, protiv kojeg je otvorena istraga, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), piše portal Detektor.ba.

Kako je navedeno iz Instituta, nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije s područja Srebrenice.

“Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko, neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele. Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva“, navode iz Instituta.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla zbog daljnje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, pojasnila je za Detektor da se radi o ljekaru Mraoviću, koji je zapravo ortoped.

„Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci doneseni na područje Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. ih je zakopao u svoje dvorište, nakon čega je preko njih izgrađena i fontanta“, pojasnila je Fazlić te potvrdila da je protiv njega otvorena istraga zbog skrivanja ovih posmrtnih ostataka.

Dodala je da se na području Brčko distrikta još uvijek traga za posmrtnim ostacima 100 osoba, te podsjetila da je posljednja ekshumacija bila prošle godine.

Iz Državnog tužilaštva je saopćeno da je stručni saradnik u Posebnom odjelu za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, koordinirao proces ekshumacije na području Brčkog, na lokalitetu dvorišta u mjestu Srpska Varoš, u kojem su pronađeni posmrtni ostaci jedne muške osobe. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, nestaloj 1995. godine.

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.