ZDK - Upis djece za program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

02 Feb 2017
3204 puta

Upis djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOiO) u ZDK-u u školskoj 2016./2017. godini bit će realiziran od 6. do 10. februara.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a u saopćenju za javnost navodi da je početak realizacije Programa planiran za 2. mart ove godine.

- Detaljnije informacije o mjestu upisa i realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i potrebnoj dokumentaciji za upis dostupne su na oglasnim pločama osnovnih škola i predškolskih ustanova - navodi se.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, u saradnji s javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području tog kantona uradilo je plan za implementaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu.

Programom obaveznog  predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u školskoj 2016/2017. godini bit će obuhvaćena djeca koja 1. marta ove godine navršavaju pet godina i šest mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od predškolskih ustanova.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu finansira se iz budžeta kantona u trajanju od 180 sati (12 radnih sedmica/3 sata dnevno).

Realiziraju ga javne i privatne predškolske ustanove koje su verifikovane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova ZDK, kao i škole u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove u državnoj ili privatnoj svojini.

- Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđene su i novčane kazne za roditelje/staratelje, koji ne upišu dijete u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu - navodi se u saopćenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prenosi Pres služba ZDK. 

Program POPOiO bit će realiziran u dva ciklusa. Prvi ciklus u periodu mart - maj, a drugi u periodu juni-august.

(FENA) L.A.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.