Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo 43 osobe u bombaškom napadu u Bejrutu

13 Nov 2015
1845 puta

Islamska država preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u Bejrutu u kojem su poginule  43 osobe , a osude tog čina stigle su iz Sjedinjenih Država i UN-a.

Najmanje 43 osobe su ubijene a 180 je ranjeno u četvrtak u dvostrukom samoubilačkom napadu na uporište Hezbolaha, koji se u Siriji bori protiv IS-a, u južnom predgrađu Bejruta.

U saopćenju čija autentičnost nije potvrđena, IS kaže se da su "vojnici kalifata" izvršili napad "u blizini džamije gdje su se okupili šijitski heretici".

Libanska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanu u posljednjih nekoliko godina. "Očekujemo da bi se broj mrtvih mogao i povećati s obzirom na težinu ozljeda", rekao je Wael Ab Faur, libanski ministar zdravlja.

Sjedinjene Države osudile su dvostruki bombaški napad, kazavši da takvi "teroristički napadi samo jačaju našu odlučnost da podupremo institucije libanske države".

"SAD najsnažnije osuđuju užasne terorističke napade u Bejrutu", kazao je u saopćenju Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Generlni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je dvostruki atentat i pozvao Libance da "nastave raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti" zemlje.

(FENA) B.D.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.