Uhapšeni članovi terorističke grupe namjeravali napasti zapadne diplomate

13 Nov 2015
1814 puta

Talijanska policija objavila je kako je uhapšeno 17 osoba u različitim evropskim zemljama, uglavnom Kurdi. Njih šest uhapšeno je u Italiji, četiri u Velikoj Britaniji te troje u Norveškoj, javlja AFP.

Nekoliko članova terorističke grupe je putovalo u Irak i Siriju kako bi sudjelovalo u borbama na strani Islamske države, saopćila je policija.

Istražitelji tvrde kako su se teroristi umrežili i planirali u Norveškoj osloboditi fundamentalističkog propovjednika Najmuddina Ahmada Faraja, poznatijeg pod imenom Mullah Krekar, koji je od strane SAD-a i UN-a svrstan na popis terorista.

Teroristi su navodno planirali napasti norveške te još neke zapadne diplomate i zarobiti ih, piše Guardian pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore. Osim napada na diplomate, planirali su organizirati ćelije agenata spavača u Italiji i Nizozemskoj.

Istražitelji nisu objavili detalje o načinima finansiranja terorista, tvrde da su uspjeli skupiti dovoljno novca kako bi militante mogli prebaciti do Sirije, a prikupljali su i novac za porodice poginulih vojnika.

Akcija je provedena zajednički, a u njoj su sudjelovali istražitelji iz Velike Britanije, Norveške, Finske, Švicarske i Njemačke.

(FENA) B.D.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.