DOBOJ JUG: NAJUSPJEŠNIJA INVESTICIJSKA GODINA Istaknuto

Da je Doboj Jug veliko bh gradilište, svjedoče činjenice da je samo tokom 2015.godine u opticaju nevjerovatnih osamnaest projekata čija ukupna vrijednost premašuje cifru od 3,3 miliona maraka

što je u odnosu na prethodnu godinu tri puta više, izjavila je općinska načelnica Jasminka Begić na XXVIII sjednici VI saziva Općinskog vijeća Doboj Jug održanoj 21.09.2015.godine, obrazlažući petu tačku dnevnog reda koja se ticala izvještaja o stanju i realizaciji projekata za period 2012-2015. godina. Doduše u maju 2014-godine i ovo područje je zadesila nezapamćena poplava, katastrofa neprocjenjivih razmjera, što je mnogo uticalo na daljnje razvojne programe. Upoređujući ulaganja u 2013.godini sa ovogodišnjim investicijama da se vidjeti da je taj omjer danas osam puta veći, odnosno deset puta ukoliko se posmatra izborna 2012.godina.
Investicije u 2015.godini bi bile znatno i veće i brže realizovane da je postojalo razumijevanje od strane građana, jer se općinska administracija svo vrijeme suočavala sa problemima oko razrješavanja imovinsko-pravnih poslova gdje je na površinu isplivala čista opstrukcija, pa se moralo odustajati od značajnih ulaganja poput onih u prepumpnu stanicu do korekcija projekata na terenu poput izgradnje kanala zaobalnih voda, odnosno dionica lokalnih cesta. Šta je, tu je!?
Glede pokazatelja investiranja i ulaganja u kapitalne investicije na području općine, općinska administracija (općinska načelnica, općinski razvojni tim i općinske službe) vodila je računa da se akcenat u investiranje, prije svega stavi na što brži oporavak od poplava kroz rekonstrukcije i proširenja zajedničke infrastrukture poput vodovoda (vodocrpilišta- bunarevi i crpna stanica, zamjena ACC, proširenje sekundarne vodovodne mreže...) nastavka izgradnje zatvorenog AB kanala, rekonstrukcija i ucjevljenja kanala oborinskih voda itd.
Značajno je istaći da nekoliko složenih projekata imalo financiranje iz više izvora, što posebno daje akcenat na obezbjeđenje takvih sredstava, pa se moraju priznati napori lokalne zajednice u iznalaženju takvih rješenja. Osim toga, konačno se počelo i sa realizacijom utroška sredstava EIB-ovog kredita čiji su napori da se on dobije bili vrlo složeni i specifični, što je trajalo više od šest godina.
Od projekata koji su u potpunosti završeni izdvajamo proširenje vodospremnika 1 i zamjenu ACC u sistemu vodosnabdjevanja čija je vrijeednost iznosila 418.831,71 KM od čega su sa 180 hiljada maraka, odn 87.750 KM sufinansirali kantonalna i federalna vlada, dok je općina iz budžeta (grant sredstva) izdvojila 151.081,71 KM. Okončana je i rekonstrukcija Stare ceste(140.000 KM), zatim nadogradnja bunareva na vodoizvorištima „Havdine“ u vrijednosti od 176.000 KM, ulica“Zlatnih ljiljana“ u Mravićima uz podršku federalnog ministarstva raseljenih osoba sa 40 hiljada maraka, te učešće općine od 21.632,92 marke. Za uređenje i većim dijelom ucjevljenje tri kanala (kanal „Šečići“, zatim „Sintex“ i kanal “Šumska“ utrošeno je 60.353,42 KM, dok je samo za nastavak izgradnje AB kanala obezbjeđeno 430.000 maraka.Od investicija koje će biti okončane do kraja godine izdvajamo nabavku kamiona za odvoz smeća u vrijednosti od 149.900 maraka-donacija Japanske vlade, te sanacija i rekonstrukcija šest lokalnih saobraćajnica: Bosanska ulica u Matuzićima, put prema Industrijskoj zoni, odn.nastavak izgradnje Industrijske zone Matuzići (ovi radovi su intenzivirani i privode se kraju ), rekonstrukcija lokalnog puta Njivice-Brazik u Matuzićima, te dva putna pravca u Mravićima: Škilje Karaula i put prema groblju Jakitovac. Ovih šest dionica premašuju iznos od milion i sto hiljada maraka koji je obezbjeđen iz više izvora. Učešće budžeta općine u projektu izgradnje industrijske zone je 105 hiljada maraka, dok je razliku od 100 hiljada obezbjedilo Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta. Ako se ovome doda činjenica da je u ponedjeljak 24.avgusta u Sarajevu potpisan ugovor u vrijednosti većoj od 100 hiiljada maraka sa fondacijom Vlade Federacije BiH OdRaz za nastavak proširenja javne rasvjete u Doboj Jugu, da se konstatovati da će 2015.godina ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih investicijskih godina za Općinu Doboj Jug od njenog postojanja.

djinvesticije2

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.