U ekshumaciji u Kozluku pronađeno još najmanje 15 posmrtnih ostataka

Uprkos teškim vremenskim uvjetima, ekshumacija na deponiji u Kozluku se nastavlja, a na površini su primjećeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka.

Uz do sada pronađenih 15 posmrtnih ostataka, broj pronađeni posmrtnih ostataka se uvećao na 30 a novi posmrtni ostaci pronalaze se iz sata u sat, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa predstavnicima ICMP-a, Instituta za nestale osobe i Haškog tribunala zajedničkim naporima dugo je radilo na pronalasku ove lokacije a aktivnosti na eksumaciji su pokrenute nakon što je prije 10-ak dana glavni tužitelj Tužiteljstva BiH putem predstavnika žrtava dobio insajdersku informaciju od savjesnih građana o mogućim lokacijama masovne grobnice, nakon čega je odmah naređen intenzivan proces ekshumacije na lokalitetu u Kozluku.

Istražitelji Tužiteljstva BiH nalaze se već oko sedam dana na lokaciji ekshumacije, gdje koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije.

Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije, strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio.

Tokom ekshumacije, pretražuje se lokalitet za koji postoje saznanja da se na više mikro-lokacija na tom području nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava.

S obzirom na to da su s ovog lokaliteta vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih na ovoj lokaciji, saopćeno je.

Po nalogu Tužiteljstva BiH nedavno je lišen slobode jedan osumnjičeni za kazneno djelo genocida, koji se dovodi u vezu sa ubojstvom žrtava na lokalitetu deponije u Kozluku. 

S obzirom na to da je ova ekshumacija važna i za predmete koji se vode u Haškom sudu, istražitelju Tužiteljstva BiH priključile su se i kolege iz MKSJ, jer će se dokazi iz ovog procesa ekshumacije koristiti i u predmetima Haškog tribunala.

Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima.

(FENA) H.D.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.