A.A.

A.A.

Na osnovu ukazane potrebe firma GMC d.o.o. sa sjedištem u Žabljaku bb raspisuje javni konkurs za primanje u radni odnos na slijedećoj poziciji

ADMINISTRATIVNI RADNIK m/ž
1 izvršilac

Opis posla:
•    Prijem stranaka i upućivanje stranaka u odgovarajuće sektore firme
•    Prijem i zavođenje svih ulaznih dokumenata u firmu
•    Organizovanje slanja dokumentacije poštom
•    Primanje i slanje dokumentacije putem faksa i e-maila
•    Evidencija dnevnih učinaka
•    Organizacija i praćenje poslovnih sastanaka
•    Obavljanje operativnih administrativnih poslova
•    Obavljanje svih poslova po nalogu nadređenog


Potrebne kvalifikacije:

•    SSS/VSS
•    Najmanje 6 (šest) mjeseci rada na istim ili sličnim poslovima
•    Izražene komunikacione i prezentacijske vještine
•    Obavezno poznavanje engleskog jezika
•    Poznavanje rada na računaru
•    Komunikativnost, timski rad, sposobnost planiranja i organizovanja
•    Vozačka dozvola B kategorije


Nudimo:
•    Radni odnos na određeno vrijeme uz mogućnost zaključenja Ugovora o radu na neodređeno vrijeme
•    Stimulativna zarada, redovna plata i topli obrok
•    Mogućnost napretka i usavršavanja

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti slanjem CV-a/ kratke biografije na e-mail:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom Prijava na konkurs - Administrativni radnik  ili lično u sjedištu firme na adresi:  Global Metal Construction,  Žabljak bb, 74230 Usora.

Sve informacije putem  telefona : +387 63 802 646

Oglas ostaje otvoren do 27.09. 2019. godine.

Jutros u 4:52 sata vatrogascima PVJ Gračanica dojavljeno je da je došlo do požara u mahali Drafnići, u blizini Sportsko-rekreacionog centra “Brezik”.

I pored intervencije vatrogasaca, vozilo marke Golf je potpuno izgorjelo, a uviđaj će biti obavljen tokom dana, u prisustvu policije i inspektora protupožarne zaštite MUP-a Tuzlanskog kantona.

(Avaz)

Rezultati nezavisnog mjerenja kvaliteta vazduha u Stanarima od jula ove godine, pokazuju alarmantne satne vrijednosti štetnih čestica prašine u vazduhu koji dolaze iz neposredne blizine rudnika i termoelektrane, zaključak je izvještaja organizacije CEE Bankwatch rađenog u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu.

Mjerenje je obavljeno automatskim mjeračem nedaleko od površinskog kopa i termoelektrane u Stanarima.

Najveća koncentracija prašine u Stanarima u jednom satu, izmjerena je 17. jula, u iznosu od 828 mikrograma po kubnom metru (μg/m3), iako je po zakonskim odredbama dozvoljena prosječna 24-satna vrijednost 50 μg/m3, a najviša dozvoljena vrijednost u toku dana 100 μg/m3, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

“Prema mnogim studijama, kratkotrajni uticaj prašine na ljudski organizam je jednako zabrinjavajući kao i dugotrajni. Česti skokovi emisije prašine iz tog razloga, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva Stanara, čak i kad izuzmemo njen hemijski sastav. Pravilnik o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj ne tretira granične vrijednosti prašine u jednom satu, već samo prosječne dnevne vrijednosti. Nažalost, lokalno stanovništvo itekako osjeti uticaj tih čestica na svom zdravlju, a simptomi su iritacija i infekcije respiratornih organa”, kazala je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Mjerenje je rađeno u ljetnom periodu u kući lokalnog mještanina koji je istakao da se svakodnevno bore sa gomilom prašine i bukom koja dolazi iz rudnika.

“Ponekad, pogotovo kad je vjetrovito, prašina se osjeti u vazduhu i primjetna je na autima i drugim predmetima. Trenutno samo jedan kamion s vodom kruži oko rudnika, ali tokom vrućih ljetnih dana to nije ni blizu dovoljno”, istakao je naš sagovrnik, koji je želio ostati anoniman.

Direktiva Evropske unije o kvalitetu vazduha zahtijeva kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha u najbližem naselju pored velikih industrija u svrhu zaštite zdravlja i životne sredine. Ovaj sistem praćenja trebao bi imati javno dostupne podatke u stvarnom vremenu kako bi se stanovništvo moglo blagovremeno informisati i poduzeti zaštitne mjere u vrijeme visokog zagađenja.

“Građani primjećuju i osjećaju pogoršanje ekoloških uslova u Stanarima, ali uprkos sve većoj zabrinutosti, nadležni ne poduzimaju ništa kako bi osigurali kontinuirano nadgledanje zagađivača, a kamoli radili na poboljšanju postojećeg stanja. Nedopustivo je da vlasti uopšte ne razmatraju sistem kontrole kvalitete vazduha u blizini ove termoelektrane i rudnika, a to bi trebao biti prioritet”, naglasio je Davor Pehchevski, koordinator kampanje o zagađenju vazduha za Balkan u  CEE  Bankwatch organizaciji.

“Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u vlasništvu su Vuka Hamovića.

Dok većinski državne termoelektrane grcaju u milionskim gubicima, „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“, samo je prošle godine napravila dobit od 39,9 miliona KM.

(capital.ba)

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša se očekuje u sjevernim djelovima. Tokom dana, padavine se očekuju u većem djelu naše zemlje. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Većina padavina se očekuje u Bosni i to prije podne. U Hercegovini lokalno slaba kiša poslije podne. Vjetar, slab do umjeren, na momente i pojačan, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje od 24 do 27 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 19.09.2019 (Četvrtak)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne, u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima sa kišom. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje od 20 do 23 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 20.09.2019 (Petak)., prijepodne po kotlinama Bosne sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti i sunčanije. U Hercegovini sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 9, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje od 20 do 23 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 21.09.2019 (Subota)., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po korlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 23, na jugu zemlje do 26 stupnjeva.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave (CEO) AS Holdinga, najveće prehrambene grupacije u Bosni i Hercegovini i Amela Semić, direktor Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju/interne kontrole u ovoj grupaciji, posjetili su Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) i sa čelnim ljudima INZ-a razgovarali o dosadašnjoj, te mogućnostima unaprijeđenja buduće saradnje.

Direktor INZ, prim.dr. Senad Huseinagić sa saradnicima upoznao je goste o dosadašnjem razvoju, te projekcijama i planovima razvoja INZ-a, dok su gosti prezentirali njihov put uspjeha do liderske pozicije u BiH, te planove da budu jedan od lidera prehrambene industrije Jugoistočne Evrope.

Grupaciju kojom rukovodi AS Holding čini 16 kompanija iz oblasti prehrane, tekstila i trgovine, sa portfoliom od više od 2.000 proizvoda u desetak bh. gradova i gotovo 5.000 zaposlenih u cijeloj FBiH.

S druge strane, INZ je lider koncepta "Jedno zdravlje" (One health) i prva jedinstvena zdravstvena ustanova koja brine o zdravlju bilja, životinja i ljudi, te već četvrtu godinu bilježi kontinuirani rast prihoda, radnog prostora i zaposlenih, kao i klijenata.

- Izuzetno mi je drago da sam upoznao jednu posve nekonvencionalnu i neobičnu javnu instituciju, koju vode i čine ljudi koji "ne žive od budžeta", nego istražuju, tragaju, vode poslove i brinu o zdravlju kroz jedinstven koncept. Uvjeren sam da sam osjetio mnogočemu poduzetnički i inovativni duh svojstven, nažalost, samo privatnom sektoru, istakao je Hrvić.

Direktor INZ Senad Huseinagić je istakao da je čast i zadovoljstvo da su članice grupacije AS i do sada prepoznavale način i ozbiljnost rada svih kapaciteta INZ-a, a da će s posebnom ozbiljnošću pristupiti i svakom novom zajedničkom poslu, od laboratorijskih usluga, pa do naučno-istraživačkog rada.

- U narednoj fazi saradnje biće bitno uključiti potrošače, udruženja potrošača i javnost, jer je  i domaćim brendovima iz porodice AS, a i nama kao instituciji kojoj je posao kontrola i briga o zdravlju građana, jako bitno da naši građani dobiju pravovremenu i istinitu informaciju o stanju na tržištu, proizvodima koji se prodaju ispod zdravstvenih standarda i normativa i u suprotnosti sa deklaracijama i sadržajima koji se reklamiraju. Tada će i građani prepoznati značaj i kvalitet domaćih proizvoda, istakao je dr. Huseinagić.

Gosti iz AS Holdinga posjetili su dio akreditovanih laboratorijskih kapaciteta INZ-a, a nakon obilaska je dogovoreno da se postojeća saradnja i obim poslova u što skorije vrijeme unaprijedi, uveća i proširi, u cilju dobrobiti krajnjih potrošača.


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

„Enker“ Tvornica svjećica i industrijske keramike d.d. Tešanj objavljuje oglas za prijem u radni odnos:


- Tri (3) kvalifikovana radnika metalske struke


Potrebne kvalifikacije su:
- Završena srednja škola (minimalno III stepen, zanimanje: brusač, glodač, obrađivač metala rezanjem, metalostrugar ili drugo zanimanje metalskog usmjerenja),
- Radno iskustvo u struci poželjno ali nije obavezno.
Radni odnos se zasniva ugovorom o radu na određeno vrijeme, uz mogućnost zaključivanja ugovora na neodređeno vrijeme.


Mole se kandidati koji ispunjavaju navedene uslove da svoju prijavu sa biografijomdostave:
- na adresu „Enker” d.d. Tešanj, Poslovna zona Bukva broj 14 - 74260 Tešanj,
- na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom - “Prijava na oglas”, ili
- lično na portirnicu Društva.


Oglas ostaje otvoren do ponedjeljka, 23. septembra 2019. godine.

Točak d.o.o., Poslovna jedinica „Bau Centar Jelah“, skladište građevinskog materijala Dukat raspisuje oglas za prijem radnika i to:


1. Vozač dostavnog vozila na skladištu građevinskog materijala sa ili bez radnog
iskustva, 1 izvršilac


Pored opdih uslova za zasnivanje radnog odnosa kandidati moraju da ispunjavaju i posebne uslove:
1. Posjedovanje vozačke dozvole C kategorije
Prijavu na oglas koja treba da sadrži kradu biografiju treba dostaviti na adresu TOČAK d.o.o. Ul.Titova bb Jelah Robna kuća Dukat ili donijeti lično u Poslovnu jedinicu Bau Centar Jelah u Rosuljama, Industrijska zona Glinište ili poslati na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


Kandidati koji zadovolje tražene karakteristike bide pozvani na informativni razgovor.
Oglas ostaje otvoren 10 dana od dana objavljivanja.
Neblagovremene i nepotpune prijave nede se uzeti u razmatranje.

Osim zemalja Evrope, medicinari iz RS odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće nego u manjem bh. entitetu.

Iz sindikata koji okuplja zdravstvene radnike iz RS poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama, piše Srpskainfo.

Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz RS u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.

„Do sada su sestre i tehničari uglavnom išli iz naših zdravstvenih ustanova u opštinama koje graniče u FBiH, ali se na odlazak spremaju i sestre iz drugih bolnica i domova zdravlja u RS. Naime, pored duplo većih plata, plaćenog toplog obroka i regresa, njima nije teško da putuju i po 50 kilometara, jer im put plaćaju ustanove u koje pređu“, kaže predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić.

Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.

Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da iz domova zdravlja i bolnica u RS „bijeli mantili“ odlaze i u FBiH, gdje im je plata duplo veća.

Iz Bolnice „Srbija“ potvrdili su istakli da su im dva ljekara otišla da rade u Opštu bolnicu Sarajevo.

„U junu ove godine jedan naš pedijatar je otišao da radi u Sloveniju, dok su maju lani, iz privatnih razloga, dva doktora prešla u radni odnos svega nekoliko kilometara dalje, u sarajevsku Opštu bolnicu“, poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić početkom avgusta potvrdio je za medije da je imao dva susreta sa naoružanim hrvatskim graničarima na teritoriji BiH koji su vraćali migrante u pokušaju prelaska granice s Hrvatskom. On je, kako je kazao, još prije godinu o tome upoznao sve nadležne institucije.

“Zabrinjava me da to traje godinu dana, ali jel trebamo mi naredni put zarobiti te policajce i da tako dokažemo da izjava predsjednice Kolinde da su povrede na migrantima od šipražja i grana vrijeđa inteligenciju normalnih ljudi. Inteligenciju vrijeđa i što kod nas nadležni ne znaju za te prelaske granice, a čitav grad zna”, kazao je Fazlić tada.

Samo nekoliko dana nakon te tvrdnje bihaćkog gradonačelnika na području Velike Kladuše pripadnici Granične policije BiH pronašli su grupu ilegalnih migranata koje su prevezli do lokalnog doma zdravlja zbog povreda koje su imali.

„U vezi događaja na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato je Tužilaštvo BiH“, glasio je odgovor portparola Granične policije BiH Sanele Dujković na upit medija o incidentu na granici s Hrvatskom.

Iz Tužilaštva BiH krajem avgusta su na upit Novinske agencije Patria o ulasku naoružanih hrvatskih graničara na teritoriju BiH odgovorili:

„U vezi sa navedenim incidentom, a koji se dogodio 7. augusta 2019. godine, možemo odgovoriti da je predmet u radu i vrše se provjere“.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također je u više navrata govorio o povredi teritorijalnog suvereniteta BiH od strane hrvatskih graničnih policajaca. I bez obzira na tvrdnje gradonačelnika Fazlića koji ponajbolje sa svojim sugrađanima osjeti migrantsku krizu, direktor Granične policije BiH Zoran Galić optužio je i Fazlića i Mektića da lažu i da svoje izjave temelje na tvrdnjama migranata.

U isto vrijeme Galić navodi kako je isključivo Granična policija BiH nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata. Pitanje koje se nameće je zašto je onda Granična policija BiH 7. avgusta prijavila Tužilaštvu BiH incident u Velikoj Kladuši ukoliko, kako tvrdi Galić, nema takvih slučajeva.

„Mi uopće nismo do sada utvrdili nijedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija“, rekao je Galić.

Zabrinjavajuća je činjenica da čelni čovjek Granične policije BiH štiti interese Hrvatske, dok iz Tužilaštva BiH još uvijek nema konačnog stava da li je došlo do incidenta koji je prijavila upravo GP BiH.

(Fokus)

Na osnovu ukazane potrebe, zbog povećanja obima posla Duga Ideal d.o.o.  raspisuje
OGLAS za prijem u radni odnos na sljedeće pozicije:

Trgovac – jedan izvršilac;
Skladištar – jedan izvršilac;
Vozač – jedan izvršilac;

Prijave dostaviti lično u upravu društva Duga Ideal d.o.o. Sarajevska 84, Mravići - Doboj Jug ili putem mail-a na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Oglas ostaje otvoren do popune radnih mjesta.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na razgovor za posao.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.