A.A.

A.A.

Uticajni američki dnevni listovi The New York Times i The Washington Post su objavili vijest o dešavanjima u Zavodu Pazarić. Obje novinske kuće su prenijele vijest svjetske medijske agencije The Associated Press (AP).

AP je istakao da su objavljene, kako su naveli, šokantne fotografije djece koje prikazuju djecu vezanu za krevete i radijatore. Ukazano je na to da je objava fotografija bila okidač za poziv na masovne proteste protiv koruptivne i neefikasne vlasti.

Naglašeno je da je fotografije objavila Sabina Ćudić iz opozicione Naše stranke uoči početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naveli su tvrdnju Ćudić da su fotografije nastale u proteklih godinu dana i da je inicirala hitnu raspravu o stanju u Zavodu Pazarić.

Kako piše AP, njena inicijativa je odbijena od strane većine parlamentaraca, ali da je Parlament zatražio jednu od radnih grupa da istraže ovaj slučaj i izvještaj o tome podnesu u roku od sedam dana.

"Ovo se može opisati kao primjerom modernog ropstva", rekla je Ćudić naglasivši da su 27 od 149 zaposlenika u Zavodu ekonomisti i da u toku noći radi jedna nedovoljno obučena osoba.

AP je izdvojio reakcije evropskih organizacija za ljudska prava kojima je poručeno da su "šokirani" i da se djeci sa poteškoćama u razvoju mora omogućiti da žive u porodičnom okruženju.

Također su izdvojili reakciju visoke povjerenice za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović koja je pozvala vlast da provedu "efikasnu istragu" u Zavodu koje se i ranije dovodio u vezu sa finansijskim malverzacijama uprave koju je imenovala vlast.

"Vlast bi trebala hitno napraviti napredak ka zatvaranju takvih institucija i reformama omogućiti djeci da žive u skladu sa standardima ljudskih prava", rekla je Mijatović.

AP je ukazao na to da su pojedini zastupnici Ćudić optužili za "populizam". Zamjeraju joj i to što nije otkrila ko je autor fotografija i kada su one napravljene.

Direktor Zavoda Redžep Salić tvrdi da fotografije nisu mogle nastati u vrijeme njegovog mandata upozorivši na nepravilnosti u radu prethodnog direktora.

AP zapaža da se u Bosni i Hercegovini duže vrijeme pojavljuju frustracije zbog loše socijalne zaštite i nedostatka životnih mogućnosti.

Naveli su da je održan protest manjeg broja ljudi ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Želeći da osramote parlamentarce, hiljade korisnika društvenih mreža je podijelilo imena i prezimena onih koji su glasali protiv da se raspravlja o Zavodu. Za sutra, 21. novembra je zakazan masovni protest u Sarajevu, piše AP.

(radiosarajevo.ba)

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a lokalno malo kiše može pasti u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni, 12.

U petak u BiH pretežno oblačno, u Bosni mjestimično sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između dva i šest, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

Prvog dana vikenda prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i šest, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između devet i 14, na jugu zemlje do 17 stepeni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u nedjelju će takođe biti oblačno. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između dva i sedam, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

Druga grupa od 24 polaznika Osnovne andragoške obuke po javno važećem programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koja je od juna do novembra ove godine provedena posredstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda ZDK te uz stručnu i finansijsku podršku DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dobila je danas certifikate o završenoj obuci.

Druga grupa, za razliku od prve koju su činili asistenati Univerziteta u Zenici, bila je sastavljena od nastavnika i profesora srednjih stručnih i tehničkih škola ZDK, koji su kroz pet modula i 120 sati obuke osposobljeni i za rad s odraslim osobama.

– Oni će stečena znanja, osim u radu sa đacima, prezentirati i kroz nastavnička vijeća i stručne aktive u svojim školama. Ovdje su odabrani i profesori koji imaju vanredne polaznike u svojim školama, tako da će im ova iskustva koristiti i u radu s odraslim – istakla je direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Najavila je kako će ovakva obuka naredne godine biti organizirana i za direktore osnovnih i srednjih škola.

– Ovo su polaznici koji dolaze iz redovnog, formalnog sistema obrazovanja i, pored stručnih kompetencija, rasplažu i pedagoškim kompetencijama.

Međutim, rad sa odraslima se drastično razlikuje od rada s djecom… Najveća razlika između djeteta i odrasle osobe je što odrasle osobe dolaze s predznanjem i određenim iskustvima, koja mogu biti upotrijebljena u nastavnom procesu – napominje Emir Avdagić, direktor DVV Internationala – Ured za BiH, koji dodaje kako su kroz dva ciklusa ukupno obučili 44 polaznika iz ZDK, koji su dobili uvjerenja o andragoškoj obuci.

Profesorica Svjetlana Jurišić iz Žepča, koja predaje saobraćajnu grupu predmeta u Mješovitoj srednjoj školi iz Zavidovića, istakla je kako je obuka bila koncipirana na podizanju samopouzdanja te je najavila kako će vrlo važna stečena znanja i tehnike, a koji su do sada za nju bili nepoznanica, koristiti u radu sa svojim đacima.

Jučer je u Sarajevu održan godišnji sastanak na kojem je dat pregled planiranja i implementacije finansijske podrške koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini. Evropska unija investira oko 530 miliona eura za period 2014-2020, što je čini vodećim donatorom u zemlji.

Sastanak je okupio predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i država članica EU, te civilnog društva u ulozi posmatrača. Sastankom su predsjedavali Edin Dilberović, nacionalni koordinator BiH za IPA-u, i Michela Matuella, šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U fokusu rasprave su bili rezultati postignuti u poljima u kojima se pruža pomoć Evropske unije, tačnije demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, konkurentnost, inovacije i poljoprivreda,  ruralni razvoj, okoliš, energija i transport, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće finansiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U pripremi novog finansijskog paketa za period 2021-2027, predstavnici Evropske unije su ponovno istakli da je neophodno da vlasti u Bosni i Hercegovini nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist BiH građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika, počev od planiranja, programiranja i provedbe, pa do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Evropske unije.

Informacija o pomoći BiH u okviru IPA 2014-2020

(akta.ba)

Bosna i Hercegovina nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoje obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, a priprema se još jedan u nizu postupaka protiv nje zbog neizvršavanja obaveza, proističe iz najnovijeg objavljenog godišnjeg izvještaja o implementaciji mjera te organizacije.

Što se tiče sektora električne energije, naglasili su da je ispunjeno 55 odsto obaveza, međutim u sektoru gasa i nafte nije ispunjeno gotovo ništa. Što se tiče gasa, implementirano je tek 13 odsto mjera, a u sektoru nafte nije implementirana nijedna. U naftnom sektoru postoje četiri obaveze, koje se odnose na držanje obaveznih zaliha nafte, pristup i upotreba naftnih resursa u hitnim situacijama, izvještavanje o stvaranju zaliha nafte na mjesečnom nivou i protokoli u opasnim situacijama.

Najbolji smo u oblasti energetske statistike, gdje je ispunjeno 73 odsto mjera i to je jedina oblast u kojoj je Energetska zajednica (EZ) dala visoku ocjenu BiH.

I u oblasti energetske efikasnosti BiH je relativno dobro ocijenjena, sa 56 odsto ispunjenih mjera. Prolazna ocjena dobijena je i u upotrebi obnovljivih izvora energije, gdje je istaknuto da je BiH implementirala 52 odsto ukupnih ugovorenih obaveza.

Zanimljivo je da EZ priprema novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije jer, kako su istakli, ni u jednom entitetu još nije odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude.

"Odvajanje distributivnih sistema je djelimično primijenjeno u zakonima u FBiH, ali nije implementirano. Program rekonstruisanja koji je pripremila Vlada FBiH u julu ove godine još nije odobren. U RS Nacrt zakona o električnoj energiji predviđa odvajanje, ali nisu postavljeni rokovi. Čeka se na usvajanje ovog zakona", naglašeno je. Iako je, kako su naglasili, tržište električnom energijom formalno liberalizovano, u praksi i dalje dominiraju isti monopolisti kao i u ranijem periodu, a i dalje nema naznaka da će se započeti s energetskom berzom u regionu.

Što se tiče gasnog sektora, i dalje nema odvajanja operatera od distributera, slobodnog pristupa mrežama, uspostavljenog jedinstvenog veleprodajnog tržišta, maloprodajnog tržišta, niti međupovezanosti.

"BiH je i dalje daleko od usvajanja zakona o gasu na državnom nivou, kojim bi se regulisalo gasno tržište i primijenila evropska pravna stečevina. Zbog toga je zemlja predmet nekoliko postupaka koji se u tom kontekstu vode, kao i sankcije koje je usvojio Savjet ministara (EZ-a) 2015. godine", naglašeno je.

U oblasti energetske regulative, s ispunjenih 36 odsto BiH zaostaje za svim zemljama regiona, a i u ostalim oblastima se nalazi među zemljama s najmanje implementiranih mjera.

Još jedna od oblasti u kojima nije implementirana nijedna mjera odnosi se na oblast učešća obnovljivih izvora u transportu.

"Članovi 17-21 Direktive 2009/28/EC, koji se odnose na održivost kriterijuma za biogoriva i biotečnosti, i dalje nisu implementirani. Trenutni udio obnovljivih izvora energije je ispod jedan odsto i daleko je ispod onoga što je predviđeno Nacionalnim programom za obnovljive izvore energije", naglašeno je.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže za "Nezavisne" da nije iznenađen najavama da su moguće nove mjere protiv BiH.

"Spori smo i ne izvršavamo svoje obaveze prilagođavanja EU standardima u mnogim oblastima. U ovom slučaju riječ je o oblasti električne energije. Ova obaveza nije od juče i može se očekivati da nadležna tijela, prije svega Energetska zajednica, reaguju", zaključio je Šarović.

Ocjene:

Električna energija               dobar (3)

Gasni sektor                        nedovoljan (1)

Naftni sektor                        nedovoljan (1)

Obnovljiva energija              dobar (3)

Energetska efikasnost         vrlo dobar (4)

Zaštita okoline                     dobar (3)

Zaštita klime                       dovoljan (2)

Infrastruktura                     dovoljan (2)

Statistika                          vrlo dobar (4)

Prosjek                            2,5

(akta.ba)

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 21.11.2019.(četvrtak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 21.11.2019.(četvrtak):
- PJD Tešanj
1.DV 10 kV Bukva Karadaglije
Naselja: Kiseljak, Izletište Kiseljak, Alispahići, Repetitor Karadaglije, Karadaglije i Koprivci,
od 09:00 do 10:30 sati
2.Trafo područje Univerzal br.1224, od 10:00 do 14:00 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 02 01 32

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO - eng. WHO-World health organisation) je ustanovila Svjetsku sedmica svijesti o antibioticima, koja ima za cilj povećati svijest o globalnoj otpornosti na antibiotike, te izbjeći dalje nastajanje i širenje rezistencije (otpornosti) na antibiotike, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 

Samovoljno ili prekomjerno korištenje antibiotika predstavlja veći rizik i opasnost za zdravlje ljudi, nego sama infekcija, jer se stvaranjem otpornosti infekcije na lijek stvara dodatni, veći, skuplji i duži problem za liječenje.

 

Globalni akcioni plan za borbu protiv otpornosti na antibiotike i druge antimikrobne lijekove odobren je na 68. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u maju 2015. godine, a jedan od ključnih ciljeva plana je poboljšati svijest i razumijevanje antimikrobne rezistencije (AMR) na učinkovit način kroz komunikaciju, obrazovanje i obuku.

 

Ugroženo liječenje i operacije

 

Antimikrobna rezistencija (AMR) prijeti efikasnoj prevenciji i liječenju sve većeg spektra infekcija uzrokovanih bakterijama, parazitima, virusima i gljivicama. Bez efikasnih antibiotika, uspjeh velikih operativnih zahvata i hemoterapije raka bio bi ugrožen, a trošak zdravstvene brige za bolesnike s rezistentnim infekcijama je veći od brige za bolesnike s nerezistentnim infekcijama zbog dužeg trajanja bolesti, dodatnih ispitivanja i upotrebe skupljih lijekova.

 

Samo u 2016. godini, prema podacima WHO,  kod 490.000 ljudi širom svijeta se razvio multirezistentni oblik tuberkuloze (TB), a otpornost na lijekove također počinje komplicirati borbu protiv HIV-a i malarije.

 

Antimikrobna rezistencija se dešava kada se mikroorganizmi, poput bakterija, gljivica, virusa i parazita promijene kada su duže ili konitnuirano izloženi antimikrobnim lijekovima, poput antibiotika, antihelmintika, antifungalnih, antivirusnih i antimalarijskih lijekova. Mikroorganizmi tada stvaraju otpornost na lijekove, a ponekad se nazivaju i „superbakterije“. Kao rezultat toga, lijekovi postaju neučinkoviti, a infekcije zadržavaju u tijelu, povećavajući rizik od širenja na druge.

 

Bez efikasnih antimikrobnih sredstava za prevenciju i liječenje infekcija, medicinski postupci poput transplantacije organa, hemoterapije raka, liječenja dijabetesa i velikih operativnih zahvata (npr. carskih rezova ili zamjena kukova) postaju vrlo rizični, kažu u INZ.

 

Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje prirodno s vremenom, obično putem genetskih promjena. Međutim, prekomjerna upotreba ili zloupotreba antimikrobnih sredstava ubrzava ovaj proces. Na mnogim mjestima antibiotici se prekomjerno upotrebljavaju i zloupotrebljavaju kod ljudi i životinja i često se daju bez stručnog nadzora.

 

Primjeri zloupotrebe uključuju kada ih uzimaju osobe s virusnim infekcijama poput prehlade i gripe, te kada ih se daje životinjama kao pokretačima rasta ili se koriste za sprečavanje bolesti kod zdravih životinja. Loša kontrola infekcije, neadekvatni sanitarni uvjeti i neprikladno rukovanje hranom potiču širenje antimikrobne otpornosti.

 

Racionalno korištenje

 

Zato se obilježava Sedmica svijesti o antibioticima kojima se pacijente potiče na odgovorno ponašanje, uz preporuke da antibiotike koristite samo ako vam ih je doktor propisao, jer ako ih nije propisao, to znači da nisu potrebni. Ako ih je propisao, neophodno je da ih primjenjujete tačno onoliko dugo koliko vam je propisano i na način koji vam je određen. Višak lijekova treba na propisan način uništiti, te ih nipošto dijeliti drugima po nahođenju.

 

Prema instrukcijama stručnjaka Instituta za zdravlje, od infekcija se ne može zaštititi kontinuiranim korištenjem antibiotika, nego pranjem ruku i higijenskom pripremom hrane, izbjegavanjem kontakta s bolesnim osobama i vođenjem sigurnog spolnog života, kao i redovnim vakcinisanjem.

 

Ako se racionalno koriste, antimikrobni lijekovi mogu se efikasno boriti protiv bakterijskih infekcija. Njihova upotreba i zloupotreba, međutim, mogu dovesti do razvoja bakterija otpornih na antimikrobne lijekove. Kada bakterije razviju otpornost na antimikrobni lijek, taj lijek može biti manje efikasan u borbi protiv infekcije koju uzrokuje ta bakterija.

 

Od presudnog je značaja da primjenimo "One Health" - "Jedno zdravlje" pristup, obzirom da je AMR problem i ljekara i veterinara, i ljudi i životinja. One Health (Jedno zdravlje) je integrativni napor više disciplina koje djeluju na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini kako bi se postiglo optimalno zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Fudbalska reprezentacija BiH trijumfom nad Lihtenštajnom (3:0) zaključila je još jedne neuspješne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, u kojima su "zmajevi" sa selektorom Robertom Prosinečkom na čelu u potpunosti podbacili. Jedina nada da prvi put zaigraju na EP ostaje im baraž Lige nacija, koji je na programu u martu naredne godine.

Prije nešto više od godinu dana bh. fudbaleri su osvojili Ligu B nacija, plasirali se u elitni rang ovog takmičenja, a uz sve izborili baraž, koji će se kasnije ispostaviti kao jedina preostala nada da izbore istorijski plasman na Evropsko prvenstvo. U to vrijeme vladala je prava euforija, Prosinečki je imao niz od devet utakmica bez poraza, pisani su hvalospjevi na račun proslavljenog hrvatskog fudbalera, koji je sve uvjeravao da BiH ima kapacitet i snagu da igra na EP. Onda je došla 2019. godina, kvalifikacije i potpuni sunovrat bh. tima. Za nešto više od godinu dana Prosinečki je u potpunosti izgubio povjerenje javnosti i navijača, lepršavi i gledljiv fudbal pretvorio se u negledljiv, a nakon debakla u Jermeniji podnio je ostavku.

"Kad sam dolazio, vjerovao sam da ćemo se plasirati na EP. Nismo uspjeli u tome i nasljednik će imati vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija. Ja više nisam selektor", poručio je tada Žuti.

Međutim, ubrzo je uslijedio novi preokret. Čelnici bh. kuće fudbala odlučili su da daju još jednu šansu Prosinečkom naglasivši da promjena u tom trenutku ne bi polučila pozitivan efekat, do tada principijelni selektor je prihvatio tu odluku, što je bio potez kojim su bh. fudbalska vlada, ali i Prosinečki definitivno izgubili ionako poljuljano povjerenje javnosti i navijača.

Nakon prve pobjede u gostima, i to nad Lihtanštajnom, u kombinovanom sastavu (strijelci Hodžić 2, Ćivić), što jasno govori kako je bh. tim igrao ove godine, najavljen je novi set razgovora Prosinečkog i N/FBiH i to u Švajcarskoj za petak, kada će "zmajevi" saznati protivnika u polufinalu Liga nacija, a javnost hoće li Robi dobiti novu šansu.

"Ostajem do žrijeba, pa ćemo onda razgovarati. U Nionu će biti predsjednik Elvedin Begić, tako da ćemo razgovarati i vidjeti na kraju sve", rekao je Prosinečki.

Treba dodati da veliku krivicu u očajnim kvalifikacijama snosi i sam Savez, ali i igrači, posebno oni koji su trebali biti nositelji, a koji su, kada je to najviše trebalo, bili nevidljivi na terenu. Bilo kako bilo, do baraža neće biti nikakvih utakmica, vremena je sve manje, a mjesta improvizacijama više nema. Sa Prosinečkim ili ne, saznaćemo u petak.

U ponedjeljak naveče plasman na EP ovjerile su reprezentacija Danske i Švajcarske.

Žrijeb u petak
Žrijeb za Ligu nacija zakazan je za petak (22. novembar) nakon kojeg će BiH saznati ime rivala u polufinalu plej-ofa Lige B, ali i onog potencijalnog u eventualnom finalu. Mnogo toga ovisilo je o ishodima utakmica u utorak (Vels - Mađarska, Slovačka - Azerbejdžan). Najbliži scenarij je da bh. fudbaleri snage odmjere sa Sjevernom Irskom ili Republikom Irskom. Žrijeb grupa za EP održaće se 30. novembra. Polufinalni susreti plej-ofa igraju se 26. marta naredne godine, a finala 31. marta.

Grupa D
1. Švajcarska        8        5        2        1        19:6   17

2. Danska    8        4        4        0        23:6   16

3. Irska       8        3        4        1        7:5     13

4. Gruzija    8        2        2        4        7:11   8

5. Gibraltar 8        0        0        8        3:31   0

Grupa F
1. Španija    10      8        2        0        31:5   26

2. Švedska  10      6        3        1        23:9   21

3. Norveška 10      4        5        1        19:11 17

4. Rumunija 10      4        2        4        17:15 14

5. F. Ostrva 10      1        0        9        4:30   3

6. Malta      10      1        0        9        3:27   3

Grupa J
1. Italija      10      10      0        0        37:4   30

2. Finska     10      6        0        4        16:10 18

3. Grčka      10      4        2        4        12:14 14

4. BiH         10      4        1        5        20:17 13

5. Jermenija 10      3        1        6        14:25 10

6. Lihtenštajn 10     0       2        8        2:31   2

(Nezavisne)

Njemačka zajedno s Evropskom unijom (EU) spremna je pružiti podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju migrantske krize, ali čekamo da nadležni u BiH postignu zajednički dogovor, izjavio je Christian Schmidt, član njemačkog Bundestaga i visoke delegacije Savezne Republike Njemačke koja danas boravi u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka delegacija, koju je delegirala savezna kancelarka Angela Merkel, je danas tokom dana održala sastanke s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kao i s državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac o zazovima povećanog priliva migranata u zemlju.

Razgovori su, kako su kazali, bili konstruktivni i zasnovani na povjerenju.

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme s kišom, a najviša dnevna temperatura zraka kretaće se uglavnom između osam i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni Celzijusovih..

Zbog padavina na području Mostara i Livna izdato je žuto upozorenje, s očekivanom količinom padavina od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, lokalno do 50.

U četvrtak se prognozira pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od četiri do 10, na jugu do 12, a dnevna od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18 stepeni.

U petak jutro uglavnom pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Jutarnja temperatura od četiri do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u subotu ujutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Jutarnja temperatura od dva do osam, na jugu od šest do 11, a dnevna od debet do 14, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.