Hrvatski sabor: Neka se Srebrenica nikada i nikome ne ponovi

05 Jul 2019
677 puta

Komemoracija u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, u kojoj je u ljeto 1995. godine ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, održana je u petak u Hrvatskom saboru.

Iz hrvatskog parlamenta je tom prilikom poslana poruka da se to "više nikada i nikome ne ponovi", javlja Hina.

Komemoraciju, na kojoj su pročitana imena 33 žrtve čiji će posmrtni ostaci biti pokopani 11. srpnja, organizirali su Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja zastupa i bošnjačku nacionalne manjinu u Saboru.

"Prisjećanjem na srebreničke žrtve iznova se otvaraju stare rane, koje se ne mogu ničim izbrisati, a ti događaji za njihove najmilije nisu prošlost. I 24 godine nakon zločina u Srebrenici otkrivaju se njegovi razmjeri, jer je 1995. godine tisuće nevinih ubijeno u najmasovnijem pokolju i genocidu nakon Drugom svjetskog rata. Oni ostaju u našem kolektivnom sjećanju na surovost pojedinaca, koji su iskazali svoju neljudskost. Istina je važna, zbog žrtava i njihovih obitelji, jer svako poricanje nosi klicu budućih ratova i zločina", istaknuo je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

"Jedino istina i priznanje odgovornosti za zločine otvara put prema katarzi, a oprost traži iskreno pokajanje onih koji su počinili zločine", dodao je.

'Milošević je to mogao spriječiti'
Prema riječima predsjednika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hamdije Malića, "tragedija u Srebrenici dogodila se voljom agresorske i zločinačke politike Slobodana Miloševića, koji je to mogao spriječiti jednim telefonskim pozivom zločincu Ratku Mladiću, no nije to učinio".

"Pobiti više od 8.000 ljudi u nekoliko dana je nezapamćen zločin nakon Drugog svjetskog rata. Svjetski političari koji su tada bili na vlasti i imali moć, nisu prstom maknuli da to spriječe, iako su već imali primjer Vukovara i znali su da će se dogoditi nešto monstruozno što ni jedna civilizacija ne može opravdati niti ljudski razum može razumjeti", naglasio je Malić.

Tragičnim je ocijenio da je "Srpska pravoslavna crkva bila motor velikosrpskih paravojnih snaga koje su nesrpsko stanovništvo ubijale, silovale, raseljavale i palile im domove".

Ermina Lekaj Prljaskaj je rekla kako se "u Srebrenici dogodio strašan zločin pred očima cijelog svijeta, koji se ničim ne može opravdati".

"Počinjena su zvjerstva neviđena od Drugog svjetskog rata, a međunarodna zajednica nije spriječila ubojstva i patnje nevinih ljudi", ustvrdila je.

"Srebreničke žrtve ostat će uvijek u našim sjećanjima, a međunarodna zajednica je dužna kazniti počinitelje, jer samo istina može osloboditi", poručila je Lekaj Prljaskaj.

Godišnjicu genocida obilježit će i Vijeće Evrope
I iz Vijeća Europe je najavljeno kako će 11. srpnja, po prvi put u tom tijelu, obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici.

Tu informaciju potvrdio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, prenosi Anadolija.

"U Vijeću Europe do sada smo se prisjećali holokausta i drugih negativnih događaja u povijesti. Ovo je prvi put da ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici", rekao je Cavusoglu.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.