A.A.

A.A.

Istraživačka agencija “Nielsen” predložila je oko 400 proizvoda za koje su putem online upitnika glasali trgovci iz Bosne i Hercegovine, a “In Store” magazin večeras je u Sarajevu organizovao izbor najboljih 100 proizvoda koji su dobili titulu “must have”.  Izboru “must have” proizvoda prisustvovali su predstavnici najvećih trgovina i kompanija iz BiH, čiji brendovi su izabrani (Nektar,  Zlatna džezva,  Jogobella, ABC sir,  Vitinka, Lejla voda, Grand kafa, Oaza voda, Klas brašno , tjestenine i jufke i drugi brendovi)

Izvršna urednica “InStore” magazina Edina Mizić naglašava da je ovogodišnji izbor urađen dosta bolje u odnosu na prošli, jer je istraživanja radila agencija “Nielsen”, a zatim su trgovci glasali za najboljih 100 proizvoda koje po njihovom mišljenju treba imati u asortimanu i na policama.

– Glasanje je trajalo mjesec dana, a zatim su obrađeni podaci. Interesantno je da su se na listi našli neki prošlogodišnji brendovi, ali i novi brendovi koji su ušli u konkurenciji kroz rubriku moj izbor. U toj rubrici su trgovci mogli predložiti proizvode kroz podatke koje možda Nielsen nije pratio – kazala je Mizić.

Naglašava da je izbor “In Store” magazina veoma bitan za proizvođače jer je put izgradnje brenda težak.

– Da bi brend postao prepoznatljiv i da bi se nametnuo trgovcima, te postao obavezan dio asortimana, važno je da se gradi, a ovo je jedan od načina za kompanije da svoje proizvode prezentuju i postave na police, jer su već preporučeni od najrelevantnijih trgovaca u BiH – objašnjava Mizić.

Grupacija AS Holding dobila je nagrade za osam brendova, a glasnogovornica grupacije Andrea Tomašević Kolenda ističe da nagrade znače mnogo za AS Holding jer su izbor vršili trgovci i kupci.

– Ponosni smo što su proizvođači i kupci prepoznali proizvode kompanija iz naše grupacije. Bili smo u utrci s dobro poznatim brendovima i drago nam je što je naš kvalitet još jedanput prepoznat, te što ćemo večeras dobiti priznanje. Mi osluškujemo potrebe tržišta, naših kupaca i prema njima prilagođavamo proizvode – izjavila je Tomašević Kolenda.

Kako je istaknuto na večerašnjoj ceremoniji, istraživanja ukazuju da jedno domaćinstvo u prosjeku ima potrebu za maksimalno 500 različitih proizvoda. Brojka varira u zavisnosti od razvijenosti tržišta, tako da za bh. tržište ne prelazi 400 proizvoda. Ponuda proizvoda je veća i do 100 puta od potražnje, a važno je birati proizvode koji zadovoljavaju potrebe potrošača.

Izbor 100 najboljih proizvoda u BiH je organizovan drugu godinu zaredom, a “In Store” magazin planira proširiti izbor i na ostale zemlje regiona.

Hifa Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini u četvrtak 11. oktobra 2018. sa početkom u 12 sati u Zenici (Željezarska bb) priredit će svečano otvorenje najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu.

Nove Hifa Oil Naftne terminale svečano će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije, u prisustvu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, vlasnika i generalnog direktora Hifa Oil Izudina Ahmetlića, izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, te mnogobrojnih zvanica i gostiju, saopćili su iz kompanije.

Također, u okviru istog događaja bit će upriličeno i potpisivanje ugovora Hifa Oil i renomiranog turskog proizvođača prikolica Nursan Trailer o ekskluzivnom zastupništvu za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, a o čemu je javnost već obaviještena protekle sedmice.

Nursan Trailer je kompanija koja proizvodi cisterne po najvišim standardima, i njihove cisterne se već nalaze u voznom parku velikih svjetskih distributera nafte i naftnih derivata kao što su Shell i Total. Ugovor će potpisati Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursan Trailera Ahmet Toprakkale.

Danas će jutranjim satima, a prije podne u Bosni biti magle i niskih oblaka. Tokom dana, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23, na jugu zemlje do 27 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 11.10.2018 (Četvrtak)., po kotlinama u Bosni prije podne sa maglom i niskim oblacima. U drugoj polovini dana pretežno sunčano. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab promijenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23, na jugu zemlje do 26 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 12.10.2018 (Petak)., po kotlinama u Bosni prije podne sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana pretežno sunčano vrijeme. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22, jugu zemlje od 22 do 26 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 13.10.2018 (Subota)., u jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Tokom dana, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i

Večeras je svečano otvorenje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli. Izložba ove godine nosi naziv "Nekad i sad" i bavi se rekonstrukcijom portreta heroja i antiheroja maglajskog vremena.

Otvorenje će se održati u Vili Bjanca u Bosanskoj ulici u Maglaju, a izložba će trajati do 6. oktobra svakim danom od 18 do 21 sat. Kao počasni laureati ove godine pojavit će se i Lepa Brena i Emir Hadžihafizbegović. Upravnik odbora Dictum Factum Adi Softić kaže kako su tražili ljude koji su istovremeno nekima heroji, a nekima antiheroji.

"Lepa Brena je bila i ostala najveća ženska muzička zvijezda ovih prostora, o čemu svjedoče i prijeratne, ali i poslijeratne statistike o broju prodanih ploča. Za Maglaj je vezuju posebne uspomene na naš muzički festival na kojem je učestvovala, kao i izgradnja kuće porodici Jović koju je gospođa Jahić podigla od sredstava prikupljenih od humanitarnog koncerta u našoj dvorani", rekao je Softić.

"O Emiru Hadžihafizbegoviću je suvišno govoriti zašto dolazi. Ne postoji nijedan regionalni glumac pored njega koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji i glumio u filmovima koji su osvajali festivalske nagrade i nominacije za Oscara. Ono što je važno jeste da su gospođa Jahić i gospodin Hadžihafizbegović prijatelji već trideset godina i njima, kao ni nama, nije važno da li se pjeva ili peva", dodaje on.

Vilu Bjancu niko nije posjetio već skoro tri decenije te ju je prije koristilo preduzeće pod nazivom 22. decembar. Cilj izložbe je da predstavi ljude koji su gradili i još uvijek grade Maglaj te su tako ostavili neizbrisive tragove u kulturi, sportu i svakodnevnici. Na izložbi će biti prikazane rekonstrukcije portreta heroja i antiheroja maglajskog vremena.

Također, 6. oktobra će biti organizovana večer prijateljstva za sve mlade ljude te će se izložba oficijelno zatvoriti i samim tim počinju pripreme za narednu izložbu koja će Maglaju donijeti upis u Guinnessovu knjigu rekorda.

(klix.ba)

Od početka godine ukupno 24 lica sa područja općine Tešanj oboljelo je od bruceloze. Zdravstveno stanje svih oboljenih je stabilno, otpušteni su iz bolnice i trenutno se oporavljaju. Pod nadzorom Službe za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove Općine Tešanj izvršena je eutanazija 4 krave, 36 ovaca i 10 koza.
Po otkrivanju bolesti poduzete su sve zakonom propisane mjere i aktivnosti koje se ogledaju u informisanju javnosti, intenzivnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvima, veterinarima i inspekcijskim organima. Općina Tešanj i Općinski načelnik osigurali su sva neophodna materijalna i finansijska sredstva potrebna za neškodljivo uklanjanje eutaniziranih i uginulih životinja. Ukop eutaniziranih životinja vrši se po propisanoj proceduri na zemljišnoj parceli namijenjenoj za ukup uginulih i eutaniziranih životinja koja je uređena, ograđena i pod nadzorom sanitarne i komunalne inspekcije.

Pozivamo građane da se informišu o načinu zaštite od bolesti, da poduzmu sve mjere na zaštiti svog zdravlja i zdravlja članova svoje porodice. Posebno podsjećamo vlasnike životinja na odgovornost koju imaju za svoje i zdravlje svojih ukućana, kao i zdravlje drugih ljudi s kojima su u kontaktu kroz prodaju mlijeka, sira, mesa i prometovanje životinja.
Pozivamo sve vlasnike životinja da izvrše uzorkovanje krvi životinja na brucelozu tako što će se javiti u najbližu veterinarsku stanicu.
Napominjemo da je prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu F BiH i Općinskoj odluci zabranjena nomadska ispaša i slobodno kretanje životinja (ovaca, koza, krava) izvan imanja vlasnika životinja.

Od šest osoba, koliko ih je zbog komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila liječeno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tri osobe su preminule. Još jedan pacijent je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti, dok su dvije osobe puštene na kućno liječenje, objavila je Federalna televizija.

Od kraja augusta do danas u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli tretirano je šest osoba inficiranih virusom Zapadnog Nila, koji se prenosi ujedom tigrastog komarca. Dvije osobe su sa područja Tuzlanskog kantona, dok su četiri s područja Posavine.

“Uglavnom su to bili bolesnici s teškom kliničkom slikom. Od tih bolesnika, nažalost, tri su preminula. Moram odmah reći da to nije posljedica djelovanja direktno samog virusa nego komorbiditeta koji je postojao kod tih bolesnika”, objašnjava dr. sc. Dilista Piljić, specijalist infektolog UKC-a Tuzla.

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, već sa životinje na čovjeka. Najčešće je to ujedom tigrastog komarca.

“Virus se može naći kod životinja, kod ptica, kod konja. U Hrvatskoj je 2012. godine virus potvrđen kod konja, no čovjek se može inficirati samo ako ima vektor, a to je komarac. Dakle, nema groznice Zapadnog Nila bez komaraca”, ističe dr. Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK-a

Kako ističu ljekari, u 80 posto slučajeva ova bolest je neprimijetna, dok je u preostalih 20 posto karakteriziraju simptomi slični gripi. Kod starijih ljudi se razvijaju teži oblici bolesti. U Ministarstvu zdravstva naglašavaju da razloga za paniku nema.

“Treba još da i promjena vremenskih prilika pogoduje da ovaj virus stagnira i da ne očekujemo nove slučajeve u narednom periodu”, kaže ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić.

S druge strane, opreza i prevencije nikad na odmet.

“Ono što možemo kući učiniti je da stare posude gdje se nakuplja voda – oluke, kante, bačve, stare gume – treba baciti i na taj način ćemo, ako ništa, smanjiti broj komaraca”, navodi dr. Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Opasni virus je otkriven 1958. godine na području Zapadnog Nila u Ugandi. U Bosni i Hercegovini su prvi slučajevi okriveni 2012. godine, kada je ovaj virus prepoznat kao uzročnik upale moždanih ovojnica i upale mozga kod ljudi.

(fokus.ba)

Centralna izborna komisija BiH poziva birače da prije dana izbora, koji će biti održani u nedjelju 7. oktobra, provjere lokaciju svog biračkog mjesta.

To mogu učiniti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Dugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12. Poruka treba da sadrži samo JMB. Slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

Treći način provjere je da birač posjeti općinski Centar za birački spisak i da provjeri lokaciju svog biračkog mjesta – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima, po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 5 na jugu zemlje od 5 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje od 17 do 22 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 27.09.2018 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 6, na jugu zemlje od 3 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje od 20 do 24 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 28.09.2018 (Petak)., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po koltinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.Tokom dana, uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje od 7 do 12, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 23, jugu zemlje od 22 do 26 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 29.09.2018 (Subota)., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.. Po koltinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 10, na jugu zemlje od 7 do 12, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24, jugu zemlje od 22 do 26 stupnjeva.

Obaviještavaju se korisnici kablovskog sistema KTV E-G-E d.o.o. Doboj Jug da je došlo do prekida u isporuci signala kablovske televizije i interneta na širem području Tešnja . Radi se na otklanjanju kvara te se korisnici mole za strpljenje.
 
KTV E-G-E d.o.o. Doboj Jug

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.