A.A.

A.A.

Jučer, 17. maja 2019. godine sa početkom u  u 12.00 sati, u staroj sali Općinskog vijeća Tešanj, održan je prvi u nizu radnih sastanaka na temu izrade Gender akcionog plana Općine Tešanj.

Naime, obzirom da naša Općina nema izrađen akcioni plan u čijem je fokusu poboljšanje položaja žena, na prijedlog Mirele Buljubašić upućenog Komisiji za ravnopravnost spolova Općine Tešanj,  kreće se u izradu istog.

Na jučerašnjem sastanku su bile prisutne članice različitih politickih partija naše općine, kao i žena aktivnih u nevladinom sektoru. Cilj je okupiti žene s nase općine koje su aktivne na različitim društvenim poljima u cilju kreiranja što kvalitetnijeg akcionog plana. Stoga, ovim putem pozivamo sve žene, koje zanima ova tematika, da nam se pridruze pod motom: "Mi najbolje znamo šta želimo i šta nam treba, jer, mi smo važne."

Pored Mirele Buljubašić i Alise Ramić Dudić, predsjednice Komisije za ravnopravnost spolova, sastanku su prisustvovale i: Emina Ajanović, Suada Mujkić, Jasmina Jabandžić i Senaida Karagić.

Policija u šest zemalja razbila je kriminalnu mrežu hakera koji su djelovali iz istočne Evrope i oštećenima, uključujući manje kompanije i humanitarne fondacije, ukrali 100 miliona dolara, objavila je u četvrtak evropska policijska agencija Europol.

Mreža nazvana GozNym, koju je vodio muškarac iz Gruzije, elektronskom poštom inficirala je kompjutere 41.000 ljudi.

Hakeri iz Bugarske i Ukrajine potom su ulazili u njihove bankovne račune i prebacivali novac na druge račune.

– Među žrtvama su porodične kompanije, advokatski uredi, međunarodne korporacije, neprofitne organizacije koje se bave djecom s teškoćama – rekao je američki tužitelj Scott Brady na konferenciji za novinare u Haagu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Akcija protiv mreže je 2016. godine počela u Ukrajini.

Vođi bande sudi se u Gruziji, a ostalima u Moldaviji, Ukrajini i u SAD-u.

Peterica Rusa, uključujući muškarca koji je razvio štetni softver, još su na slobodi, kažu u Europolu.

(tuzlanski.ba)

Analiza je ukazala na postojanje jedne velike “dezinformacijske mreže” u kojoj su ovakve pravilnosti ustanovljene za grupu od 29 medija, od kojih se 15 nalazi u Srbiji, a 14 u Bosni i Hercegovini, od čega 12 u Republici Srpskoj.

“Dezinformacije u online sferi: Slučaj BiH” koje je provelo Udruženje građana “Zašto ne” pokazalo je tip medija koji najčešće proizvodi i prenosi dezinformacije su “anonimni” portali. Međutim, individualni mediji koji su objavili najviše političkih dezinformacija nisu anonimni. Radi se o dva javna medija, od kojih je jedan javni RTV servis (RTRS), dok je drugi javna novinska agencija (Srna). Istraživanje je zasnovano na analizi medijskih sadržaja koji su tokom perioda od jedne godine ocijenjene na platformi “Raskrinkavanje”. U periodu od novembra 2017. do novembra 2018. godine, “Raskrinkavanje” je ocijenilo skoro 2.500 medijskih priloga za koje je ustanovljeno da sadrže neki vid dezinformacija

Kako je pokazalo istraživanje, oko 62 posto dezinformacija objavljenih u ovom periodu odnosile su se na političke teme i pojavile su se u ukupno 1.486 ocijenjenih članaka koje je objavilo 477 medija. Ovo je uzorak koji smo analizirali u ovom istraživanju, navode na stranici “Raskrinkavanje”.

Nalazi istraživanja ukazuju na dvije glavne kategorije “proizvođača dezinformacija”:

-Vlasnici/e anonimnih portala koji na taj način privlače čitatelje/ke kako bi povećali profit od online reklama
-Mediji koji kontinuirano objavljuju dezinformacije koje odgovaraju političkim agendamarazličitih političkih aktera iz BiH, ali i izvan nje.

Polovina medija (237) iz ovog uzorka nalazi se u Bosni i Hercegovini, dok za 140 anonimnih portala koji su ocijenjeni na “Raskrinkavanju” nije moguće utvrditi tačnu lokaciju. Sa druge strane, čak 100 medija koji su u jednogodišnjem periodu objavljivali dezinformacije u vezi sa BiH – ili dezinformacije koje su imale značajnu “publiku” u BiH – nalazi se u zemljama regiona, od čega ih je najviše u Srbiji. Kada su u pitanju mediji izvan BiH koji su u protekloj godini objavili najviše političkih dezinformacija, svih “top 10” se također nalazi u Srbiji.

Sadržaj političkih dezinformacija koje dominiraju online prostorom u BiH ispitan je pregledom aktera koji se pojavljuju u analiziranim člancima kao “mete dezinformacija” (kada je određena manipulacija iskorištena kako bi se prikazali u negativnom svjetlu) ili osobe, organizacije, institucije i sl. koje “profitiraju” od dezinformacija (kada se manipulacije koriste kako bi se prikazali na pozitivan način). Kada su u pitanju pojedinačni akteri iz BiH, osobe koje se najviše puta pojavljuju u uzorku su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, pri čemu se Dodik češće pojavljuje u ulozi aktera koji “profitira” od dezinformacija, dok se Izetbegović skoro isključivo pojavljuje kao njihova “meta”.

Baza podataka koja je eksportovana sa stranice “Raskrinkavanje” (dostupna na  ovom linku) takođe je analizirana uz pomoć “Association rule mining” algoritma, koji prepoznaje kompleksne veze između pojedinačnih podataka u kompleksnim bazama. Algoritamska analiza je urađena kako bi se ustanovilo da li postoje grupe medija koji su skloni da kontinuirano, redovno i učestalo koriste jedni druge kao izvore i prenosioce istih dezinformacija. Analiza je ukazala na postojanje jedne velike “dezinformacijske mreže” u kojoj su ovakve pravilnosti ustanovljene za grupu od 29 medija, od kojih se 15 nalazi u Srbiji, a 14 u Bosni i Hercegovini, od čega 12 u Republici Srpskoj. Mediji koji se pojavljuju kao glavne “spojnice” u ovoj mreži su RTRS u Bosni i Hercegovini, te Sputnik, Informer i Blic u Srbiji. Sputnik Srbija je ujedno i jedini medij sa značajnim prisustvom u “dezinformacijskim mrežama”, a koji se nalazi u vlasništvu neke države izvan regiona (Ruske Federacije).

Cijeli izvještaj “Dezinformacije u online sferi: Slučaj BiH” dostupan je na ovom linku.

(zenicablog.com)

Višemjesečni rad na terenu pripadnika policije MUP-a TK rezultirao je jutrošnjom akcijom i pretresima u kojima je pronađena veća količina heroina
Trinaest osoba je uhapšeno u jutrošnjoj akciji pripadnika policije MUP-a Tuzlanskog kantona na području Tuzle, Lukavca i Kalesije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tokom akcije je pronađena i zaplijenjena i veća količina materije koja asocira na heroin, kao i veće količine novca i nekoliko mobilnih aparata korištenih prilikom činjenja pomenutih krivičnih djela.

Jutrošnja akcija je rezultat višemjesečnog operativnog rada policije na terenu, a kulminirala je pretresom 15 lokacija na području ove tri općine kantona.

- Tokom višemjesečnog rada policije, pronađena je i veća količinia heroina, a jutros tokom pretresa pronađena je i određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin. Nakon kriminalističke obrade osobe će biti predate Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje, kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica MUP-a TK-a.

U ovom trenutku policija nije imala više informacija o tome da li se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi ili o osobama od ranije poznatim policiji. Među privedenima je i nekoliko žena.

(oslobodjenje.ba)

Švicarska televizija objavila je snimak na kojem hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu Rundschau prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazan je snimak na kojem se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode grupe migranata i šalju ih nazad u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja zabilježili četiri tzv. “push back“ akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Jedna afganistanska porodica svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti “bosanski azil“.

Povreda evropskog prava

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem aprila.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimku radi o “službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU“.

Međutim, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno grupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU. “Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se finansira evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju“, rekao je Engler za SFR.

Evropska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovi u većini područja. U Hercegovini je moguća i grmljavina. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab do umjeren jugozapadni. Dnevne temperature od 10 do 16, na jugu od 16 do 21 °C.

U petak 17.05.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevne od 15 do 22 °C.

U subotu 18.05.2019., prije podne uglavnom pretežno sunčano. Poslije podne porast naoblake u Bosne može usloviti slabu kišu ili lokalne pljuskove. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 20 do 26 °C.

U nedjelju 19.05.2019., umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima sa lokalnim pljuskovima. Padavine uglavnom u Krajini. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 19 do 24 °C.

U ponedjeljak 20.05.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća u Hercegovini. Poslije podne i u večernjim satima sa kišom i lokalnim pljuskovima. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 19 do 24 °C.

Krizni štab opštine Teslić, sa načelnikom Milanom Miličevićem na čelu, donio je Odluku o ukidanju stanja vanredne odbrane od poplava na prostoru opštine Teslić. Ova odluka je donosena nakon što se znatno stabilizovao vodostaj rijeka na području opštine.

Ova odluka podrazumijeva i nastavak nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi redovno.

Komunalnom preduzeću je naloženo čišćenje mulja i otpada u poplavljenim područijima.

Takođe donesena je naredba o određivanju i sprovođenju mjera dezinfekcije i deratizacije stambenih i drugih objekata koji su bili poplavljeni. Dezinfekcija i deratizacija sprovest će se u naseljenim mjestima Vrela, Žarkovina, Gaj i Stenjak.

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da je prema prvim procjenama šteta na infrastrukturnim objektima na području opštine Teslić oko 2,5 miliona KM.

„Šteta na 7 mostova koji su porušeni ili oštećeni je oko 350.000 KM, dok na 4 dionice lokalnih puteva gdje su izazvana klizišta i prekid saobraćaja, šteta se procjenjuje na oko 340.000 KM. Na nekategorisanim putevima šteta je izazvana na 14 putnih pravaca gdje se procjenjuje na oko 195.000 KM. Šteta na riječnim obalama je prema prvim procjenama 1,5 milion KM.“ – naglasio je Stanković.

On je takođe dodao da su formirane četiri komisije za procjenu štete pričinjene poplavama na području opštine Teslić i to za oblasti: štete na stambenim objektima, štete na privrednim objektima, štete iz oblasti infrastrukture i oblasti poljoprivrede, te da se one već nalaze na terenu, a popisivanje štete će se obaviti u roku od 15 dana.

Kako kaže Stanković, voda iz gradskog vodovda još nije za piće jer je moguća pojava mutnoće vode iznad dozvoljene, te se sugeriše da se voda koristi samo u sanitarne svrhe nakon potpunog izbistravanja.

I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca, javlja Index.hr

Istovremeno, u sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati.

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

"Ovo su vodostaji koji su trenutno oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebali negdje tijekom večeri doći do maksimuma. Dobro je što danas nije bilo značajnije oborine, a ni sutra se ne očekuje. Dakle, polako bi se rijeke trebale početi smirivati", rekao je jučer Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere obrane od poplava, no zasad nema neposredne opasnosti za stanovnike, javlja Media servis.

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina, što će postupno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito sutra, i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

(6yka)

Kako smo ranije objavili u noći 13. na 14. maj 2019, rijeka Usora je potrgala potisni i povratni vod, koji je radi izgradnje novog mosta privremeno morao biti izmješten u korito rijeke Usore, usljed čega je došlo do prekida transporta vode sa izvorišta Jelah u vodovodni sistem. Naši timovi su odmah pristupili analizi novonastale situacije, razmotrili moguća rješenja i predložili ono koje je u ovim uslovima bilo jedino moguće, a da bude i brzo i efikasno, tj. privremeno polaganje cjevovoda lijevim trotoarom preko novoizgrađenog mosta u Jelahu. Ovaj prijedlog je upućen i Štabu CZ Tešanj 14.05.2019 odmah u jutarnjim satima. Štab je isti prihvatio i izdao Naredbu za realizaciju ovoga i time uspostavu vodosnadbijevanja za sve naše korisnike.

Odmah po izdavanju Naredbe, više naših timova pristupilo je realizaciji, a onda nakon skoro 15 sati rada, sinoć oko 24:00, uspješno je izvršeno spajanje i puštanje vode u sistem, punjenje rezervoara u Jevadžijama i Krndiji i distribucione mreže prema potrošačima vodovodnog sistema Jelah.

Uporedo sa tim, druge ekipe su radile na čišćenju i rješavanju problema zamućenja na vodoizvorištima Kraševo i Stupa – Mekiš, što je takođe uspješno realizovano tokom 14.05.2019 godine, i svi naši korisnici sa tih vodoizvorišta od večernjih sati (utorak) su imali uredno vodosnadbijevanje.

Shodno svemu navedenom, možemo konstatovati da od ranih jutarnjih sati 15.05.2019 godine svi naši sistemi za vodosnadbijevanje uredno funkcionišu i isporučuju dovoljne količine vode za sve naše korisnike.

Ukoliko se negdje pojavi eventualno zamućenje, molimo te korisnike da nas odmah obavijeste kako bismo pristupili sanaciji, a takvu vodu do izbistravanja ne konzumirati.

Ako ne bude novih većih oštećenja i kidanja naših vodova, očekujemo da imamo kontinuirano vodosnadbijevanje za sve korisnike u narednom periodu.

Korisnicima se zahvaljujemo za razumijevanje u prethodnom periodu.

JP "RAD" d.d. Tešanj

Sve rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona bilježe opadanje vodostaja i povlaćenje u svoja korita. Tako je rijeka Usora koja je bila najkritičnija na području ZDK danas dva metra nižeg vodostaja nego jučer.

Vodostaj rijeke Usore na području općine Doboj Jug gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće u odnosu na jučerašnji dan iznosi 180 cm u Kaloševićima i 226 cm u Tešanjci te je trenutno u svom Koritu što je omogućilo nesmetano ulijevanje u rijeku Bosnu.

“Prema posljednjim informacijama sa terena vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a ista se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tedenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće”, poručili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Stanje se normalizuje i u Maglaju. Svi putevi danas su prohodni, a put ispod Gradskog mosta koji je bio u blokadi nakon povećanog vodostaja rijeke Bosne iznad pet metara danas je u prohodan. Vodostaj Bosne u Maglaju jutros je iznosio 309 cm te više ne predstavlja opasnost.

“Uposlenici civilne zaštite tokom cijele noći su imali dežurstvo te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem”, dodaju iz CZ ZDK.

Rukovodioc Vatrogasne jedinice Žepče Blaženka Ramljak je kazala da se stanje normalizuje i u ovoj općini gdje su najveću štetu pretrpjeli privredni subjekti te putna infrastruktura u mjestu Ljubatovići, Brankovići i Bistrica. Dodala je da je komisija na terenu te da se vrši procjena štete, ali i da se rijeka Liješnica vratila u svoje korito.

U Zavidovićima se proteklim satima čistio nanos s regionalnih i lokalnih cesta te odvoda na gradskim lokacijama. Vodostaj Bosne u Zavidovićima je povišen, ali nije ugrožavajući, dok su rijeke Krivaja i Gostović visokog vodostaja.


(klix.ba)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.