A.A.

A.A.

Firma Kamelia d.o.o Matuzici Doboj jug,raspisuje oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta
i to :
1. Vozač u međunarodnom transportu
Potrebne kvalifikacije:
- polozena C,E kategorija
- Diploma vozača motornih vozila
- Kartica za digitalni tahograf
- Kvalifikacijska kartica
Obavezno radno iskustvo od minimalno šest(6) mjeseci


2. Radnik za rad na automatskoj praonici za teretna vozila
3. Radnik na održavanju zelenih površina

Ukoliko želite da postanete dio našeg uspješnog kolektiva,javite se lično u prostorije firme Kamelia d.o.o, na adresi 203 Brigade broj 34. Matuzići Doboj-jug,svakim radnim danom od 08:00-17:00 te subotom od 08:00-14:00 sati.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona do kraja ove sedmice donijet će odluku o načinu odvijanja nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama, dok bi iduće sedmice trebali donijeti odluku o realizaciji ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu koja u septembru trebaju krenuti u prve razrede osnovne škole – izjavio je Feni ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministar Kozlić, zbog zaraze koronavirusom premijera Mirnesa Bašića, od petka obavlja i posao premijera ZDK- a po ovlaštenju.

-Ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće realizirati POPOiO, jer bi to trajalo do avgusta. Međutim, djeca se ranije trebaju upisati u školu pa će taj program biti otkazan, ali o tome ćemo definitivnu odluku donijeti naredne sedmice. Tada ćemo donijeti i uputstvo za upis prvačića – najavljuje resorni ministar.

Sutra ili u petak, dodao je, bit će odlučeno da li će se osnovci i srednjoškolci u tom kantonu u ponedjeljak, 26. aprila vratiti u školske klupe. Osnovci i srednjoškolci, nakon 12. marta, nastavu prate online.

- Razgovarao sam s ministrom zdravstva i predsjednikom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnanom Jupićem, koji me je informisao da je nešto povoljnija epidemiološka situacija. Međutim, za konačnu odluku o povratku djece treba razmotriti sve aspekte, jer ne treba nam novi skok zaraze – podvlači Kozlić.

On podsjeća da treba uzeti u obzir i činjenicu da su zdravstveni radnici iscrpljeni stalnom borbom u liječenju infekcije Covid-19.

 

Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) o uvođenju VAR tehnologije u Premijer ligi BiH, u Švicarskoj je razgovarao sa Giannijem Infantinom, predsjednikom Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), saopštili su iz FS BiH.

„VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. I u ovom segmentu imat ćemo punu podršku FIFA-e. Podsjetit ću na izjavu predsjednika FIFA-e Infantina ‘VAR ne mijenja fudbal, VAR čisti fudbal’. Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum“, rekao je Zeljković, te kako prenosi Anadolija dodao:

”U realizaciju ovog obimnog projekta krenut ćemo već ovog ljeta, a očekujemo da od sezone 2022/2023. N/FS BiH bude spreman za uvođenje VAR sistema”.

U Švicarskoj je u toku Kongres UEFA-e kojem prisustvuju čelnici svih 55 nacionalnih asocijacija članica ove kontinentalne organizacije.

U skladu sa članovima 2 i 3 Propozicija za takmičenje Kupa za seniore Nogometnog Saveza Zeničko-dobojskog kantona NSZDK), za takmičarsku 2020/21. godinu i Kalendara takmičenja, određeni su parovi seniorskog Kupa kako slijedi:

kolo Kupa 21.04.2021. godina (srijeda) u 16:30 sati, sastaju se:
Zenica:NK Čelik – NK Vareš

Tetovo: NK Borac Tetovo – NK Sporting

Nemila: NK Nemila – NK Fortuna

Makljenovac: NK Proleter – NK Napredak

Žepče: NK „Žepče 1919“ – NK Novi Šeher

Nogometaši Čelika su u tekućoj sezoni kantonalne lige zabilježili dvije pobjede protiv ekipe Vareša (0:1 u Varešu i 4:0 u Zenici), a sada se, ponovo, sastaju i u Kupu NSZDK.

– Ulaznice podrške za prvenstvenu utakmicu 14. kola kantonalne lige (NK Čelik – NK „Žepče 1919“, subota 24.4. u 16:30 sati na stadionu Bilino polje, nap.a.) možete kupiti u Fan shopu, svaki radni dan od 09:00 do 17:00 sati -, saopštavaju na oficijelnoj facebook stranici NK Čelik.

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 21.04.2021.(srijeda) i 22.04.2021.(četvrtak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 22.04.2021.(četvrtak):
- PJD Tešanj
1.DV 10 kV Bukva Karadaglije
Naselja: Tugovići, Ripna, Bašići, Džamija Jablanica, Zelenika Jablanica i Jablanica Škola, od 11:30 do 12:00 sati i od 15:30 do 16:00 sati
2.Trafo područje Bašići br.1029, od 11:30 do 16:00 sati
3.Trafo područje Jablanica Škola br.1148, od 11:30 do 16:00 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 020 132.

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

 

 

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi. Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati:oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 8 ºC;            

-Relativna vlažnost: 82%;

-Relativni pritisak: 1016 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA,TEŠANJKA –U granicama normalnog. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros je iznosio 84 cm.  

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirane su:

-          10 prijava građana,

-          1 saobraćajna nezgoda i

-          1 krivično djelo.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 39 intervencija, od toga 8 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 14 osoba.­­

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 2 muške i 1 ženska beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas  će bez električne energije biti  naselja: Bunarevi, Usora izletište, Sigmaprom, Pilavi, Komin, Blaževci-križ, Ahmići, Hrustička, Lipe Miljanovci, Palučak, Dom Miljanovci, Miljanovci Šakalići, Hasići, Mujkići, Vodovod Miljanovci i Jeleči  od 11:00 do 13:00 sati.

VODA-Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

/

 

 

Njemačka je prošle godine za državljane BiH izdala 4.154 radne vize, a 2019. godine 11.939, objavilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Broj radnika koji su prošle godine otišli u Njemačku je 70 odsto manji nego što je to bilo prethodnih godina, prenosi “Dnevni avaz“.

Kada je riječ o ostalim kategorijama viza, prošle godine nije bilo velikih odstupanja u odnosu na raniji period.

Prošle godine izdate su 2.572 vize za državljane BiH u kategoriji spajanja brakova, a 2019. godine taj broj je iznosio 2.604.

U Njemačku se prošle godine odselilo 2.024 djece, a prethodne 2.362, dok su na studije prošle godine otišla 132 studenta, a godinu prije 187.

Na učenje njemačkog jezika ove godine otišlo je 19 državljana BiH, a 2019. godine 65.

Osuđene osobe iz ovog entiteta su ponovo dobile mogućnost da zatvorsku kaznu zamijene novčanom, nakon što je ta pogodnost izbrisana iz zakona sredinom 2017. godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske (RS), osuđeni na zatvorsku kaznu do godinu dana opet imaju mogućnost tu kaznu otkupiti. Oni mogu podnijeti zahtjev sudovima koji su donijeli prvostepenu presudu te platiti 50 KM za svaki dan zatvora ako im sud to odobri.

Takva mogućnost postojala je u Republici Srpskoj i ranije, ali je ukinuta sredinom 2017. godine, usvajanjem novog krivičnog zakona RS-a.

U izradi izmjena Zakona, kojima je ova mogućnost vraćena prošlog mjeseca, sudjelovali su predstavnici advokatske komore, sudije i tužioci iz Republike Srpske koji su razloge za vraćanje ove pogodnosti pronašli u: punjenju budžeta, ubrzanju sudskih postupaka i harmonizaciji propisa.

Naime, ova pogodnost pružena je i osuđenicima iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine (BiH), ali sa značajnim razlikama. Za razliku od RS-a, gdje sudovi nakon razmatranja mogu i odbiti zahtjev za zamjenu, na državnom nivou u Federaciji BiH i Brčko distriktu sudovi su obavezni da otkup kazne odobre ako to osuđeni na zatvor do godinu dana zatraže.

Po nivoima se razlikuju i visine propisane novčane kazne. U RS-u je određen iznos od 50 KM za dan zatvora, u Federaciji BiH i Brčko distriktu 100 KM, dok na razini BiH uz 100 KM po danu zatvora sud može odrediti i manju kaznu, u zavisnosti od materijalne situacije osuđenika. Također, ovu pogodnost na državnom nivou ne mogu ostvariti osuđeni za terorizam, dok na drugim razinama vlasti nije ograničena vrstom djela.

Centar za istraživačko novinarstvo je od sredine 2019. godine skretao pažnju javnosti da ova odredba pogoduje: bogatijim osuđenicima, državnim službenicima koji zahvaljujući otkupu kazne zadržavaju radno mjesto na kojem su i počinili krivično djelo, osuđenim van BiH sa dvojnim državljanstvom te višestrukim povratnicima koji otkupljenu slobodu koriste za nova kršenja zakona, piše CIN.

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duhana cijeloj generaciji.

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postupno povećati zakonske dobne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagatelji inicijative pozivaju na znatno smanjenje razine nikotina dopuštene u duhanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati.

Vlada bi također propisivala i minimalnu cijenu duhana i cigareta. Cilj mjera je postupno ukinuti uporabu duhana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”.

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duhana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o jučer objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. svibnja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duhanom i da je vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

– Potreban nam je novi pristup. Moramo ubrzati napredak kako bismo postigli cilj potpunog iskorjenjivanja pušenja do 2025. godine – poručila je Verall. Najnovije prijedloge pozdravile su brojne organizacije iz područja javnog zdravstva, ali naišli su i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posljedica. Neki su upozorili da bi ograničavanje prodaje duhana moglo dovesti do bankrota vlasnika malih trgovina, ali i širenja crnog tržišta, piše Večernji list.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.