BiH i Hrvatska riješile problem procesuiranja ratnih zločina

25 Maj 2019
522 puta

Brojne osobe optužene za ratne zločine do sada su koristile dvojna državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić u petak su u Zagrebu s kolegama iz Hrvatske usuglasili buduće postupanje u slučajevima ratnih zločina čime su otklonjene dosadašnje zapreke za uzajamno ustupanje takvih slučajeva radi procesuiranja, saopšteno je iz sjedišta tih institucija u Sarajevu, prenosi Hina.

Ministar Grubeša i tužiteljica Tadić u Zagrebu su boravili na obilježavanju dana Državnog odvjetništva Hrvatske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde BiH, na marginama tog skupa oni su se sastali s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i i glavnim državnim odvjetnikom Hrvatske Draženom Jelenićem.

Razriješena pitanja procedure
Pritom su razgovarali o otvorenim pitanjima saradnje Tužiteljstva BiH i DORH-a ali i Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravosuđa Hrvatske te su istaknuli važnost ustupanja predmeta ratnih zločina gdje je na snazi regulativa o ustupanju kaznenog progona putem međudržavnoga sporazuma i putem tužiteljskoga protokola.

„Na tom planu bilo je potrebno razriješiti određena pitanja same procedure kako bi se omogućilo učinkovitije procesuiranje što je danas i učinjeno“, stoji u saopštenju.

Hrvatska i BiH ne izručuju svoj državljane koji su optuženi za ratne zločine no međudržavni sporazum predvidio je mogućnost ustupanja takvih slučajeva drugoj državi radi procesuiranja.

Brojne osobe optužene za ratne zločine do sada su koristile dvojna državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje.


(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.