28.03. Dogodilo se na današnji dan

- 1483. Rođen talijanski slikar i graditelj Rafael Santi. Naslikao je mnoštvo portreta i drugih djela izuzetne umjetičke vrijednosti. Radio je freske u Vatikanu, oslikao freske Trijumf Galateje, Parnas, Atensku školu i druge. Umro je 1520. godine. 

 - 1868. Rođen je ruski pisac Maksim Gorki, koji se smatra osnivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti. U svojim prvim pripovjestima opisuje egzistenciju ljudi s dna. U nizu članaka prikazuje svoje neprijateljstvo prema fašizmu i malograđanskoj sebičnosti. Smisao umjetnosti tražio je u istini, stvaralačkom radu i afirmaciji čovječnih odnosa među ljudima. 

 - 1939. Republikanska vojska predala Madrid snagama generala Franka, čime je okončan Španjolski građanski rat. General Franko 1. travnja objavio je kraj rata koji je trajao 986 dana i odnio preko milijun ljudskih života. 

 - 1941. Engleska spisateljica, jedna od ključnih autora narativnoga modernizma i osnivačica feminističke književne kritike Wirginia Woolf izvršila samoubojstvo utapanjem u rijeci Ouse kraj imanja u Rodmellu. Najznačajnija njena djela su "Gospođa Dalloway", "Orlando", "Svjetionik", "Valovi", te "

Diaries", veliki dnevnik slavne spisateljice izdan posthumno.

 - 1943. Umro Sergej Vasiljevič Rahmanjinov, ruski pijanist, dirigent i skladatelj. Ubrajao se među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Njegova glazba je prožeta elegičkim akcentima koji katkad prelaze u izrazitu melankoliju. 

 - 1969. U Washingtonu umro general i političar Dwight David Eisenhower, 34. predsjednik SAD-a, rođen 1890. godine. Bio je pomoćnik načelnika Vrhovnog stožera u Drugom svjetskom ratu, upravljao je invazijom saveznika na Sjevernu Afriku, iskrcavanjem na Siciliju i bio zapovjednik Vrhovnog stožera savezničkih ekspedicijskih snaga za invaziju na zapadnu Europu. Također je rukovodio invazijom u Normandiji u lipnju 1944. i operacijama na zapadu do sloma Njemačke. 

 - 1973. Američki glumac Marlon Brando odbio primiti "Oscara" za glavnu ulogu u filmu "Kum" te tako postao drugi glumac u povijesti koji je odbio Oscara za najboljeg glavnog glumca (prvi je bio George C. Scott). Brando je bojkotirao svečanu dodjelu, ostavljajući manje poznatoj glumici Sacheen Littlefeather da objasni njegove razloge. Ti razlozi ležali su u njegovim prigovorima o prikazivanju Indijanaca u Hollywoodu i na televiziji.

 - 1985. Umro je Marc Chagall, bjeloruski slikar židovskog podrijekla. Pored svih likovnih formi i eksperimenata koji su obilježilli XX. stoljeće, uspio je izgraditi originalan individualni likovni izraz. Ilustrirao je La Fontainove basne, Gogoljeve "Mrtve duše", Bibliju, oslikao svod pariške Opere, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN-a i uradio vitraže u katedrali u Metzu. 

 - 1994. Umro francuski dramatičar Eugene Ionesco. Klasičnom poimanju teatra suprostavljao je svoj antiteatar, odnosno odbacivao je svaku akciju tradicionalne podjele i sheme. Najvažnija djela su mu "Nosorog", "Ćelava pjevačica", "Stolice", "Leteći pješak" i "Kralj umire". Rođen je u Bukureštu 26. studenoga 1912. godine.

 - 2001. U Demokratsku Republiku Kongo stigao prvi kontingent plavih šljemova, sa zadatkom da ojača prisustvo UN-a u toj zemlji nakon građanskog rata. 

 - 2002. Umro je Billy Wilder, austrijsko-američki filmski redatelj i scenarist židovskog porijekla, čija je karijera trajala preko 50 godina. Najviše je ostao zapamćen kao majstor inteligentnih komedija ("Sedam godina vjernosti", "Slatka Irma", "Kolačić sreće", "Privatni život Sherlocka Holmesa"). Osvojio 6 Oscara, 3 Zlatna globusa i BAFTA-u.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.