Asteroid Chariklo ima prstenove

Američki naučnici objavili su da su po prvi puta pronašli prstenove oko asteroida, što znači da divovski plinoviti planeti našeg Sunčevog sistema poput Saturna nisu jedini nebeska tijela s prstenovima, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu.

Asteroid poznat pod nazivom Chariklo udaljen je od Zemlje milijardu kilometara i kruži oko Sunca u orbiti koja se nalazi između Saturna i Urana, prenosi Reuters.
U junu 2013 astronomi su na sedam različitih lokacija u Čileu, Argentini, Brazilu i Urugvaju teleskopima promatrali prividan prolazak asteroida pokraj Sunca. Zahvaljujući okultaciji - astronomskom fenomenu u kojemu se jedno svemirsko tijelo, gledajući sa Zemlje, skriva iza drugog - naučnici su mogli utvrditi veličinu i oblik asteroida.
Utvrđeno je da je asteorid promjera 248 kilometara, ali pravo iznenađenje tek je uslijedilo kad je analizom otklona svjetlosti otkriveno da Chariklo ima dva prstena koji ga opasavaju.
Dosad se smatralo da samo divovski plinoviti planeti Jupiter, Saturn, Uran i Neptun imaju prstenove.
Studija je objavljena u časopisu Nature.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.