Služeći zatvorsku kaznu postao uspješan drvorezbar

14 Mar 2014
1885 puta
Kada je Mensur Šehić (33) iz Visokog osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, imao je samo 24 godine, i minimalno školsko obrazovanje.

Devet godina kasnije, on je još uvijek u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, ali je njegov pogled na život posve drugačiji.
Šehić je postao uspješan drvorezbar: izrađuje sahare, peškune, stolove i stolice čija vrijednost na tržištu dostiže više sotina maraka. Govori kako prije zatvorske kazne nije ni slutio da bi mogao postati umjetnik na drvetu.
- U životu ponekad učiniš neke stvari koje nisi trebao učiniti – rekao je Šehić.
- Ali, važno je da čovjek shvati da je pogriješio, i da se počne okretati pozitivnim vrijednostima u životu. Hvala Bogu da sam i ja to shvatio. Vrijeme koje provodim ovdje odlučio sam iskoristiti na pravi način. Počeo sam se zanimati za drvo, i vrlo brzo sam usavršio zanat kojim želim da se bavim i kada izađem na slobodu – kaže Šehić.
U zatvorskoj radionici on ima sav potreban alat za izradu drvenarija, ali ga brine kako će nabaviti pribor kada izađe na slobodu.
- Uspio sam prikupiti nešto sitnijeg pribora, a nadam se da ću uspjeti obezbijediti i veće mašine – govori Šehić.
Hidajet Jabandžić, direktor KPZ Zenica kazao je za NAP kako Šehić nije jedini slučaj uspješne rehabilitacije zatvorenika.
- Imate ljude koji, recimo, nikada nisu uzeli kist u ruke, ali su u zatvoru otkrili da znaju slikati, i sada prave radove koji su jako zanimljivi i kvalitetni – kaže Jabandžić, dodajući da su zatvorenici u velikoj mjeri zainteresirani za sekcije koje im KPZ pruža.
- U okviru radne i okupacione terapije imamo čak i osnovnu i srednju školu. Diplome koje zatvorenici steknu u KPZ potpuno su validne. Na njima čak ne piše da su bili u zatvoru – kaže Jabandžić.
(NAP)
{fcomment}
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.