Goleme količine vode kriju se u plaštu Zemlje

14 Mar 2014
2215 puta

Bezvrijedni smeđi dijamant, koji je pronađen u Brazilu, pružio je neprocjenjive dokaze znanstvenicima o sastavu dubljih slojeva našeg planeta i potvrdio pretpostavke da se u dubini Zemljina plašta kriju velike količine vode.

Otkriveni dijamant sadrži mineral ringvudit, oblik minerala peridota sa značajnim udjelom vode, izvijestio je međunarodni tim znanstvenika u radu objavljenom u časopisu Nature. Otkriće minerala bogatog vodom pokazuje da su ogromne količine vode zarobljene između gornjeg i donjeg sloja plašta Zemlje na dubini od 410 do 660 kilometara, kažu znanstvenici. 

Za novootkriveni oblik peridota vjeruje se da postoji u ogromnim količinama pod visokim tlakom duboko u Zemlji.  Znanstvenici su utvrdili da 1,5 posto težine minerala ringvudita čini voda.

Ovaj uzorak pruža vrlo snažnu potvrdu da postoje vlažna područja duboko u Zemlji, kaže voditelj istraživanja Graham Pearson sa sveučilišta Alberta. 

Ta zona u Zemlji, prijelazna zona, može sadržavati više vode od svih svjetskih oceana zajedno, dodao je Pearson te objasnio da ta voda nema oblik podzemnih tekućih oceana nego je "zarobljena" u mineralima.

Dijamant koji je stvoren duboko u unutrašnjosti Zemlje otkrien je 2008. u Brazilu na području Mato Grosso gdje su ga rudari otkrili u šljunku plitke rijeke. Na površinu planeta izbačen je s vulkanskim kamenjem kimberitom. 

Taj je mineral dosad otkriven jedino u meteorima a ovo je prvi zemaljski primjerak ikad pronađen jer je previše zahtjevno obavljati znanstvena istraživanja na ogromnim dubinama, kažu znanstvenici, prenose mediji.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.