Članice Saveza logoraša u BiH obilježavaju 31. godišnjicu zločina u logoru Keraterm

24 Jul 2023
254 puta

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini: Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor `92.“ i Udruženje logoraša Kozarac danas će na lokaciji bivšeg koncentracionog logora smrti “Keraterm“ kod Prijedora prikladnom manifestacijom obilježiti 31. godišnjicu zločina “noći egzekucije“ nad logorašima logora “Keraterm“.

Logor je formiran u prijeratnoj fabrici keramike, u maju 1992. godine, od strane srpskih organa koji nasilno preuzimaju vlast i kontrolu u Prijedoru na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Četiri prostorije fabrike, do tada korištene kao skladišta gotovih proizvoda i označene brojevima, od tada su postale prostorije za terorisanje i ubijanje oko 3000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a u temelje države, svoj život u ovom logoru je položio 371 logoraš.

Ubijeni logoraši iz logora Keraterm su kasnije nađeni po masovnim grobnicama Tomašice, Starih Kevljana i Jakarine Kose, a stravične scene o teroru u logoru i jednoj noći, u kojoj je strijeljano preko 190 logoraša, su pred sudom u Hagu posvjedočili svjetski poznati logoraši logora Keraterm – Fikret Alić, Jusuf Arifagić i drugi.

Ovaj mostruozni čin i druge dokazane zločine u Keratermu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, naveo je i u optužnici protiv tadašnjeg predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića, a više od 30 odgovornih osoba iz tadašnje civilne i vojne vlasti RS-a i Prijedora, te paravojnih jedinica, uprave i čuvara ovog i drugih prijedorskih logora, su dokazano proglašeni krivim i kažnjeni dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Postojeća zakonska „rješenja“ za logoraše u Bosni i Hercegovini danas su takva da preživjele logoraše „štite“ na način da im i danas ispostavljaju kazne u vidu „troškova prvobranilaštva RS-a“ u hiljadama KM i danas oko 100.000 ovih živih svjedoka nemaju zdravstvenu rehabilitaciju, prvenstvo u zapošljavanju, nemaju nikakvu stvarnu zaštitu i prava niti nakon tri decenije.

Postojeća zakonska „rješenja“ u RS-u su takva da Fikreta Alića ipak ne prepoznaju kao žrtvu ratne torture u logoru Keraterm. Rješenje je zakon o zaštiti žrtava ratne torture, navode iz Saveza logoraša u BiH.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.