Zakazana, pa otkazana sjednica Vlade ZDK: Nisu se pojavili ministri iz DF-a, razišli se i ostali zbog “nesporazuma oko odluka”

06 Apr 2023
445 puta

Za danas planirana sjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odgođena je nakon nesuglasica unutar Vlade, te nakon što se na sjednici nije pojavilo nekoliko ministara. Prema informacijama sa zvanične stranice Vlade, za danas u 9 sati u sali 109 zgrade Vlade bila je zakazana 14. sjednica Vlade, sa 32 najavljene tačke dnevnog reda. Na sjednici se pojavila većina ministara i premijerka Mehmedić, ali su se razišli nakon nekoliko minuta, bez održane sjednice.

Pokušali smo saznati razloge, te se obratili Uredu premijerke i Vladi putem zvaničnih kanala. Nažalost, i pored molbe da dobijemo odgovor u jednoj, dvije rečenice o razlozima odgađanje, nismo dobili nikakav odgovor do objave teksta. Ukoliko dođe naknadno, rado ćemo ga objaviti. U međuvremenu, iz istog kabineta premijerke stigle su informacije o protokolarnim aktivnostima premijerke i ministara, ali ne i odgovor zašto je sjednica prolongirana/odgođena.

Prema saznanjima našeg portala, na sjednici se nisu pojavili ministri iz Demokratske Fronte (DF). Na sjednicu je, prema nekoliko aktera uključenih u dešavanja u i ispred sale 109., došao i ministar iz NES-a Samir Šibonjić, koji je premijerki i kolegama navodno saopćio da mu je iz Centrale stranke (NES) naloženo da ne prisustvuje sjednici Vlade. I pored “manjka” od dva/tri ministra, sjednica je mogla biti održana, jer su joj prisustvovali ministri iz HDZ-a, SDP-a, BHI – KF…. te je sigurno postojala većina za odlučivanje. Međutim…

Nezvanično, u materijalima za sjednicu postojale su odluke oko koje “članovi koalicije”, kao što su HDZ, SDP, imaju dijametralno suprotno mišljenje od “ostatka” vlade, te je postalo jasno da određeni dokumenti neće imati potrebnu većinu za usvajanje, pa je premijerka “raspustila2 sjednicu i prije nego je ona počela.

Zatražili smo kometar od prvog čovjeka DF-a u ZDK Gorana Bulajića, ali i pored više poziva nije odgovarao na naše pozive i poruke. Nije, naime, poznato, da li je odluka o povlačenju DF-ovih ministara “jednokratna” zbog određenih neslaganja ili predstavlja trajno napuštanje ove stranke iz “koalicije” koja je formirala većinu u ZDK, piše Zenicablog.

Pokušali smo saznati razloge odgađanja sjednice i od ministra iz NES-a Samira Šibonjića. Kratko je odgovorio da je na sastanku “van Zenice”, te, nastavio…

-Malo sam danas kasnio na vladu nije bilo nekoliko ministara, pa je pomjerena Vlada za utorak. Tako da ne mogu adekvatno komentarisati, rekao je kratko Šibonjić.

Ukoliko se informacije pokažu tačnim, u utorak bi trebao biti novi termin za 14. sjednicu, a na njoj bi se trebala pojaviti (skoro) kompletna Vlada. No, kako će biti glasano o pojedinim tačkama, pokazaće vrijeme.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.