Najavljeno smanjenje otkupne cijene mlijeka

05 Apr 2023
392 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Novca nema dovoljno ni za proizvođače ni za otkupljivače mlijeka. Problema je mnogo, a najteža je situacija u Tuzlanskom kantonu, poručuju mljekari koji su razočarani najavom smanjenja otkupne cijene mlijeka.

Otkupna cijena mlijeka u Tuzlanskom kantonu se trenutno kreće od 75 do 90 feninga po litru. Iako je to, prema riječima proizvođača s ovog područja, najniža cijena u regionu, otkupljivači žele smanjenje za još deset feninga u naredna dva mjeseca.

"Imamo prije svega jake argumente zašto ta cijena mlijeka ne smije ići ispod ove. Štaviše, planirali smo da cijena mlijeka znatno raste jer smo u razdoblju gdje farmer treba najviše novca", ističe Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja mljekara TK-a.

Ovakav tretman proizvođača mlijeka rezultira zatvaranjem farmi. Tako je Jasmin Palavrić nakon više od dvije decenije teškog rada stavio tačku na proizvodnju mlijeka. Problemi su ovo, objašnjava, koji se godinama nižu, a rješenja niko ne nudi.

"Ukupna poljoprivredna proizvodnja bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Drže vas na margini, niko vas apsolutno ne zarezuje ni za šta", kaže on.

Proizvođače mlijeka najviše boli to što drugi odlučuju o njihovoj sudbini. Teško je prihvatiti, kažu, da za proizvode koji zahtijevaju cjelodnevnu posvećenost neko drugi određuje cijenu i to najmanje u korist onih koji se najviše zalažu.

"Odemo kupiti sadni materijal, dobijemo fakturu, platimo. Odemo nasuti dizel, dobijemo račun, platimo. Jedino se našim proizvodima određuje cijena, odnosno, druga kupci, nama određuju", objašnjava Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

“Mi ne učestvujemo ni u kakvim njihovim odlukama gdje samovoljno odlučuju o našoj cijeni mlijeka -otkupnoj i svojoj. Svoju povećavaju u marketima, a nama gledaju da smanje”, naglasio je Suljo Smajić, proizvođač mlijeka Bašigovci.

Na današnji sastanak u Tuzli bili su pozvani i otkupljivači s ciljem da se postigne dogovor od kojeg će korist imati svi. No, njihov dolazak je izostao. Ako ne dođe do rješenja, upitno je koliko će farmi moći opstati. Šteta je to za područje koje ima ogroman potencijal za poljoprivredni razvoj i domaću proizvodnju.

(federalna.ba)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.