Evo kako na pametnom telefonu uključiti upozorenje na nadolazeće potrese

23 Apr 2022
1396 puta

Razoran potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na operativnom sistemu Android – upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost. Korisnici Androida u BiH i Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada ih je mobitel upozorio na potres nekoliko sekundi prije nego što se on zbio. Riječ je inovativnom sustavu koji je u upotrebu ušao još 2020., godine, prije velikih potresa u Hrvatskoj, ali je očito tek nakon njih postao funkcionalan i u našim krajevima.

Procedura pokretanja tog sistema vrlo je jednostavna – potrebno je otići u postavke mobitela, odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i konačno uslugu ‘Upozorenja o potresu’: Nakon toga, ako usluga sama po sebi nije aktivirana, potrebnu ju je označiti kao aktivnu kao na slici uz ovaj tekst:

Googleov sistem, nazvan ShakeAlert, kreiran u saradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres. Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milionima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.