Stoltenberg: NATO je spreman za aktivaciju MAP-a

02 Feb 2017
1039 puta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji boravi danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je u Sarajevu da Alijansa ostaje posvećena stabilnosti regiona, kao i partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom.

- Već dvije decenije NATO pomaže u garantiranju stabilnosti i zaista cijenimo partnerstvo sa BiH, i to je važno za BiH i NATO, jer naše partnerstvo je uzajamno - kazao je Stoltenberg nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH.

Pozdravio je napredak koji je BiH u međuvremenu ostvarila u sektoru odbrane, uključujući usvajanje dokumenta „Pregled odbrane“ kojim je definiran razvoj Oružanih snaga BiH u narednom periodu.

Stoltenberg je, istovremeno, pozvao bh. lidere na dodatni napor na tom planu te nastavak započetih reformi, potcrtavajući spremnost NATO-a da aktivira Akcijiski plan za članstvo BiH u ovom savezu, odmah po ispunjavaqnju neophodnih uvjeta koji podrazumjevaju uknjižbu perspektivne vojne imovine.

- BiH je kandidat za članstvo u NATO i imate potrebne instrumente za napreak na tom planu. NATO je spreman za aktivaciju MAP-a, ali kad vojna imovina bude uknjižena uz reforme u oblasti sektora sigurnosti - kazao je Stoltenberg.

Istovremeno, izrazio je zahvalnost Bosni i Hercegovini za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu i za doprinos naše zemlje u borbi protiv terorizma. 

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.