Zasjedala Skupština ZDK, usvojeni rebalans budžeta za 2016. i Nacrt budžeta za 2017.

01 Dec 2016
1499 puta

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na jučerašnjoj sjednici prihvatila rebalans ovogodišnjeg budžeta, te Nacrt budžeta za 2017. godinu.
Rebalans budžeta proistekao je zbog promjena kako u prihodovnoj tako i rashodovnoj strani,ukazao je resorni ministar Ander Kajić. Razlika u odnosu na planirani budžet iznosi oko 1 milion i 870 hiljada maraka.
Predsjedavajuća Skupštine Draženka Subašić uložila je četiri amandmana na rebalans,pri čemu tri nisu prihvaćena, a od četvrtog je sama odustala, a nakana je bila da se preusmjere sredstva za neke ranjive kategorije, te za obrazovne ustanove.
Kasno popodne otvorena je rasprava o Nacrtu budžeta za iduću godinu, zacrtan na oko 296 miliona maraka, od čega se 4,8 miliona odnosi na pokriće deficita.
Tokom sjednice podršku Nacrtu budžeta iskazali su klubovi SDA i SBB.
Prema riječima Ismeta Sarajlića i Ibrahima Plančića, Vladi se mora dati podrška u cilju dalje stabilizacije prilika u Kantonu.
Nacrtom je predviđeno kreditno zaduženje od oko 30 miliona maraka u idućoj godini. Odgovarajući na prozivke zastupnika SDP-a, Senaida Begića i Muniba Husejnagića, kako je aktuelna Vlada previše kreditno zadužena, ministar Kajić je ustvrdio da to nije tačno, te da Vlada nije ni blizu zakonskog kreditnog limita, kojeg određuje federalni nivo.
U dnevnom redu je bio i na kraju i prihvaćen i Nacrt kantonalnog ekološkog akcionog plana, te Odluka o razrješenju ministra za privredu.
Kao što je poznato, dosadašnji ministar Zvonimir Anđelić, pobijedio je na lokalnim izborima za načelnika općine Usora, a na ovu poziciju, koja pripada HDZ-u dolazi Zlatko Jelić, takođe iz Usore.

(Š.B. RTVZE)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.