U ponedjeljak brojanje glasačkih listića s pet biračkih mjesta u Srebrenici

07 Okt 2016
1331 puta

Ove godine prvi put u Bosni i Hercegovini 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta objavljeni su preliminarni rezultati općih izbora održanih 2. oktobra sa oko 95 posto redovnih biračkih mjesta u BiH, saopćila je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH).

- Napredak je postignut zahvaljujući naporu Centralne izborne komisije BiH da se uspostavi aplikacija za unos izbornih rezultata u okviru Jedinstvenog izbornog informacionog sistema (JIIS), što je zahtijevalo osiguravanje stručnog kadra i provođenje edukacija i testiranja aplikacija uz minimalna novčana sredstva - navodi se u saopćenju.

U narednim danima, a do donošenja Odluke o utvrđivanju izbornih rezultata, CIK će svaki dan u 15 sati na web straniciwww.izbori.ba osvježavati izborne rezultate sa uključenim glasovima koji se broje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U ovom centru broje se glasovi s biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, putem mobilnog tima i glasovi birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Dodatno se broje glasački listići s redovnih biračkih mjesta, ali samo po nalogu CIK-a, a brojanje glasačkih listića pristiglih putem pošte počelo je u četvrtak, 6. oktobra.

Prema zaključku CIK-a u Glavnom centru za brojanje glasova u ponedjeljak, 10. oktobra će se brojati glasovi s pet biračkih mjesta iz Srebrenice i to 105B002 za načelnika Općine Srebrenica, 105B003C i 105B012C za Skupštinu općine Srebrenica te 105B000 i 105B001 za Skupštinu i načelnika općine.

Akreditirani posmatrači za ova biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću mogu prisustvovati brojanju kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

Kako je danas najavljeno iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije, javnost će biti informirana kada bude donesena odluka vezane za izbore u općini Stolac gdje je izborni proces prekinut.

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.