Netanyahu će odustati od "nekih naselja" i zamjenu za mir

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će jevrejska država odustati od "nekih naselja" na okupiranoj palestinkoj zemlji kako bi pomogao u osiguranju mirovnog sporazuma, ali da će broj uklonjenih enklava biti maksimalno limitiran.  

Naselja su ključna prepreka u mirovnim pregovorima obnovljenim pod američkim sponzorstvom u julu prošle godine nakon trogodišnjeg prekida. Mali napredak je ostvaren iako je američki državni sekretar John Kerry izjavio kako se nada da će uskoro objaviti okvirni sporazum, porenosi Reuters. 

- Jasno je da neka naselja, neka od njih, neće biti uključena u sporazum. To je jasno. Svi to uviđaju, i ja ću osigurati da taj broj bude što je moguće manji - izjavio je Netanyahu. 

Naselja izgrađena na teritoriji koju je osvojio Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. godine smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i osuđuje ih većina vlada.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.