Abas neće da prizna Izrael kao jevrejsku državu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je da "nema načina" do on prizna Izrael kao jevrejsku državu i da prihvati samo dio anektiranog istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine. 

Palestinska strana se pribojava da će ta dva zahtjeva biti ključni elementi američkog prijedloga za mir. 

Abas je, kako prenosi zvanična palestinska agencija WAFA, naglasio da se on usprotivio pritisku SAD, kada je tražio priznanje države Palestine u UN-u i nagovijestio da bi to mogao ponovo da uradi. 

Američki državni sekretar John Kerry planira da predstavi Abasu i izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu okvir sporazuma koji bi zapravo trebalo da pruži odrednice za nastavak pregovora. 

Prvobitno je bilo planirano da se pregovori okončaju sporazumom o miru do 29. aprila, ali je od jula prošle godine, kada su pregovori obnovljeni, postignuto malo opipljivog napretka, prenosi Tanjug. 

Kerry će se danas sastati u Jordanu u luci Akaba s jordanskim kraljem Abdulahom II da razgovara o mirovnom procesu. Veliki dio njegovog prijedloga odnosi se, kako se vjeruje, na sigurnost u Jordanskoj dolini, između Zapadne obale i Jordana. 

Jordan igra jednu od ključnih uloga u tim pregovorima.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.