Škola u Viktoriji dodijelila priznanja za najbolje učenike

Polaznici VSL iz bosanskog jezika Polaznici VSL iz bosanskog jezika

Svake godine škola za jezike u Viktoriji (Victorian School of Languages-VSL), najveća državna institucija koja nudi učenje stranih jezika u australskim školama skoro 80 godina, organizira prijem za najbolje učenike. 

Ove godine 49 jezika je akreditovano u završnim razredima, među kojima je i bosanski, saopćeno je iz Australske unije bh. asocijacija.

Naime, bosanski jezik je uveden u izborni program u 12. razredu (tzv Victorian Certificate of Education) još 2006. godine i dosad je više od 250 učenika uspješno položilo ispit, a oni najbolji su dobili zaslužena priznanja. 

Ceremonija je održana u prostorijama Univerziteta u Melbournu u ponedjeljak, 3. marta uz prisustvo učenika, roditelja, diplomatskog kora i predstavnika Ministarstva za školstvo. 

U svojim obraćanjima govornici su istakli vrijednost studiranja jezika, od sticanja novih znanja i razvijanja intelektualnih sposobnosti koje pomažu učenju, zatim dobijanja dodatnih bodova za upis na fakultete, pa do lakšeg održavanja ekonomskih i drugih veza s određenom državom ili zajednicom. 

U ime Ministarstva za školstvo Viktorije obratila se Inga Peulich, pomoćnik ministra za obrazovanje, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a u Australiju je došla kao 10-godišinja djevojčica krajem 60-ih godina prošlog vijeka. 

Dugo godina radila je kao profesorica u srednjoj školi, a od 1992. je član Parlamenta Viktorije. 

Peulich je svakom učeniku osobno čestitala i uručila priznanje za odličan uspjeh iz stranog jezika. 

Sa južnoslovenskih prostora nagrade su dobili slijedeći učenici: Edina Omerović i Amela Žižak iz bosanskog; Tonja Mlinar, Tomislav Trbuhović, Arnela Ðug (hrvatski); Blagojče Trajčevski, Paolina Kuzeva, Ana Sterjovska (makedonski) te Larissa Moga, Tijana Mason i Sara Petrović iz srpskog. 

Među nagrađenim učenicima posebnu pažnju privukla je sredovječna gospođa Agnes Mary Cauchi, koja je u zrelim godinama odlučila da studira malteški i pokazala da godine nisu prepreka da se savlada strani jezik.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.