Kineski premijer "objavio rat" zagađenju

Kineski premijer Li Keqiang u srijedu je "objavio rat" zagađenju, u znak odgovora na rastuću zabinutost stanovništva zbog hroničnog smoga i problema u vezi sa sigurnošću hrane.

Nakon tri decenije industrijalizacije i urbanizacije, druga ekonomija na svijetu, koja 70 posto energije dobija još uvijek iz uglja, guši se u atmosferskom zagađenju. 

Zagađenje okoliša je "upozorenje prirode modelu slijepog i neučinkovitog razvoja", ocijenio je Li Keqiang u govoru održanom prilikom otvaranja godišnje sjednice Državne narodne skupštine.

- Moramo odlučno objaviti rat zagđenju, kao što smo to učinili protiv siromaštva - kazao je premijer koji je preuzeo dužnost prije godinu dana.

- Ove godine će biti ukinuto 50.000 kotlovnica na ugalj, termocentrale će biti modernizirane, a "šest miliona starih vozila otići će na otpad - precizirao je on.

Ministar je također kazao da će zemlja odrediti plafon za potrošnju energije i da će biti donesene mjere za ograničavanje zagađenja vode, zaštitu tla, šuma i livada.

Zbog nedavnih skandala s hranom u zemlji, premijer je obećao represivne mjere za proizvodnju i prodaju krivotvorenih proizvoda i proizvoda lošeg kvaliteta.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.