Apel Kine da se bojkotouje skup o represiji nad Ujgurima

08 Maj 2021
123 puta

Kina je pozvala na bojkot međunarodnog skupa posvećenog represiji nad muslimanskim narodom Ujgura i drugim manjinama u provinciji Sinđijang, koji su za sljedeću nedjelju planirale SAD, Velika Britanija i Njemačka.

"To je politički motivisan događaj. Pozivamo delegacije članica UN da ne učestvuju na tom antikineskom skupu", apelovala je misija Kine pri UN, prenosi "Reuters".

Zvanični Peking je optužio organizatore ovog skupa, kao i druge zemlje EU, Australiju i Kanadu da koriste pitanja "ljudska prava kao političko oruđe s kojim se miješaju u unutrašnja poslove Kine, stvaraju podjele i nemir kako bi ugrozile razvoj Kine".

"Oni su opsjednuti izazivanjem konfrontacija sa Kinom, a provokacije samo izazivaju dodatne konfrontacije", navodi se u saopštenju misije NR Kine pri UN.

Zapadne države optužuju Kinu da hapsi i u logorima muči pripadnike naroda Ujugura, a SAD čak optužuju Peking za genocid.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.