Bavarci za antiuseljeničku politiku Kršćansko-socijalne unije

Većina Bavaraca pozdravlja politiku Kršćansko-socijalne unije prema useljenicima i kada bi u nedjelju bili pokrajinski izbori ta partija bi dobila 49 posto glasova.

CSU, "sestrinska" partija svenjemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel ima, naime, moto "ko vara, taj leti", koji se odnosi, prije svega, na Rumune i Bugare kojima je od 1. januara dato pravo da slobodno traže posao na cijeloj teritoriji Evropske unije, ukoliko zloupotrebljavaju njemački socijalni sistem.

Iz redova bavarske CSU upozoreno je, međutim, da migranti iz istočnih dijelova EU mogu da štete njemačkom socijalnom sistemu i zatražena je zabrana ulaska onima, koji su taj sistem zloupotrebili, zbog čega je CSU zaradila kritike i svojih koalicionih partnera, socijaldemokrata, i njemačke opozicije, ali i pozitivne poene kod birača.

Bavarski birači, njih čak oko 60 odsto, mišljenja su da je diskusija o useljavanju u Njemačku odgovarajuća, dok 35 odsto misli da se pretjeruje, pokazala je najnovija anketa Infratest dimap, koju danas objavljuju njemački mediji.

Migrantske organizacije u Njemačkoj su, naime, protestirale protiv kampanje CSU o useljeničkoj politici Njemačke. U međuvremenu je tema migranata s evropskog istoka, Bugara i Rumuna, izazvala brojne diskusije i nesuglasice u Berlinu, čak i u redovima samih demokršćana.

Predlog Elmara Broka, evropskog političara iz CDU o uzimanju otiska prstiju onima koji se "ogriješe" o njemački socijalni sistem, izazvala je kritike i u redovima CDU. "Migranti koji u Njemačku dolaze samo zbog primanja socijalne pomoći, dječjeg dodatka i dobijanja zdravstvenog osiguranja, moraju odmah biti vraćeni nazad. Da bi se spriječilo da takvi ponovo mogu da uđu u zemlju, trebalo bi razmisliti da se od njih uzimaju otisci prstiju", rekao je Brok, što je zamjenik Merkelove na čelu CDU, Armin Lašet, kritikovao kao prijedlog, koji ne odgovara otvorenoj Evropi.

I šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier je u debati o otvorenom tržištu rada EU, kritizirao svoje koalicione partnere iz CSU zbog njihove kampanje protiv takozvane "mirgracije siromaštva" iz Rumunije i Bugarske i rekao da takvi stavovi štete i Evropi i Njemačkoj.

Ova tema je prvi značajniji nesporazum od formranja nove vlade "velike koalicije" demokršćana i sociajldemokrata, a povod su debate povodom toga što su 1. januara stupile na snagu mjera Evropske unije, po kojima i Rumuni i Bugari imaju pravo da slobodno traže zaposlenje u EU, prenosi B92. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.