Misterija oko oružja pronađenog u palestinskoj ambasadi u Pragu

Ambasada Palestine u Pragu Ambasada Palestine u Pragu

Češka policija je pronašla eksploziv u prostorijama palestinske ambasade u Pragu, gdje je 1. januara u eksploziji sefa poginuo ambasador, izjavio je danas portparol policije Tomas Hulan. 

On je dodao da je pronađeni eksploziv poslat na vještačenje u praški Institut za kriminologiju, prenijela je agencija AP. 

Češka policija je nakon eksplozije prvog dana 2014. godine, u kojoj je poginuo palestinski ambasador Džamal al-Džamal, pretražila prostorije ambasade i tom prilikom pronašla 12 komada ilegalnog oružja. 

I dalje nije poznato zašto je 1. januara eksplodirao sef u ambasadi, ali se al-Džamalova pogibija vodi kao slučaj nemara žrtve, dok se pronalazak eksploziva i oružja vodi kao slučaj nezakonitog posjedovanja oružja. 

Palestinska autonomija se zvanično izvinila zbog tog incidenta, nakon što je češko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo objašnjenje, optuživši tom prilikom Palestince za kršenje međunarodnih obaveza, prenosi Tanjug. 

Palestinske vlasti su kasnije u pismu zvaničnom Pragu objasnile da su oružje pronađeno u rezidenciji ambasadora dobili kao poklon od zvaničnika bivše Čehoslovačke, kao i da to oružje nije nikad bilo korišteno i da je uvijek držano u sefu. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.