Izbjeglice u Hrvatskoj dočekane dobrodošlicom, ali i protivljenjem građana

17 Sep 2015
1540 puta
Foto: Anadolija Foto: Anadolija

Dolazak vala izbjeglica u Hrvatsku, koja im je nakon zatvaranja mađarske granice sa Srbijom postala glavna ruta prema zapadnim europskim zemljama, na društvenim mrežama dočekan je dobrodošlicom, ali je i izazvao negodovanje dijela građana.

 Facebook stranica "Islamist refugees are NOT welcome in Croatia" (Islamisti izbjeglice nisu dobrodošli u Hrvatsku) do četvrtka oko 12,40 sati okupila je više od od 11 tisuća istomišljenika, dok je 8200 facebookovaca podržalo stranicu "Dear refugees: Welcome to Croatia" (Drage izbjeglice: Dobrodošle u Hrvatsku).

 Pristalice prihvata izbjeglica na svojoj stranici su napisali "Za sve one koji smatraju kako Hrvatska treba pružiti svu moguću pomoć ljudima, ženama, djeci, muškarcima, mladima i starima na njihovom putu u bolje sutra", a protivnici su napisali da "brane budućnost svoje djece te da pozivaju sve europske narode da učine isto".

 U Hrvatsku je po podacima MUP-a od srijede ujutro do četvrtka u 10,50 sati ušlo 6200 migranata.

 U registracijskom centru Ježevo nalazi se oko 800 migranata, u Prihvatnom centru Čepin oko 400 migranata, u Prihvatnom centru u Zagrebu tzv. Porinu oko 500 migranata, u Prihvatnom centru u Kutini 50 migranata, a u Sisku 51 migrant.

 Sudeći prema raspoloženju djela novih stanara u "Porinu" koji su sa balkona uzvikivali "sloboda, sloboda", "ne želim biti ovdje", "želim otići", migranti Hrvatsku smatraju samo tranzitnom zemljom na putu prema bogatijem europskom zapadu.

 Hrvatsku je dosad zaobilazio val izbjeglica, ali je nakon zatvaranja mađarske granice sa Srbijom ruta kretanja izbjeglica premještena na hrvatski teritorij zbog čega su dignuti na noge policija i brojne službe.

 Hrvatski crveni križ najavio je prikupljanje pomoći za izbjeglice, a na pomoć je pozvao i Google, najavivši da će na svaki uplaćeni iznos još toliko donirati za pomoć izbjeglicama.

(Fena) gp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.