Migranti i izbjeglice zaposjeli kolodvor u Tovarniku

17 Sep 2015
1782 puta
Foto: Anadolija Foto: Anadolija

Nekoliko tisuća migranata od četvrtka ujutro je zaposjelo željeznički kolodvor u Tovarniku, na koji ih policija usmjerava nakon što iz Srbije uđu u Republiku Hrvatsku, a migranti neprestano u manjim skupinama pristižu na kolodvor na kojemu čekaju kompoziciju vlaka koja će ih prevesti prema Zagrebu.

Zamjetan je velik broj pripadnika policije, a među migrantima nalaze se i djelatnici Hrvatskoga crvenog križa (HCK) koji dijele vodu i hranu, kako kažu, vodeći računa o činjenici da je riječ o pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.
Djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije pružaju zdravstvenu pomoć svima onima koji ju zatraže.
Uglavnom je riječ o manjim ozljedama i ogrebotinama zadobivenim tijekom puta.
Neki od migranata obratili su se i novinarima, raspitujući se za mogućnost iznajmljivanja taksija prema Zagrebu. Neki se žale i na nedostatne količine hrane i vode.
Prema nepotvrđenim informacijama vlak Hrvatskih željeznica koji bi ih trebao prevesti u Zagreb, na kolodvor Tovarik trebao bi pristići nešto
prije 13 sati.

 

Skupina migranta stigla u Sisak, izbjegavaju registraciju

Prva skupina od pedesetak izbjeglica u četvrtak ujutro stigla je Sisak gdje su smješteni u bivšu vojarnu Viktorovac u Strossmayjerovoj ulici, a riječ je o muškarcima iz Sirije, Afganistana, Palestine i još nekih arapskih zemalja.

U sisačkom društvu Crvenog križa doznaje se kako je u tijeku postupak njihove identifikacije i registracije, nakon čega će svi biti liječnički pregledani.
Međutim, migranti izbjegavaju registraciju jer ne žele u Hrvatskoj zatražiti azil, već kaži kako namjeravaju nastaviti put prema državama zapadne Europe. Smješteni su u krug bivše vojarne, u čijem su jednom dijelu Postrojbe interventne policije.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je kako je županije spremna. ako to zatreba, prihvatiri do 500 izbjeglica. U tom bi se slučaju aktivirao i županijski Krizni stožer. Danas su izbjeglice obišli sisalka gradonačelnica Kristina Ikić - Baniček i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić.

Sastanak o smještaju migranata i izbjeglica u Zagrebu

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama i predstavnici svih nadležnih Ureda Grada Zagreba te Zagrebačkog holdinga na jučerašnjem su se sastanku dogovarali o smještaju izbjeglica.

Zagrebački velesajam ponudio je smještaj u paviljone 5 i 6, a  telefonom je kontaktiran ZET radi osiguranja vozila za prijevoz izbjeglica unutar Zagreba od kolodvora do Zagrebačkog velesajma.
Istaknuto je kako postoji hitna potreba u osiguranju pomoći u posteljini (plahte, deke, jastuci) o čemu će Ured za upravljanje hitnim situacijama dostaviti specifikaciju Zagrebačkom holdingu, a Robni terminali će osigurati da se kod njih uskladišteni madraci Crvenog križa dopreme na lokaciju smještaja izbjeglica
Na sastanku je od Grada Zagreba zatraženo posebno osiguranje prostora radi ograničavanja kretanja u krugu Velesajma, radi sigurnosnih razloga te razloga sprečavanja ometanja poslovnih funkcija koje se odvijaju na lokaciji te posebne pažnje prema komitentima koji plaćaju zakupnine za prostore. 

Pročelnik gradskog ureda za Upravljanje hitnim situacijama naveo je i da će na lokaciji biti stalno prisutna policija, te je obećao uključivanje predstavnika civilne zaštite. Idući sastanak najavljen je za danas.

 

(Fena) nm

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.