Maribor: Skupina prosvjednika iz 2012. oslobođena odgovornosti

Sedmoricu mladih Mariborčana koji su bili osuđeni na po sedam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima u tom gradu prije skoro dvije godine, viši je sud oslobodio odgovornosti, prekvalificiravši njihovo djelovanje kao prekršaj, a ne kazneno djelo, dok se nastavlja sudski proces protiv prosvjednika koji se terete za napade na policiju.

 Prvostupanjski sud je skupinu od sedam prosvjednika osudio na po sedam mjeseci zatvora jer su, kako je navedeno, krajem prosinca 2012., tijekom takozvanog urbanog ustanka protiv korupcije u općinskim i političkim strukturama, sprječavali policiju u njenom djelovanju i odbijali pozive da se raziđu. U optužnici se navodilo da su na policiju bacali granitne kocke, što na sudu nije dokazano.

 U velikim nemirima u Mariboru krajem 2012. bilo je uhićeno 119 prosvjednika, protiv 30-ak su pokrenuti kazneni postupci, a dio je u međuvremenu na sudu oslobođen odgovornosti. Velike prosvjede u Mariboru izazvalo je nezadovoljstvo građana gradskom upravom i tadašnjim gradonačelnikom Francom Kanglerom, koji je kasnije bio osuđen zbog korupcije. Nemiri širokih razmjera u Mariboru su trajali tjednima, a onda su se proširili na sve veće gradove u Sloveniji, izazvavši na kraju i pad tadašnje vlade Janeza Janše.

 Na mariborskom okružnom sudu prije nekoliko dana počeo je i postupak protiv devetorice tadašnjih demonstranata koji su optuženi za napad na policiju granitnim kockama, za što im prijete kazne do 5 godina zatvora.

 (Fena) zp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.