Preminuo doajen bh glumišta Vlado Jokanović

Doajen bosanskohercegovačkog glumišta Vlado Jokanović preminuo je danas, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vlado Jokanović rođen je  je 1929. godine u Doboju. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine. 

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala. 

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O'Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin... „ Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti... 

-Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru... Teatra nema bez profesionalnosti...“ - govorio je Vlado - glumac, prijatelj, kolega bez kojeg teatar na Obali više nikada neće biti isti... - navodi se u saopćenju NPS-a o smrti ovog  bh. glumca. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.