Održana vanredna sjednica Štaba CZ Gračanica – Proglašeno stanje neposredne opasnosti

10 Mar 2017
33329 puta

Usljed kišnih padavina koje su prouzrokovale nove poplave u Sprečkom polju na području naše općine danas (petak) je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica.

Proglašeno je stanje neposredne opasnosti, što znači da nadležni nastavljaju da prate stanje na terenu i da u slučaju potrebe mogu hitno reagovati. Na brani HA Modrac voda je još uvijek iznad tačke preliva.

Prema današnjem mjerenju vodostaj na brani iznosi 200,32 mnm a tačka preliva je 200 mnm. Ispust je 101,40 m3/s.

Na sjednici OŠCZ Gračanica donesen je i zaključak da se uputi dopis JP Spreča koje upravlja hidroakumulacijom Modrac kako bi se konačno riješio problem plavljenja nizvodno od brane a također da se djeluje prema višim nivoima vlasti kako bi se riješio problem na hidroakumulaciji Modrac koji je glavni uzrok plavljenja nizvodno od brane.

ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE

Danas je u kabinetu Općinskog načelnika održana vanredna sjednica štaba civilne zaštite.

Na štabu je razmatran slijedeći dnevni red:

Razmatranje situacije uzrokovane obilnim padavinama na području Općine Gračanica
Upoznavanje sa preporukom Federalnog štaba civilne zaštite koja se odnosi na poduzimanje preventivnih mjera zaštiite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća na području Federacije
Tekuća pitanja.
Nakon prijedloga i diskusija na prvu tačku odlučeno je da se donese Odluka o proglašenju stanja neposredne opasnosti od poplava i klizišta uzrokovanih obilnim padavinama na području Općine Gračanica.

Pored ove odluke, zaključeno je da odgovornost za ove posljedice ima JP „Spreča“ i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK te da se hitno pristupi analizi postojećeg režima upravljanja branom na HA „Modrac“ u cilju stvaranja uslova za veći prihvat vode u uslovima većih ili dugotrajnijih kišnih padavina u što spadaju i aktivnosti na hitnom čišćenju akumuliranog taloga, sve sa ciljem zaštite stambenih, privrednih , infrastrukturnih i drugih objekata, kao i poljoprivrednog zemljišta.

Prisutni su se upoznali sa preporukom Federalnog štaba CZ te donijeli zaključak da se uradi izvod i uputi nadležnom organu za preduzimanja preventivnih mjera.

Općinski štab će i dalje nastaviti pratiti razvoj situacije i ukoliko se ukaže potreba, ponovo će se sastati i reagirati na adekvatan način kako bi stanovnici Općine bili bezbjedniji, bez opasnosti.

(Radio Gračanica)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.