A.A.

A.A.

Prema saglasnostima za ukop koje su do sada date, ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 14 žrtava genocida u Srebrenici.

Kazala je to u razgovoru za Fenu glasnogovorinica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić, napominjući da ovaj broj nije konačan, s obzirom na to da porodice žrtava koje su identificirane u ranijem periodu te čija identifikacija će tek da uslijedi, imaju vremena da se odluče za ukop do samog dana dženaze.

Za ovaj korak protekle sedmice u Podrinje identifkacionom centru u Tuzli odlučila se porodica oca i sina Aljić, Hajre i Jusufa, nakon što su konačno identificirali posmrtne ostatke ovih žrtava genocida u Srebrenici.

Fazlić je napomenula da je Hajro Aljić, koji je rođen 1944. godine, nestao u julu 1995. godine, a nakon što je iz baze UN-a u Potočarima odveden u nepoznatom pravcu. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su godinu dana kasnije prilikom ekshumacije primarne masovne grobnice Pilica.

Konačan smiraj naći će 25 godina nakon što su pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Njegov sin Jusuf imao je 28 godina kada je ubijen na području sela Kravica. Za njegovim posmrtnim ostacima se tragalo šest godina te su oni konačno pronađeni prilikom ekshumacije masovne grobnice Zeleni Jadar 2001. godine.

Jusuf Aljić će biti ukopan 20 godina nakon pronalaska njegovih kostiju.

– Nakon što je porodica oca i sina potvrdila identitet koji je ranije dobiven DNK nalazom, dali su saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – kazala je Fazlić.

Navela je da se u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze posmrtni ostaci još 36 žrtava koje su njihove porodice također identificirale, ali još nisu dale saglasnost za ukop. Pojašnjava da je razlog tome uglavnom nekompletnost pronađenih skeletnih ostataka.

– U većini slučajeva radi se o veoma oskudnim skeletnim ostacima, te je zbog toga porodicama isuviše bolno da samo kost ili dvije spuste u mezar. Nadaju se da će u narednom periodu biti pronađeni i preostali dijelovi skeleta ovih žrtava pa odlučuju sačekati još neko vrijeme do konačne odluke o ukopu – kazala je Fazlić.

S druge strane, u narednom periodu zakazano je još nekoliko zvaničnih identifikacija, pa se očekuje da bi konačan broj žrtava koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari mogao biti i veći.

– Naime, u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 96 žrtava genocida u Srebrenici koji su identificirani uz pomoć DNK analize. Porodice ovih žrtava su obaviještene o utvrđenim identitetima, ali one do sada nisu prihvatile poziv i pristupile konačnoj identifikaciji – navodi glasnogovornica INO BiH.

Napominje da će, prema dosadašnjim identifikacijama, odnosno saglasnostima za ukop koje su date, ove godine biti ukopan i jedan maloljetnik te jedna žena.

– Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana imala je 17 godina u momentu kada je ubijena. Posmrtni ostaci ovog maloljetnika ekshumirani su iz masovne grobnice Čančari na području Zvornika. On je identificiran 2013. godine, ali porodica se na njegov ukop odlučila tek ove godine, osam godina nakon identifikacije – kazala je Fazlić.

Po njenim riječima, najstarija žrtva je imala 56 godina. Radi se o muškarcu čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u Pusmulićima, a porodica je posmrtne ostatke identificirala ubrzo nakon njihovog pronalaska, te se odlučila za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi.

Žena koja će biti ukopana ove godine, u momentu stradanja imala je 24 godine.

Fazlić podsjeća da su do sada u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopane ukupno 6.652 žrtve genocida dok je izvan Memorijalnog centra, u drugim mezarima, a prema željama porodica ukopano još 237 žrtava.

Prošle godine ukopan je najmanji broj žrtava genocida, svega devet.

Tome je, kaže Fazlić, značajno doprinijela pojava pandemije, kako u svijetu tako i kod nas.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava, tačnije 969. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Fatima Muhić.

– Na području Srebrenice traga se još uvijek za oko 1.000 nestalih žrtava, te se potraga za njima intenzivno nastavlja – kazala je Fazlić.

Napomenula je da je do kraja aprila ove godine izvršeno 16 ekshumacija, a tom prilikom ekshumirano je 19 tijela i slučajeva.

U tom periodu identificirano je ukupno 16 žrtava proteklog rata. Proces potrage za više od 7.500 nestalih osoba u našoj zemlji i dalje u najvećoj mjeri opterećuje nedostatak tačnih informacija o lokacijama masovnih grobnica, zaključila je Fazlić.

Njemački institut Robert Koh skinuo je jučer Bosnu i Hercegovinu sa liste područja sa visokom incidencom za širenje virusa korona te je ona sad na listi rizičnih područja.

Osim Bosne i Hercegovine, na listi rizičnih područja su i Srbija, samoproglašeno Kosovo, Sjeverna Makedonija, Estonija, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Jordan, Šri Lanka, Liban kao i palestinske teritorije.

Klasifikacija se vrši na osnovu sedmodnevne incidenicije zaraženih na 100.000.

Istovremeno, Njemačka je skinula Španiju i Kanarska ostrva sa liste rizičnih područja, navedeno je na stranici Instituta Robert Koh.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od Ministarstva transporta i komunikacija BiH dobila je sertifikat za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, čime su stvoreni uslovi da već od 1. jula carinski obveznici i špediteri dokumente šalju i ovjeravaju elektronskim putem, što će sasvim sigurno ubrzati postupke, ali i smanjiti mogućnost korupcije s obzirom na to da će kontakti zaposlenih i obveznika biti svedeni na minimum.

 

Naime, elektronski potpis u službenoj komunikaciji zamijeniće klasični potpis i pečat, koji su sada neophodni u komunikaciji sa UIO, a prva elektronska usluga biće ponuđena kroz NCTS sistem i to odmah nakon stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH 1. jula ove godine. Kada je riječ o NCTS sistemu, Bosna i Hercegovina pripreme je počela još 2013. godine, a radi se o kompjuterskom prevoznom sistemu koji se trenutno koristi u 35 zemalja, od toga 28 zemalja članica Evropske unije, zatim zemljama EFTA tj. Švajcarskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, ali i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

"Carinski obveznici i špediteri biće prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH, jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog prevoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem UIO isključivo elektronskim putem. Novi elektronski prevoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Inače, NCTS sistem omogućiće kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu, odnosno "carinu bez papira", smanjiće redove kamiona na graničnim prelazima i u carinskim ispostavama, a cijeli sistem zamišljen je i u zemljama EU funkcioniše na način da se olakša kretanje robe preko granice i prelazak iz jednog u drugo carinsko područje. Oni koji vrše prevoz, umjesto papira, na granicama i carinama predavaće "prateću provoznu ispravu" sa bar-kodom i jedinstvenim brojem, bez dužeg zadržavanja na granicama.

"Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnesena deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike, NCTS sistem je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prevoza", pojašnjavaju u UIO BiH.

Nakon što u NCTS sistem budu uvedeni carinski obveznici i špediteri, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da će ići na proširenje ponude elektronskih usluga koje će podrazumijevati ovjeravanje digitalnim potpisom dokumenata kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, podnošenje PDV i akciznih prijava, raznih zahtjeva itd.

"Cilj UIO je da u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa izdatog od strane UIO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem", rekao je Kovačević.

(N.N.)

U izraelskim napadima u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je još desetero Palestinaca, čime je broj ubijenih od početka napada povećan na 139, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snage šesti dan zaredom nastavljaju izvoditi napade na Gazu, a meta posljednjeg napada bila je kuća u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu Gaze.

U napadu je pogođena kuća porodice Al Hatab, a život je izgubilo osmero djece i dvije žene, čime je broj ubijenih od 10. maja povećan na 139.

U saopćenju se navodi da je među ubijenim u izraelskim napadima od 10. maja najmanje 39 djece i 22 žene, a ranjeno je 950 Palestinaca.

Spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine u potrazi za mogućim dodatnim žrtvama.

Zamjenik ministra zdravstva u Gazi Yusuf Abu Rish kazao je da je samo dvomjesečna beba preživjela napad na kuću porodice Al Hatab. Naglasio je da je riječ masakr nedovoljna da se opiše zvjerstvo tog izraelskog napada.

Palestinci u Al-Qudsu danima protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Izraelska vojska je pokrenula napade na Gazu, a uporedo su izraelske snage i uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.

Svjetski meteoservis AccuWeather objavio je svoju veliku sezonsku prognozu za ljeto u Evropi. Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna.

AccuWeatherov tim meteorologa upozorava da vrućine koje će se širiti Europom tijekom ljeta te nedostatak duljih kišnih epizoda u dijelovima kontinenta mogu stvoriti ozbiljne probleme za poljoprivrednike. Čak i neke ljetne kulture, koje su obično otporne u uvjetima suše, mogle bi se suočiti s problemima s obzirom na to da se zimsko vrijeme ove godine nad dijelovima kontinenta zadržalo dulje nego što je uobičajeno.

U nastavku prenosimo dugoročnu prognozu meteorologa AccuWeathera.

Najtoplije će ovog ljeta biti u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije jer će se toplina iz sjeverne Afrike širiti prema sjevernoj i južnoj Europi.

Očekuje se da će prosječne temperature na području jugozapadne i jugoistočne Europe tijekom ljetnih mjeseci biti blizu ili iznad normale. U lipnju se očekuju prosječne temperature od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, a u srpnju od 26 do 34 Celzijeva stupnja.

Osim visokih temperatura, očekuje se da će i količina padalina biti ispod normale. Nedostatak kiše mogao bi dovesti do problema u poljoprivredi i kašnjenja uroda, uključujući stabla maslina.

Vrućina i u srednjoj Evropi i na Balkanu

Olujni trag diljem Evrope nastavit će se pomicati prema sjeveru kontinenta tijekom cijelog ljeta, a sušniji uvjeti zavladat će nad središnjim i jugoistočnim dijelovima, pišu meteorolozi AccuWeathera.

Vrućina će se širiti i iz Španjolske i Italije pa sve do juga Ujedinjenog Kraljevstva, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i balkanskih zemalja. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti dosljedno na ovim područjima, napominju meteorolozi.

“Na zapadu i na istoku može biti vrućine, ali nikada istovremeno”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. “Rijetko se događa da je vrućina ravnomjerno raspoređena na dva dijela kontinenta. Vjerojatnije je da će vrućina dolaziti u valovima”, dodaje.

Širenje toplijeg vremena također će biti postupno, a što je dalje od centra vrućine (Španjolska, Portugal), to će trebati više vremena da određeno područje dosegnu temperature iznad normale. Stoga se dulja razdoblja vrućine u Francuskoj i Njemačkoj očekuju tek krajem jula i početkom augusta, prenosi Index.

Na području srednje Evrope i Balkana tijekom juna se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 Celzijev stupanj, a u srpnju od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva. U augustu se očekuje da će prosječne temperature opet početi padati prema 19 do 21.

Ovog se ljeta na području srednje Evrope i Balkana očekuje da će količina oborina biti niža od prosječne, pogotovo u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Na području srednje Evrope i Balkana najviše topline i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne.

“Ne očekujemo dugotrajne oluje raširene na cijelom području srednje Evrope, ali lokalne ekstremnije promjene vremena su moguće”, kaže meteorolog Roys.

Vlažni početak ljeta u Velikoj Britaniji

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska čekaju dolazak tipičnih ljetnih temperatura, runde pljuskovitog vremena zadržavat će se nad regijom barem do početka ljeta. Iako će se vlažno vrijeme zadržati nad Irskom, Škotskom i sjevernom Engleskom barem tijekom lipnja i do srpnja, prognozira se da će oborine biti ispod prosjeka tijekom ostatka sezone.

Očekuje se da će prosječne temperature zraka na ovom području biti blizu ili ispod normale – od 15 do 21 Celzijev stupanj. Temperature tipičnije za ljetne mjesece stići će tek početkom jula. Najviše temperature od 30 Celzijevih stupnjeva ili više najvjerojatnije će se dogoditi između 1. srpnja i 15. kolovoza.

Prohladno i mokro u Skandinaviji i na Baltiku

Zbog sporog kretanja vrućina iz južne Evrope očekuje se da će se nad najsjevernijim dijelovima kontinenta zadržati ispodprosječne temperature. Nad regijom će se tijekom ljeta zadržati i dulja kišna razdoblja.

Tijekom augusta se očekuju vrlo nestabilne vremenske prilike.

Na ovom će se području tijekom ljeta, kako najavljuju meteorolozi AccuWeathera, najviše dnevne temperature kretati od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić razgovarao je danas sa izaslanicom za obrazovanje Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OeAD) Marom Ikić o projektima koje dvije institucije realiziraju na području ovog kantona.

Istaknuto je da OeAD, nekadašnji KulturKontakt Austria, uspješno sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom dugi niz godina u oblasti obrazovanja, kulture i privrede, te da se uspješna saradnja nastavlja sa Zeničko-dobojskim kantonom u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

Najavljeno je da će ZDK i OeAD ubrzo potpisati memorandum o saradnji s jasno definisanim modelima saradnje, a s ciljem unapređenja okruženja za osiguranje kvalitetnijeg srednjeg obrazovanja u ovom kantonu.

 

Press služba ZDK

Lejletu-l-kadr nastupa večeras u akšam. U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 21:00 sati, a tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur'ana i ilahija.

“Uistinu, Mi smo ga spustili u Noći kadra! A znaš li ti kakva je to Noć kadra? Noć kadra od hiljadu mjeseci je bolja! U njoj, po dopuštenju njihova Gospodara, silaze meleki zajedno s ruhom zbog svakoga emra. Spas je ona sve dok ne svane zora.” (El-Kadr, 1-5)

Ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć Ramazana dočekujemo kao krunski dragulj na tadžu vjernika.

To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.

Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu. Objava najveličanstvenije Knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana Sudnjega. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima. Noć “Lejletu-l-kadr”, kako je Kur’an naziva. U trenucima ove noći jačamo svoju duhovnu moć i zahvaljujemo Allahu, dž.š., što nas učini pripadnicima Ummeta Časnog.

Lijepo je biti dio zajednice koja je počašćena, po odredbi Milostivog Allaha, da slijedi dini islam i kojima je data mogućnost da se trude ne bi li “zaradili” nagradu i oprost Onoga ko spusti Svoju milost čovječanstvu u toj noći, noći blagoslova, blagodati i najvećih darova. Jer, Kur’an ovu noć naziva i “Lejletu-l-mubareke”. U tom smislu Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe”. Ova noć moći je prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje. Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija! Pa ćemo se mi, muslimani, i ove godine potruditi da se okoristimo njenim blagodatima i da uberemo njene plodove koje ćemo kušati i na onom svijetu.

Iz činjenica i uputa našeg Poslanika, a.s., saznajemo da nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć, jer je mudrost Uzvišenog Allaha tako htjela, a znamo da do mudrosti Njegovih djela ljudski um ne dopire. Međutim, do insana je da tokom cijelog mjeseca ramazana, a naročito u njegovoj zadnjoj trećini, čini ibadet, moli Allaha, dž.š., za oprost riječima koje je Miljenik ljudskog roda, salavat i selam na njega, izgovarao: “ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA'FU ANNI!” – “Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!”

Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je ‘ona’ (hije).

Mladi iz ove mubarek noći treba da ponesu saznanje da se prvih pet ajeta Kur'ana koji su objavljeni Muhammedu, s.a.v.s., dok je boravio u pećini Hira, odnose na jednu temu, a to je nauka i u njima se naglasak stavlja na jedno sredstvo i način stjecanja znanja, a to je čitanje. Tako je čitanje postalo početak i osnov ovog veličanstvenog Božanskog programa i upute.

Također, Kur'an sadrži hiljade imperativa, ali je između svih tih imperativa i naredbi, naredba ”Uči!”, bila prva naredba kur'anske Objave.

Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju vakcinisati protiv covida-19 dok se ne vakcinišu stariji i rizične skupine u svim državama.

„Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju vakcinu za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze“, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće sedmice učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će vakcine svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja augusta.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji vakcine koju WHO ponovo kritizira.

„Kad vakcine budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno vakcina za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje vakcina“ mlađim generacijama, naglasila je O’Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su vakcine, ravnopravnost u vakcinisanju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 hiljada života.

„Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama“, kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je „više od 80 posto doza vakcina“ dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je čelnik WHO-a.

Kina je pozvala na bojkot međunarodnog skupa posvećenog represiji nad muslimanskim narodom Ujgura i drugim manjinama u provinciji Sinđijang, koji su za sljedeću nedjelju planirale SAD, Velika Britanija i Njemačka.

"To je politički motivisan događaj. Pozivamo delegacije članica UN da ne učestvuju na tom antikineskom skupu", apelovala je misija Kine pri UN, prenosi "Reuters".

Zvanični Peking je optužio organizatore ovog skupa, kao i druge zemlje EU, Australiju i Kanadu da koriste pitanja "ljudska prava kao političko oruđe s kojim se miješaju u unutrašnja poslove Kine, stvaraju podjele i nemir kako bi ugrozile razvoj Kine".

"Oni su opsjednuti izazivanjem konfrontacija sa Kinom, a provokacije samo izazivaju dodatne konfrontacije", navodi se u saopštenju misije NR Kine pri UN.

Zapadne države optužuju Kinu da hapsi i u logorima muči pripadnike naroda Ujugura, a SAD čak optužuju Peking za genocid.

(N.N.)

Zbog planirane zabrane rada trgovina nedjeljom i praznicima u Hrvatskoj, dio trgovaca najavljuje ustavnu tužbu.

 

Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik i direktor FO Grupe Denis Čupić su potvrdili to za "Jutarnji.hr".

Ovakve tužbe su već dva puta dovele do ukidanja zabrane rada trgovina nedjeljom, 2004. i 2009. godine.

Osnovni razlog za to je što su spornim odredbama Zakona o trgovini bile narušene preduzetničke slobode koje su zagarantovane Ustavom.

Školnik i Čupić ističu da ukoliko postoji namjera zaštite radnika onda treba izmijeniti Zakon o radu kako bi se zabrana odnosila na sve djelatnosti, a ne samo na trgovinu.

Neprehrambena trgovina bi najavljenim ograničenjima rada mogla biti snažno pogođena s obzirom na to da veliki dio prihoda ostvaruju upravo subotom i nedjeljom.

Procjenjuje se da bi ukupni pad prihoda trgovina mogao biti oko tri odsto te da će se to odraziti i na BDP.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.