Dodijeljeno priznanje Općini Doboj Jug i načelnici Jasminki Begić

Evropski pokret u BiH i ove godine je dodjelio priznanja bh.instutucijama, političarima i orginazacijama a koje promoviraju evropske vrijednosti unutar BiH. Svečana akademija i dodjela priznanja je upriličena u Domu kulture u Brčkom, 29.06.2015. godine a u prisustvu predstavnika institucija, nevladinog sektora i međunarodne zajednice, prenijeli su mediji.

Na samom početku svečane akademije uz intonaciju himne BIH i EU, prisutnima se kratko obratio Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BIH, te istako bitnost i neophodnost u slijeđenju evropskog puta za BiH. Ovogodišnja priznanja su dodjeljana kako lokalnim zajedniciama, tako i zaslužnim pojedincima koji rade na osiguranju evropskog puta BIH. Tako su ovogodišnji nosioci priznanja razvrstani po kategorijama:Članovi Predsjedništva BiH: Mladen Ivanić, Bakir Izbetgović i Dragan Čović dobitnici su priznanja za evropskog političara godine.

Priznanje za međunarodnu promociju BiH pripalo je ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku, dok je je nagrada za evropski grad BiH pripala Brčko distriktu BiH. Evropski gradonačelnik BiH za 2015. je Anto Domić – gradonačelnik Brčko distrikta, dok je evropska parlamentarka BiH Borjana Krišto. Martin Raguž je dobitnik priznanja za evropskog parlamentarca. Branislav Borenović je dobitnik priznanja za evropskog narodnog poslanika iz RS, dok je prema ocjenama Evropskog pokreta u BIH najodgovorniji političar BiH Mirko Šarović, u istoj kategoriji za područje FBiH priznanje je pripalo Marinku Čavari a u RS-u je otišlo u ruke Mladena Bosića, kao i Esedu Kadriću za područje Brčko-distrikta.

Zekerijah Smajić dugogodišnji novinar je proglašen za naj evropljanina BiH dok je ličnost godine Petar Čorluka,a u istoj kategoriji još su nagrađeni: Mićo Mičić (RS), Ilija Studen (Brčko distrikt) i Nermin Ogrešević (FBiH).

Europski vizionar godine je Admir Nuković, dok je priznanje za razvoj tolerancije i pomirenje naroda otišlo u ruke dvojice načelnika Obrena Petrovića (Doboj) i Zorana Stevanovića (Zvornik).Osim priznanja za razvoj tolerancije i pomirenje naroda u opštinu Zvornik je otišlo i priznanje za najtolerantniju lokalnu zajednicu u BIH.

Priznanje za partnere evropskih integracija dobili su Husejn Smajlović i Nusret Helić, dok su priznanja za partnere procesa EU integracija primili Tahir Lendo i Igor Radojčić.

Jasminka Begić, načelnica općine Doboj Jug je primila priznanje kao najbolja žena načelnica BiH.

Tim povodom za ZOS radio je kazala:“Prvo želim da se zahvalim Evropskom pokretu, koji je prepoznao moj rad. Nominovali su me za dodjelu ovog priznanja, a u isto vrijeme naša općina je dobila nagradu kao evropski otvoreni grad, i ovo je samo jedno od priznanja koje je naša općina dobila otkako sam ja načelnica, što ne znači da su ostala priznanja i nagrade iz prošlosti manje važni od ovih današnjih. Ja se nadam da će i građani moje lokalne zajednice prepoznati sav ovaj rad i trud, kao što je i Evropski pokret i da će mi omogućiti da dalje vodim svoju lokalnu zajdnicu ka evropskom putu.“

Priznanje za najboljeg menadžera – načelnika BIH 2015 primio je Milorad Simić (Derventa), a za područje FBiH Smiljan Vidić (Čapljina)

Općina Doboj Jug je ove godine od strane Evropskog pokreta prepoznata i kao evropski otvoreni grad, za što je načelnica Jasminka Begić primila priznanje, a osim općine Doboj Jug ovo priznanje primili su još: Općina Novi Travnik, Brčko distrikt BiH i Općina Jajce

Osim već navedenih dodjeljena su priznanja u slijedećim kategorijama:Evropski TV – program regiona u EU integracijama – Euroimpuls – BHT1,Evropska kompanija BiH 2015 – prehrambena industrija Bimal d.d. Brčko,Evropski poslovni menadžer BiH 2015 – mala i srednja preduzeća – Edin Miljković (Velika Kladuša),Evropski univerzitet BiH – Univerzitet u Travniku,Evropski društveno odgovorna visokoškolska ustanova – Evropski Univerzitet Brčko,Aktivno društveno i političko učešće žena – Amra Babić,Unapređenje regionalnog turizma – Etno selo Stanišići,Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju kulture i sporta u BiH i u regionu – Abas Arslanagić,Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju Dragan Šimšić,Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju nauke, kulture i sporta u BiH – Nedeljko Stanković,Najbolji predsjednik skupštine lokalne zajednice u BiH – Đorđa Kojić.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.