Doboj Jug: Predstavljena radna verzija akcionog plana za poboljšanje položaja žena Istaknuto

Doboj Jug je posjetila Belma Gijo iz Instituta za razvoj mladih KULT Sarajevo.Ona je sa radnom grupom za izradu Akcionog plana za poboljšanje položaja žena iz ruralnih sredina prestavila radnu verziju Nacrta plana iz ove oblasti kojom prilikom se nastojalo definisati nekoliko prvih koraka.

Osim članova radne grupe ovoj prezentaciji su prisustvovali predstavnici Općine, MZ Mravići, nevladinih organizacija, privatnog sektora, te građanke i građani Doboj Juga. Plan se sastoji od četiri cilja:
Unapređenje ravnopravnosti polova mjerama podizanja svijesti i kreiranjem promjena u ponašanju žena i muškaraca u općini Doboj Jug(prema statistici trenutan omjer žene-muškarci je 1,38:1) u korist žena..Jedan od ciljeva jeste postizanje ravnopravne polne zastupljenosti u kreiranju politika i donošenju odluka u Općini Doboj Jug,zatim ekonomsko osnaživanje žena u oblasti ruralne poljoprivrede pomoću rodno-odgovornog budžetiranja i planiranja kao alata za unapređenje ravnopravnosti polova.Tu je još kreiranje sistema u lokalnoj samoupravi za koordinirano provođenje Akcionog plana ravnopravnosti polova općine za period 2016-2017 godina.
Kako bi se osigurala provedba navedenih ciljeva za svaki su definirane mjere, aktivnosti, nosioci odgovornosti i partneri, vremenski okvir provedbe, te indikatori za praćenje uspješnosti implementacije. Na kraju perioda predviđenog za provedbu Plana predviđena je analiza uspješnosti provedbe, putem indikatora koji su postavljeni u matrici Akcionog plana.

 
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.