Održana redovna VIII skupština Udruženja penzionera/umirovljenika Doboj Jug Istaknuto

Udruženje ima devet podružnica i aplicira interese penzionera/umirovljenika Doboj Juga i povratnika penzionera u Doboj. Lani umrla 72 člana udruženja čijim porodicama je isplaćeno 18.450 maraka na ime pomoći za sahranu.Izabrali devetočlano novo rukovodstvo.

Udruženje penzionera/umirovljenika Doboj Jug sa svojih 1100 članova je specifično udruženje ove populacije po tome što djeluje u dvije općine(Doboj Jug i Doboj) i sa svojih devet podružnica nastoji udovoljiti potrebama članstva.
Na VIII skupštini ovog udruženja izneseni su podaci da su im lani umrla sedamdeset dva člana(po podružnicama smrtnost penzionera izgleda ovako:Doboj 18, Čivčije-Kotorsko 4, Orašje-ČaIRE 3,Miljkovac 8, Makljenovac 7,Pridjel Gornji 8,Ševarlije-Potočani 12, Matuzići 6 i Mravići 5) ,te da je na ime pomoći njihovih shranama udruženje ovim porodicama isplatilo 18.450 maraka.
Ova kategorija ljudi prepuštena je sama sebi.Finansiraju se sredstvima od članarine i ne uzdaju se mnogo u budžetsku podršku lokalnih zajednica.Od Općine Doboj Jug lani im je doznačeno svega osamsto maraka,a od opštine Doboj ni feninga,što do sada nije bio slučaj .Ipak se zahvaljuju ovim općinama što im omogućavaju rad kroz ustupljene prostore za rad.Stanje na terenu,posebno penzionera-povratnika je vrlo teško.U Federaciji BiH imaju kakve-takve povlastice,kao na primjer za potrošnju struje. Ako penzioneri sa minimalnim penzijama ne troše više od 286 KW mjesečno,o čemu se vode i dostavljeju evidencije nadležnim poslovnicama elektrodistribucije. U RS-u najniža penzija je 165 maraka,a to ni izdaleka ne može podmiriti potrebe samo za nabavku lijekova,a kamo li za hranu i druge obaveze.Putem ovog udruženja na devet rata lani je obezbjeđeno 293 m3 drveta za ogrev i 143 tone uglja.U svom planu i programu za 2014.godinu predvidjeli su puno aktivnosti,ali zbog nedostatka financija upitno je mnogo toga.Od ZE-DO kantona nisu dobili ništa.Dosadašnja praksa obilazaka najugroženijih i bolesnih članova će se nastaviti,te pojačati aktivnost na iznalaženju financijskih sredstava izvan članarine,kako bi se i u 2014.godini mogao na vrijeme obezbjediti ogrev za članove udruženja,te isplaćivati pomoć porodicama umrlih članova.
Skupština udruženja je izabrala novo devetočlano rukovodstvo.Za predsjednika UO udruženja izabran je Mehmedalija Hasanić iz podružnice Mravići,za zamjenika Amir Deljkić iz podružnice Doboj,dok će u narednom periodu skupštinom predsjedavati Hakija Mujić iz podružnice Pridjel Gornji,a za njegovog zamjenika je izabran Mustafa Delić iz Mravića. Skupština se dosadašnjem rukovodstvu zahvalila na uspješnom vođenju udruženja i domaćinskom poslovanju.

(Miralem Begić)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.