Doboj Jug: Obilježena godišnjica osnivanja 203. mtbr "Doboj-Bosna"

Osmog marta 1993. godine od tadašnjih združenih odreda teritorijalne odbrane 'Doboj' i 'Bosna' čiji borci su iza sebe imali skoro jednogodišnje ratno iskustvo osnovana je '203-ća Slavna motorizovana brigada Doboj-Bosna' koja je tokom rata iznjedrila slavne pobjede nad daleko jačim i tehnički opremljenijim agresorom.

Na poprištu bitke na Ušću od 18 do 21.marta 1993.godine jedne od najvećih epopeja ovih boraca Armije RbiH, ostale su krhotine tenkova bivše JNA da i danas svjedoče o herojima Ušća.
Koordinacija boračkih organizacija Doboj Juga svake godine u znak sjećanja na osnivanje svoje brigade okupi svoje saborce i starješine koji se na ovaj istorijski datum, učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Matuzićima prisjete svojih umrlih i poginulih saboraca, te civilnih žrtava agresije.
Nakon toga, na zajedničkom druženju borci Doboj Juga su odaslali poruku da se pridružuju opravdamnom nezadovoljstvu i mirnim protestima poniženih i obespravljenih bh građana, osuđujući pri tome huliganstvo i rušilaštvo,jer sve što je sagrađeno i stvoreno,stvoreno je sredstvima svih poreznih obveznika.
Na inicijativu pukovnika ARBiH u penziji, bivšeg moraliste ove brigade Nusreta Hadžikadunića, do 21.marta će uraditi i otkriti Spomen ploča na Domu kulture u Lepenici,prvoj destinaciji komande pomenute brigade.

(Miralem Begić)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.