Veterinari upozorili na alarmantnu situaciju

25 Feb 2016
1619 puta

Udruga veterinara Hercegbosanske županije na svojoj posljednjoj sjednici donijela je zaključak kojim je epizootiološka situacija u ovoj županiji alarmantna jer je na jednoj farmi koja ima preko 100 koza oboljelo 95 životinja od Q-groznice, tri od bruceloze a 17 oboljelih je evidentirano od klamidioze.

Kako je za Fenu kazao predsjednik ove županijske udruge Jozo Jurčević, sve tri bolesti su zoonoze što znači da su prenosive na ljude. "Problem je u svemu tome još veći kad se Q-groznica i klamidioza ne suzbijaju po zakonu", kazao je Jurčević te je dodao kako za ovakve prilike nema sustavne mjere i kako se do otkrivanja bolesti koza došlo slučajno jer se posumnjalo na bolest kada su se počeli javljati prijevremena jarenja i mrtvorođena ili avitalna jarad, što je vlasnika zabrinulo.

"Sve životinje su ispitane na sve tri spomenute zarazne bolesti, uzeta je krv od koza sa sporne farme čime se došlo do otkrivanja samog žarišta", ističe Jurčević.

Spomenute bolesti su  prenosive na ljude, ponavlja Jurčević te navodi da se Q – groznica lako širi zrakom, ljudi obolijevaju sa simptomima atipične upale pluća, može se lako zamijeniti sa gripom te dolazi čak i do oštećenja srca.

Posebno su, kaže, izloženi opasnosti veterinari, pastiri i svi drugi koji dolaze u kontakt sa zaraženim životinjama posebno u vrijeme jarenja.

"U ovakvim slučajevima poduzimaju se mjere koje su pravilnikom predviđene. Nažalost tu je propisom regulirano suzbijanje bruceloze, dok je pravilnik za Q-groznicu stavljen van snage a za klamidiju nije ni postojao", naglasio je Jurčević.

Ovaj problem, kako ističe predsjednik Udruge, nisu u stanju sami riješiti i očekuju uključenje federalnog i županijskog nivoa sa stručnim i materijalnim sredstvima da se žarište bolesti ukloni.

"Sustavno ispitivanje ovih bolesti dalo bi pravo stanje ovih bolesti na terenu, nažalost to se ne događa nego tako drastična stanja otkrivaju se slučajno što je nedopustivo", istaknuo je Jurčević.

(FENA) I.S.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.