Delić u ZDK: Sistem socijalne zaštite treba integrisani pristup u rješavanju pitanja iz ove oblasti

11 Avg 2023
233 puta

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sa savjetinicima boravio je jučer u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). U okviru ove posjete ministar je posjetio servis centar Mala sirena u Zavidovićima, Javnu ustanovu Dom – porodica i Centar za socijalni rad u Zenici, gdje je održan sastanak s upravom Centra, predstavnicima gradske i kantonalne vlasti, te predstavnicima Saveza socijalnih radnika.

Zajednički imenitelj svih današnjih razgovora je reforma i održivi razvoj sistema socijalne zaštite kroz razvoj normativne oblasti, socijalnih usluga i projekata u lokalnim zajednicama, a zajednički je stav da sistem socijalne zaštite treba integrisani pristup, prvo u detektovanju, a potom i rješavanju pitanja iz ove oblasti.

Od iznimne važnosti je i uvezivanje krovnih insititucija iz oblasti koje su usko vezane za socijalnu zaštitu, te potenciranje kontinuiranog dijaloga sa predstavnicima sudova, porezne uprave, ministarstava unutrašnjih poslova, zdravstava, pa i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i posredovanje u zapošljavanju osoba s invaliditetom putem kojeg bi se realizirali kvalitetni programi zapošljavanja osoba sa invaliditetom, posebno u dijelu održive deinstitucionalizacije i aktivne inkluzije osoba sa invaliditetom na slobodno tržište rada.

Na kraju, uprkos činjenici da je sistemu socijalne zaštite neophodna strukturna i suštinska reforma, primijetna je volja i opredjeljenje svih prisutnih na današnjim susretima da se u proces reforme sistema socijalne zaštite krene zajedno i uz podršku jednih drugima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.