ZDK - Nastavnici srednjih škola dobili certifikate o završetku andragoške obuke

21 Nov 2019
274 puta

Druga grupa od 24 polaznika Osnovne andragoške obuke po javno važećem programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koja je od juna do novembra ove godine provedena posredstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda ZDK te uz stručnu i finansijsku podršku DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dobila je danas certifikate o završenoj obuci.

Druga grupa, za razliku od prve koju su činili asistenati Univerziteta u Zenici, bila je sastavljena od nastavnika i profesora srednjih stručnih i tehničkih škola ZDK, koji su kroz pet modula i 120 sati obuke osposobljeni i za rad s odraslim osobama.

– Oni će stečena znanja, osim u radu sa đacima, prezentirati i kroz nastavnička vijeća i stručne aktive u svojim školama. Ovdje su odabrani i profesori koji imaju vanredne polaznike u svojim školama, tako da će im ova iskustva koristiti i u radu s odraslim – istakla je direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Najavila je kako će ovakva obuka naredne godine biti organizirana i za direktore osnovnih i srednjih škola.

– Ovo su polaznici koji dolaze iz redovnog, formalnog sistema obrazovanja i, pored stručnih kompetencija, rasplažu i pedagoškim kompetencijama.

Međutim, rad sa odraslima se drastično razlikuje od rada s djecom… Najveća razlika između djeteta i odrasle osobe je što odrasle osobe dolaze s predznanjem i određenim iskustvima, koja mogu biti upotrijebljena u nastavnom procesu – napominje Emir Avdagić, direktor DVV Internationala – Ured za BiH, koji dodaje kako su kroz dva ciklusa ukupno obučili 44 polaznika iz ZDK, koji su dobili uvjerenja o andragoškoj obuci.

Profesorica Svjetlana Jurišić iz Žepča, koja predaje saobraćajnu grupu predmeta u Mješovitoj srednjoj školi iz Zavidovića, istakla je kako je obuka bila koncipirana na podizanju samopouzdanja te je najavila kako će vrlo važna stečena znanja i tehnike, a koji su do sada za nju bili nepoznanica, koristiti u radu sa svojim đacima.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.