SAD uložio veto na nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

09 Dec 2023
256 puta

Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile su veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je na hitnoj sjednici o nacrtu rezolucije koje su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

SAD je kao stalna članica uložila veto na nacrt rezolucije, Velika Britanija je bila suzdržana, a ostalih 13 članica je glasalo “za”, javlja Anadolu Agency

U nacrtu rezolucije navodi se da je potrebno zaštititi sve civile, ukazujući na užasnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i patnje palestinskog naroda.

Također, u nacrtu rezolucije, koji poziva na hitan humanitarni prekid vatre, sve strane su pozvane da ispune obaveze prema međunarodnom pravu, posebno u pogledu zaštite civila.

Nacrt rezolucije zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika i pristup humanitarnoj pomoći.

Stalni predstavnik SAD pri UN-u Robert Wood izjavio je da Hamas nije osuđen u nacrtu rezolucije i da je neprihvatljivo da neke članice Vijeća sigurnosti šute o ovom pitanju.

U Vijeću sigurnosti UN-a održane su mnoge sjednice nakon 7. oktobra, na mnoge nacrte rezolucija uložen je veto, dok je 15. novembra usvojena rezolucija broj 2712 kojom je zatražena humanitarna pauza u sukobu u Pojasu Gaze.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.