Milioneri se nude: Povećajte nam poreze odmah i trajno

15 Jul 2020
159 puta

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije, i to “odmah” i “trajno” kako bi se doprinijelo oporavku nakon krize izazvane pandemijom virusa korona.

“Dok COVID-19 pogađa svijet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlječenju svijeta“, piše u otvorenom pismu, koje su, između ostalih, potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda “Ben & Jerry”s” Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se vlade da povećaju poreze za ljude poput njih, i to “odmah i trajno”, prenosi sarajevski portal Indikator.

“Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odjeljenjima intenzivne njege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu od vrata do vrata“, piše u pismu objavljenom na sajtu grupe “Milioneri za čovječanstvo”.

Međutim, kako dodaju, oni “imaju mnogo novca”.

“Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina za oporavak od krize, čije posljedice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo“.

Ističe se da problemi koje je COVID-19 prouzrokovao i otkrio ne mogu da se riješe dobročinstvom, bez obzira na to koliko ono bilo velikodušno. Ukazuje se na to da šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje, kako bi se “adekvatno finansirali zdravstveni sistemi, škole i bezbjednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas“.

Pandemija virusa korona dovela je do istorijske recesije širom svijeta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema predviđanjime OECD-a, pad svjetskog BDP-a trebalo bi da dostigne najmanje šest odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto, bez novog talasa virusa korona i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Vorena Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.